Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı BM’nin 70. Genel Kurul çalışmaları çerçevesinde bulunduğu New York’ta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB)  Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın dün gerçekleşmesi planlanan Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nu kabulü ise, bugüne ertelendi. Görüşme bugün, Kıbrıs saatiyle saat 23.45’te (New York saatiyle saat 16.45’te) Cumhurbaşkanı Akıncı’nın kaldığı Plaza Otel’de yer alacak.

Akıncı bugün ayrıca AB Komisyonu Yüksek temsilcisi Frederica Moghereni ve İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström ile de  görüşecek.

AZERBAYCAN DIŞİŞLERİ BAKANI’YLA YAPILAN GÖRÜŞME…

Cumhurbaşkanı Akıncı, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov ile dün New York saatiyle saat 17:00’de  bir araya geldi. Akıncı’nın Mammadyarov’la yaptığı görüşme BM Plaza’da bulunan Azeri Misyonu’nda yer aldı.

AKINCI-HİSARCIKLIOĞLU GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Akıncı TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nu ise, KKTC Temsilciliği’nde dün New York saatiyle saat 16:00’da kabul etti.

Görüşmenin başında bir konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Akıncı ile ilk kez görüştüklerini kaydetti ve Akıncı’nın çalışmalarını takdirle takip ettiklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu Cumhurbaşkanı Akıncı’nın çalışmalarının hayırlı bir şekilde sonuçlanmasını da diledi.

Türkiye’de yabancı sermayeyi artıran Yatırım Danışma Konseyi’ni Kuzey Kıbrıs’a da önerdiklerini ancak bunun Kuzey Kıbrıs’ta sürdürülemediğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, yabancı yatırımların önünde ne gibi engeller olduğunun ve neler yapılması gerektiğinin ele alınması gerektiğini ifade etti.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Akıncı da konuşmasında, adanın her iki tarafına da aynı huzuru sağlayacak şekilde barışı getirmek için çalıştıklarını dile getirdi ve ekonominin önemini vurguladı.

Hisarcıklıoğlu’nun deneyimlerinden yararlanmak istediklerini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıslı Türk, Rum, Yunan ve Türk iş çevrelerinin oluşturduğu Lefkoşa Formu’nu da önemsediklerini vurguladı.

Bundan sonra Hisarcıklıoğlu ile daha fazla bir araya gelmeye yönelik ümidini de dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, siyasal çözümü ekonomik anlamda desteklemek gerektiğini söyledi.

KKTC ve Güney Kıbrıs arasında ekonomik olarak bir fark olduğunu belirten  Akıncı, bu açığı giderebilmek için Hisarcıklıoğlu’nun deneyimlerini Kıbrıs’a aktarmasında fayda gördüğünü belirtti. 

KERRY’YLE GÖRÜŞME YARIN; BAN’LA CUMA GÜNÜ…

New York temasları 4 Ekim’e kadar sürecek olan Cumhurbaşkanı Akıncı, İİT Genel Sekreteri İyad Medeni, Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Murray McCully, Kıbrıs Türk Yardım Cemiyeti temsilcileri ve Umman Sultanlığı Dışişleri Bakanı Yusuf Bin Alawi Bin Abbas’la da  görüşecek. Akıncı’nın  ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmesi, yarın Kıbrıs saatiyle saat 23.30’da (New York saatiyle 16:30’da). Akıncı’nın BM Genel Sekreteri Ban’la programlanan toplantısı ise  2 Ekim Cuma günü Kıbrıs saatiyle saat 24.00’te (New York saatiyle saat 17:00’de). Cumhurbaşkanı Akıncı ile Ban’ın BM binasındaki görüşmeleri sonrasında basına açıklama yapılması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Akıncı’ya temaslarında, Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin, Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ ile Müzakere Heyetinden Sertaç Güven eşlik ediyor.

ÖZDİL NAMİ

Bu arada Akıncı’ya New York ziyaretinde eşlik eden Kıbrıslı Türk  Müzakereci Özdil Nami, Akıncı’nın görüşmelerinin bir kısmına katılırken kendisi de ayrı temas ve görüşmeler yapıyor.

Özdil Nami,  New  York’ta bulunduğu süre zarfında  BM Güvenlik Konseyi üyelerinin temsilci yardımcılarıyla da görüşecek.