Konuşmasında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne değinen Akıncı, 19’uncu yüzyılda emekçi kadınların başlattıkları mücadelenin devam ettiğini, dünyanın da Kıbrıs Türk toplumunun da toplumsal cinsiyet eşitliği açısından hala istenilen noktaya gelemediğini kaydetti.

Akıncı’nın seçim bürosundan verilen bilgiye göre, cinsiyet ve yaş kategorileri üzerinden siyaset yapmanın yanlış olduğunu vurgulayan Akıncı, değişimin cinsiyet ve yaşla sağlanamayacağının altını çizerek,  “Yaşınız genç fikirleriniz yaşlı olabilir. Ben, dört boyutta özetlediğimiz siyasetin en doğru en yeni fikirler olduğunda ısrarlıyım. Cumhurbaşkanlığı seçiminde kimin bu yeri doldurabileceğine; fikirleri, görüşlerinin ne olduğuna, bunları hangi çerçevede yapabileceğine bakılmalıdır” diye konuştu.

“GERÇEKÇİ OLMALIYIZ”

Çözüm konusunda Kıbrıs Türk halkına bugüne kadar çok vaatlerde bulunulduğunu anımsatan Akıncı, “Dört Boyutlu Siyasetin” birinci boyutu olan “Çözüm Odaklı Siyaseti” anlatırken elinde sihirli değnek olmadığını, üç ayda çözme sözü veremeyeceğini ifade etti.

“Gerçekçi olmalıyız. Çözümü elbette istiyorum. Çözümün parametreleri bellidir” diyen Akıncı, kendi payına, Kıbrıs Türk halkının haklarını koruyarak adil bir çözüm olması için elinden geleni yapacağını kaydetti.

Akıncı “Rum tarafına anlayışla yaklaşıp empati yaparken onların da bizim cumhuriyetten dışlanmışlığımızın, gettolarda yaşamanın yarattığı travmaları hatırlamalarını isteyeceğim. Bunları hatırlamalı ve eğitim sistemlerini de düzeltmeye başlamaları gerekiyor çünkü bu topraklarda barış kültürünün gelişmesi için eğitimin çok büyük önemi vardır” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin bir partiler seçimi olmadığını hatırlatan Akıncı, partilerin kendilerine ait olduklarını söyledikleri oyların geçmişteki seçime ait olduğunu, oyların tapusunun süresiz olarak herhangi bir partiye verilmiş olmadığını kaydetti.

Akıncı “Halk her seçimde durumu değerlendirir ve ona göre kararını verir çünkü tapunun gerçek sahibi halktır. Özgür iradenizle vereceğiniz kararın hayırlı olmasını diliyor, beni bu göreve layık görmeniz halinde gelecek kuşaklar için en doğrusunu en hayırlısını yapmaya söz veriyorum” ifadelerini kullandı.