TC Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, TBMM Başkan Vekili Mehmet Naci Bostancı, TC Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Genel Kurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, TBMM İdare Amiri Milletvekili Salim Uslu, TBMM İdare Amiri Milletvekili Tufan Köse,  TBMM İdare Amiri Milletvekili Seyfettin Yılmaz ve TC’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kambay’ı kabul etti. Kabul’de Dışişleri Bakanı Emine Erk de hazır bulundu.

Akıncı, Türkiye’nin tüm önemli kurumlarının temsilcilerini KKTC’nin kuruluş yıldönümünde KKTC’de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

SURİYE

Antalya’da bugün başlayan G20 zirvesinde, gerek Türkiye, gerek bölge gerekse dünya için hayırlı kararlar çıkmasını temenni eden Akıncı, Kıbrıs adasının bulunduğu bölgenin çok problemli bir bölge olduğunu ancak, Suriye’de 18 ay içerisinde çeçim yapılması haberinin Suriye’ye demokratik yeni bir yaşamı getirebileceğini söyledi.

Suriyedeki sorunun çözümünün Türkiye’nin mülteci krizini ve mülteci krizinden dolayı yaşanan ölümleri sona erdirebileceğini kaydeden Akıncı, “Demokrasinin insan haklarına bağlı hukuk düzeninin ne kadar doğru olduğunu bir kez daha görüyoruz” dedi.

KIBRIS

Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabalarına da değinan Akıncı, Kıbrıslı Türklerin “eşitlik, güvenlik ve özgürlük” içerisinde yaşayacak bir düzen kurmak için çalıştıklarını, Kıbrıslı Türkler için istediklerini Kıbrıslı Rumlar için de istediklerini kaydetti. Akıncı, “Adil bir çözümün peşindeyiz” dedi.

Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türklerin adada eşit statüde olduğunu kabul etmesi gerektiğini ifade eden Akıncı, “Temenni ediyorum ki onlar da Kıbrıs’ta siyaseten eşit bir varlık olduğunu, kendileri kadar bu topraklarda eşit insanlar olarak, özgür insanlar olarak yaşama hakkı olan Kıbrıs Türk toplumu olduğunu kavrayacaklar” dedi.

1960 Cumhuriyeti döneminde yaşanan sıkıntıların da bir kez daha yaşanmaması için tedbirli davranılması gerektiğini kaydeden Aklıncı, “Onun güvencelerini elde etmek zorundayız” dedi.

Türkiye ile istişare içerisinde yürütülen ve çetin geçmekte olan müzakerelerin semeresini vermesini temenni ettiğini kaydeden Akıncı, gerek Kıbrıs gerekse bölgede yeni ilişkiler kurulması için çalıştıklarını söyledi.

Bundan tüm kesimlerin kazançlı çıkabileceğini belirten Akıncı, adil  bir çözüm elde edilebilirse, Türkiye- Yunanisten,  Türkiye- Avrupa Birliği ilişkilerinin gelişebileceğini, kurulacak bir Federal Kıbrıs’ta Kıbrıs Rum kesiminin Türkiye ile ilişkilerden yararlanabileceğini söyledi.

KASIRGA

TC Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının ulaştığı demokratik seviyeyi koruyup geliştireceğine, sorunların çözümü yönünde de yapılan çalışmaların semeresini vereceğine inandığını söyledi.

Müzakere sürecine verdikleri öneme de işaret eden Kasırga, “Türkiye, her zaman olduğu gibi bundan sonra da haklı ve onurlu mücadelesinde Kıbrıslı Türklerin yanında olmuştur olmaya devam edecektir” dedi.

Bölgedeki soruna da değinen Kasırga, “Bu konjonktürde, tüm sorunların kaynağında bizim açımızdan Suriye meselesi ön planda yer almaktadır. Çünkü o bölgedeki kargaşa ve çatışma ortamı, başta Türkiye olmak üzere pek çok ülkeyi etkiliyor” dedi.