Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakerelerde yönetim ve güç paylaşımı konusunda büyük oranda yol alındığını, siyasi eşitliğin ayrılmaz parçası dönüşümlü başkanlık konusunda ise henüz sonuca ulaşılamadığını söyledi.

Akıncı, toprak konusunda yüzdelik veya harita konularının konuşulmadığını da yineledi.

Akıncı, bugün basın-yayın kuruluşlarının temsilcileriyle Lefkoşa Golden Tulip Otel’de kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.

Akıncı’ya Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ile Siyaset ve Tarih Özel Danışmanı, Teknik Komiteler Genel Koordinatörü Meltem Onurkan Samani eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, toplantıda ‘iki toplumlu, iki kesimli federatif çözüme bağlıyız’ dedi.

Müzakere edilen konular içinde dönüşümlü başkanlıkta sonuca ulaşılmadığını belirten Akıncı; ‘bu konu siyasal eşitliğimizin ayrılmaz bir parçasıdır’ dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Müsteşar Gürdal Hüdaoğlu ile bazı müzakere heyeti üyelerinin de hazır bulunduğu basını bilgilendirme toplantısında müzakere süreci ile ilgili bilgi aktardı.

Lefkoşa’da Golden Tulip Otel’de yer alan bilgilendirme toplantısında Akıncı, ilk olarak göreve geldiği günden itibaren süreçte neler yapıldığını anımsattı. 

Güven artırıcı önlemler konusunda somut adımlar atıldığını kaydeden Mustafa Akıncı, Kuzey’de mayınlı bölgelerin tespit edildiğini, geçişlerde vize kuralından vazgeçildiğini, elektrik hatlarının birleştirilmesi,mobil telefonların kullanımı ve radyo frekanslarının olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması ve yeni geçiş kapılarının açılması gibi teknik düzeyde çalışmalar yapıldığını anlattı.

Kültür Sanat Komitesi’nin faaliyete geçtiğini, cinsiyet eşitliği komitesiyle ilgili de çalışmaların sürdüğünü kaydeden Akıncı, Rum Lider Anastasiadis ile birlikte etkinliklerde yer aldıklarını da anımsattı.

Müzakerelerde asıl hedefin kapsamlı çözüme ulaşmak olduğunu vurgulayan Mustafa Akıncı, bu süreçte zaman zaman geçmişte olduğu gibi Rum Basını’nda spekülatif haberler yer aldığını belirtti ve buna itibar edilmemesini istedi.

“Bizim amacımız üzüm yemektir. Süreci torpillemek değil” diye konuşan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çözüm parametrelerinin yıllardır tartışıldığını ve bunların belli olduğunu vurguladı.

Akıncı, “İki kesimli, iki toplumlu, federatif bir yapıya ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuşan Akıncı, bu çerçeveyi, Cumhurbaşkanlığı’na aday olduğu sürede ve şimdi de savunduğunun altını çizdi.

Müzakerelerde yönetim ve güç paylaşımı konularında büyük mesafe alındığını da ifade eden Akıncı, dönüşümlü başkanlığın sonuca ulaşmadan siyasal eşitliğin bir parçası olduğuna işaret etti.

Mülkiyet, garantiler ve güvenlik konularının yıllardır tartışıldığını da anımsatan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, mülkiyetin en son konuşulacak konu olduğunun altını çizdi.

Garantiler konusunda Kıbrıs Türk, Rum, Türkiye, İngiltere ve Yunanistan gibi 5 tarafın bulunduğuna burgu yapan Akıncı, “elbette günü saati geldiğinde bu konular konuşulacak, müzakere edilecek. Bizim için özgürlüğümüz, eşitliğimiz ve güvenliğimiz son derece önemlidir. Olası bir anlaşma mutlaka bunları içerecektir” diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, olası bir anlaşma sonucunda bazı kişilerin gemilere doldurularak, gönderilecekleri yönündeki söylemlerin ise tamamen gerçek dışı olduğunu, bulunacak çözümün aynı zamanda insan haklarına uygun olması gerektiğini en yetkili ağızların söylediğini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bugüne kadar ne köy, ne toprak, ne bölge ne de yüzdelik konularının masaya geldiğini ifade ederek, bu konularda ortaya konulan düşüncelerin sadece varsayım olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı; Avrupa Birliği’nin desteğine ihtihaç olduğunu, ancak sürecin BM süreci olduğunu da yineledi.

Cumhurbaşkanı saat 14.00’de de Bakanlar Kurulu’na bilgi verecek.