Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, halkın değişimde kararlı olduğunu vurguladı. Akıncı dün akşam Alayköy’de düzenlenen bölge toplantısında yurttaşlara hitap etti.

“Bir değişimin arifesindeyiz” diye konuşan Akıncı, halkın büyük bir çoğunluğundan da bu mesajı aldığının altını çizdi. Seçimin sonucunu halkın gözlerinden okuduğunu kaydeden Akıncı, “Eğer halk şimdiki durumdan memnun olsaydı, bu mesajı vermezdi. Ancak çok ciddi bir değişim arzusu var ve bu değişimi yapmakta kararlı. Sorularına aradığı cevabı bulmuş görünüyor. Değişimi yaparken yerine kimi koyacağına da kadar verdi. Bu kararlılığını 19 Nisanda sandığa yansıtacak” diye konuştu

“Türkiye ile kişilikli bir ilişki kurmanın zamanı geldi”

Konuşmasında Cumhurbaşkanının Kıbrıs Türk toplumunun seçilmiş lideri olduğunu ve Kıbrıs Türk halkının iradesini masaya yansıtması gereken kişi olduğunu vurgulayan Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugüne kadar böyle olmadı ama bundan sonra böyle olacak; ben bir tek kaynağa bakıyorum. O kaynak da halktır. Kıbrıs Türk halkının gerçek anlamda iradesini yansıtmalıyım.

Bunu söylerken elbette Türkiye ile işbirliğini reddetmiyorum. En başta işbirliği arayacağımız, istişare edeceğimiz ülkeler arasında Türkiye’nin büyük önemi var. Ancak Türkiye’yle olan ilişkilerin biçim değiştirmesinin zamanı geldi ve geçti. Bazıları beni kötülemek için ‘Türkiye ile kavga edecek’; Türkiye’den gelen insanları korkutmak için, ‘gemilere koyup gönderecek’ diyor. Bunlar artık bayatladı. Ben güneyle uzlaşma isteyen, toplumsal uzlaşmaya katkı sağlamanın arayışında olacak biriyim. Türkiye ile neden kavga edeyim? Ama Türkiye ile ya da başka bir ilişkide iki şey olmayacak: çatışma ve teslimiyet. Uzlaşma ise birbirimizin haklarına saygı temelinde gerçekleşecektir.”

Kıbrıs Türk toplumunun birçok değerli insanı barındırdığının altını çizen Akıncı, Merkez Bankası gibi önemli bir kurumumuzun müdürünün Ankara’dan atandığını, polis örgütü, sivil savunma teşkilatı, hatta itfaiyenin bile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı üzerinden Türk ordusuna bağlı olduğunu; bir Kıbrıslı Türk subayın kendi ordusuna komutan olamadığını kaydederek, “Bunların değişme zamanı gelmedi mi? Demokrasi bir talep meselesidir. Ancak toplum da, fikirlerini dinleyerek onay verdiği, destek olduğu cumhurbaşkanının yanında durmalıdır”

“Siyasete yeniden güven kazandırmalıyız”

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Akıncı, konuşmasında Lefkoşa Türk Belediyesi ile ilgili 5 yıldır açıklanmayan Sayıştay raporu; hesabı verilemeyen 3 milyon sterlinle ilgili iddiaların varlığı, Ombudsman ve Polis Genel Müdürü’nü bir türlü atanmamasından ötürü başta Cumhurbaşkanlığı makamı olmak üzere halkta siyasete büyük bir güvensizlik doğduğuna işaret ederek şöyle konuştu:

“Siyaset yerlerde sürünüyor. Büyük yara aldı. Siyaseti düzeltmek yeniden saygınlık kazandırmak zorundayız ve buna en yukarıdan başlayıp tepeden tırnağa bu güvensizliği giderip yeniden güven kazandırmak zorundayız; çünkü başka seçeneğimiz yok. Demokratik anlamda başka çıkış yolumuz yok.”

Kamuoyu yoklamalarında en çok güven duyulan kurumların başında asker ve ordunun geldiğine dikkat çeken Akıncı, bu durumun bir vatandaş olarak kendisini üzdüğünü kaydetti. Ağır aksak ilerlese de, demokrasiyi askeri rejimle ortadan kaldırıp askeri rejim getirmek gibi bir şey olamayacağının altını çizen Akıncı, “asker sadece üstüne hesap verir, halka değil, ama siyasetçi eninde sonunda halkın karşısına geçip hesap verme durumundadır” dedi.

Akıncı konuşmasının sonunda katılımcıları ve 3 Nisan akşamı Acapulco’da düzenlenecek olan büyük dayanışma yemeğinde ve 14 Nisan’da İnönü Meydanında gerçekleşecek olan büyük şölene halkın katılımını diledi.