Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Lider Nikos Anastasiadis ile yapacakları 6 görüşmenin hayati önem taşıdığını belirterek, "Ekonomi, AB, Yönetim ve Güç Paylaşımı ile Mülkiyet başlıklarında artık geriye kalan ayrılık noktalarını kapatalım, netleşmemiş konulara berraklık getirelim" dedi.

Akıncı, diğer toprak, güvenlik ve garantiler başlıklarında da; "başlattıkları fikir egzersizini sürdürmeleri ve artık bu işi bir sonuca bağlamaları, iki tarafın da kabul edebileceği, iki halkın da kabul edebileceği iyi bir sonuca bağlamaları ve referandumlarda da her iki toplumdan 'evet' oyu alabilecek bir çerçeveyi halkın önüne sunabilmeleri" temennisinde bulundu.

Rum toplumunun sözcülerinin çoğu zaman abartılı bir şekilde söylemlerde bulunduğunu gözlemlediklerini ifade eden Akıncı, "Önümüzdeki süreçte makuliyet bekliyorum, gerçekçilik bekliyorum, Rum tarafı neyin mümkün olup olmadığını tartarak yaklaşmalıdır konulara... Çünkü biz o çerçevede hareket ediyoruz, ortak anlaşmanın ruhuna uygun bir şekilde hareket ediyoruz, taleplerimiz gerçekçidir ve bir federatif çözüm anlayışına uygun içeriktedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ülkeye döndü. Akıncı, ülkeye dönüşünde basın toplantısı düzenledi ve temaslarını anlattı.

Akıncı, İstanbul Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışına katıldığını ve burada Türkiye'nin mutluluğuna halkı adına ortak olduğunu belirterek, köprünün Türkiye ve bu coğrafyaya hayırlı olmasını diledi.

Açılışın güzel bir törenle gerçekleştirildiğini ifade eden Akıncı, köprünün özellikleri bakımından bir takım ilkleri barındırdığını belirterek, köprünün bir kez daha Asya ile Avrupa'yı buluşturduğuna işaret etti.

Köprünün karayolları yanında raylı sistem araç geçişi sağlayacağına dikkat çeken Akıncı, bu büyük projenin yanında İstanbul'a 3. havalimanının inşa edildiğini, 2018 sonunda bunun tamamlanacağını ve dünyanın ilk üçünde yer alacağını söyledi.

Köprünün havalimanı ile düşünüldüğünde İstanbul'un merkez konumunda yükseldiğine işaret eden Akıncı, "Tarihi bir açılış töreni oldu, biz de içinde yer aldık ve bu mutluluğu paylaştık" dedi.

Akıncı, açılışa katılan devlet başkanları ile törende ve tören sonrasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği yemekte görüştüklerini ve dostlukları ilerlettiklerini belirterek, yararlı bir buluşma olduğunu söyledi.

Dün İstanbul başkonsolosluğunu ziyaret ettiklerini, çalışmaları yerinde gördüklerini, başarılar dilediklerini ifade eden Akıncı, bugün Erdoğan ile yaptığı görüşmeye de değindi.

Akıncı, Erdoğan ile Huber köşkünde görüştüğünü ve gündemde Kıbrıs konusunun olduğunu kaydetti. Akıncı, Kıbrıs sorununun artık bir yere bağlanması gerektiğini, bu yönde Erdoğan ile görüştüklerini ifade ederek, Ankara'da da detaylı bir görüşme yaptıklarını ancak her fırsatta bu diyaloğu sürdürmenin önemine vurgu yaptı.