İbrahim Diran

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuland’a, Kıbrıslı Türklerin kurulacak federal yapının güvencesini nerede  gördüğünü anlattığını ifade etti.

Akıncı, Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland ile gerçekleştirdiği ikinci görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Nuland’a Kıbrıslı Türklerin güvenlikle ilgili neden kaygı duyduğunu anlattığını söyledi.

Akıncı, “Kıbrıs Türk halkında bu kadar yıl içerisinde neden güvenlikle ilgili kaygılar oluştu? Neden, ileride kuracağımız federasyonun tehlike altında olmamasını istiyoruz? Bunun garantisini, güvencesini nerede görüyoruz? Bunun haklı gerekçeleri nelerdir? Bunları çok iyi bir şekilde izah ettik. Bu kaygıları iyice anladığını düşünüyoruz” dedi

Nuland’ın da açıklamalarında, adaya herhangi bir planla gelmediklerini ifade ettiğini kaydeden Akıncı, ABD’nin süreci destekleyen ve yardımcı olmak isteyen bir pozisyonda olduğunu kaydetti. 

Bugünkü görüşmelerde somut bir ilerleme kaydedilmediğini belirten Akıncı, “ABD yönetimi sürece destek veren önemli bir aktör. Önemi bir güç. İki tarafla da yakın ilişkisini sürdürüyor. Nuland’ın sözlerinde de var; bu Kıbrıslı bir süreçtir, kimse Kıbrıslıların yerine geçerek Kıbrıslıların sorununu çözecek değildir. Yapabilecekleri katkıyı tabii ki yapsınlar, ancak bu sorunu çözecek olan, bu sorunun aktörleri Kıbrıslılardır” dedi. 

NULAND

Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland da, adada çözüme ulaşmak adına ortaya konan özveriden çok memnun olduklarını söyledi.

Gün içerisinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile gerçekleştirdiği ikinci görüşmenin ardından kısa bir açıklama yapan Nuland, tarafların çözüme ulaşma yönünde ortaya çok yaratıcı fikirler attığını kaydetti ve liderlerin ortaya koyduğu çalışmayla iyi bir ilerleme olduğunu söyledi.

Nuland, Kıbrıslıların yürüttüğü müzakere sürecinde ABD’nin üzerine düşenin bir dost olarak taraflara yardımcı olmak olduğunu da ekledi.