Akıncı, Kıbrıs’taki yıllanmış sorunu çözmenin, bütün bölge ülkelerine yeni perspektifler açacağını kaydederek, “Rumlar da olaya bu perspektiften bakarsa işbirliğinin getireceği nimetlerden birlikte yaralanırız. Geçmişin acılarını paylaştık, şimdi geleceğin nimetlerini paylaşalım” dedi.

Yola bu bakış açısıyla devam ettiklerini, Türkiye ile yakın istişare içinde olduklarını belirten Akıncı, “Kıbrıs’ta bir çözüm demek Doğu Akdeniz enerji denkleminde yeni bir gelişme demek. Kıbrıs’taki bir çözüm belki İsrail gazının Kıbrıs gazıyla birleşip Türkiye’ye, Türkiye’den Avrupa’ya sevki olasılıklarını gündeme getirecek” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi’ndeki Hala Sultan Sempozyumu’na katılmak üzere bu sabah KKTC’ye gelen Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ı kabul etti.

Görüşmede, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Kaynak’ın heyeti, Cumhurbaşkanlığı ve Büyükelçilik yetkilileri de yer aldı.

KAYNAK: “HEPİMİZDE ÖZEL BİR KIBRIS SEVGİSİ VAR....”

Kabulde konuşan konuk Başbakan Yardımcısı, sempozyuma katılmak üzere KKTC’ye geldiğini kaydederek, “Kıbrıs’ın her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için özel bir yeri var. Gelen için de gelmeyen için de.... Her vatandaşımızda, bizlerde de özel bir Kıbrıs sevgisi var” dedi.

Kıbrıs konusunda 40 yılı aşkın süredir devam eden müzakerelerin başarıya ulaşmasının en büyük temennileri olduğunu dile getiren Kaynak, “Kıbrıs’ın bu süre zarfında, demokrasi, hukuk devleti inşa etmesi önemliydi, bunları başardınız. Takdirlerimizi ifade ediyoruz” şeklinde konuştu.

“İKİ ÜLKE ARASINDA VAKIF ALANINDA SÜRDÜRÜLEN PROJELER VAR”

Hala Sultan ile ilgili sempozyuma katıldıktan, temaslarını tamamladıktan sonra bu akşam Ankara’ya döneceğini ifade eden Veysi Kaynak, bu ziyarette kendisine Türkiye Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem’in eşlik ettiğini, Ertem’in KKTC’deki Vakıflar İdaresi ile yürütülen projeler kapsamında teknik çalışmalara katılacağını söyledi.

AKINCI: “TEMASLARIN HER DÜZEYDE YAPILMASI BİZE GÜÇ VERİYOR”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise, gerek devlet ve hükümet, gerekse sivil toplumdan temsilcilerin sık sık Türkiye’den ülkeye geldiğini kaydederek, “Bu temasların her düzeyde yapılması bize güç veriyor” dedi.

KKTC ile TC hükümetlerinin ekonomik olarak da çalışmalar sürdürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı, “Temennimiz gerek Türkiye’nin gerekse bizim çok daha iyi bir geleceğe beraberce ulaşmamızdır” şeklinde konuştu.

“ÖNEMLİ OLAN SÖZCÜKLERDE KALMAMASI...”

Yarım yüzyıldır Kıbrıs konusundaki müzakerelerin devam ettiğini belirten Akıncı şöyle devam etti:

“Her şeyin bir doyum noktası olduğu gibi bunda da bir doyum noktasına geldiğimiz katindeyim. Yoğunlaştırılmış bir süreci sürdürüyoruz. Yılsonuna kadar bu süreç artık bir yere bağlanmalı, bizim de arzumuz bu, Türkiye’nin de isteği bu, Rum tarafı da bunu söylüyor, Birleşmiş Milletler de bunu terennüm ediyor. Önemli olan bunun sözcüklerde kalmaması, yaşama geçirilmesi.”

“EŞİTLİĞİMİZ, GÜVENLİĞİMİZ, ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ...”

Bunun olup olamayacağını ihtiyatlı bir iyimserlik içinde beklediklerini ve çalıştıklarını kaydeden Akıncı, “Temennimiz tüm tarafların bundan kazançlı çıkabileceği yeni bir gelecek inşa edebilmektir. Bu geleceğin içinde eşitliğimiz, güvenliğimiz, özgürlüğümüz en başta gelen temel ilkeler. Bunların olmadığı herhangi bir çözüm, çözüm adını taşısa da çözüm değildir” dedi.

“BUNLARIN OLMADIĞI BİR YAŞAMI BEN DÜŞÜNEMEM”

Cumhurbaşkanı Akıncı konuşmasına şöyle devam etti:

“İki kurucu devlet oluşacak, bunlar birbirine tahakküm etmeden yaşayacak, gerçek anlamda siyasi eşitlik olacak ve güvenliğimiz de sağlanmış olacak. Bütün bunları başarabiliyorsak yüzde 90’ını hallettik demektir. Geriye kalanlar önemsiz değildir ama bunlar kadar hayati değildir, benim gözümde. Bunların olmadığı bir yaşamı ben düşünemem.”

Çözümün sadece adada değil, bölgede, Türkiye ile Yunanistan arasında, Türkiye’nin diğer uluslararası ilişkilerinde çok daha güzel işbirliği olanakları sağlayacağını dile getiren Akıncı, “Kıbrıs’ta bir çözüm demek Doğu Akdeniz enerji denkleminde yeni bir gelişme demek” şeklinde kaydetti.

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin geliştiğini de söyleyen Cumhurbaşkanı, “Kıbrıs’ta bir çözüm belki İsrail gazının Kıbrıs gazıyla birleşip Türkiye’ye, Türkiye’den Avrupa’ya sevki olasılıklarını gündeme getirecek” dedi.

BARIŞ SUYU...

Su konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı şunları ekledi:

“Türkiye’den bize su getirdiniz, sağ olunuz,. Bu teknoloji kanıtlandı. Gelecekte su sadece bizim ihtiyacımız için değil, belki Güney’deki insanların ihtiyacı için de kullanılır. Bu sık sık söyleniyor, başta Sayın Cumhurbaşkanımız ‘bunu barış suyu yapalım’ diyor. Bütün Türkiye devlet yetkilileri, buraya kim geldiyse, konuşmasına ‘su’ diye başladıysa ardından hep bunu dillendirdi. Bir barış bunu da getirecek. Bütün ada yemyeşil hale gelecek. Bugün evlerimizde akan suyun kalitesi herkes farkında.”

Kabloyla elektrik konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, şunları söyledi:

“Daha büyük perspektiften baktığımız zaman şunu görüyorum, İsrail’den Güney Kıbrıs’a, Güney Kıbrıs’tan Girit’e, Girit’ten Yunanistan’a deniz altı kablo döşenecekmiş. Ege denizi çok daha derin. Pahalı ve uzun bir olay. Halbuki çözümlenmiş, sorununu aşmış bir Kıbrıs’tan Türkiye’ye bu hattı çektik mi ki zaten şimdi böyle bir proje var, buna bir de İsrail Kıbrıs ayağı yapıldı mı, bu ne demektir... Türkiye zaten istediği her an Bulgaristan ve Yunanistan ile enterkonnekte olabiliyor. Yani çok daha pratik ve hızlı şekilde, daha ucuz maliyetlerle Orta Doğu’yu Avrupa’ya bağlayabiliyoruz. Yani Kıbrıs’taki yıllanmış sorunu çözmek, bütün bölge ülkelerinin önüne çok yeni perspektifler açacak, ben bunları önemsiyorum. Bu konuda hepimiz gayret gösterelim. Bu konuda Rumlar da olaya bu perspektiften bakarlar, işbirliğinin getireceği nimetlerden birlikte yaralanırız. Geçmişin acılarını paylaştık, şimdi geleceğin nimetlerini paylaşalım. Bu bakış açısıyla yolumuza devam ediyoruz, Türkiye ile yakın istişare içinde yapıyoruz.”

Hafta başı enerji kongresine katılmak üzere, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle İstanbul’a gideceğini de açıklayan Akıncı, “Enerji olayından bahsederken böyle bir kongre tam zamanı oldu” dedi.

KAYNAK: “SÖYLEDİĞİNİZ, ÖZGÜRLÜK, SİYASAL HAK, HERKESİN NİMETLERDEN YARARLANMA DÜNYADAKİ ÇATIŞMALARIN SONLANDIRMANIN FORMÜLÜ”

Akıncı’ndan sonra yeniden söz alan konuk Başbakan Yardımcısı, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın özgürlük, siyasal hak, herkesin nimetlerden yararlanması gibi hususlara değindiğini, Cumhurbaşkanının söylediklerinin dünyadaki çatışmaları sonlandırmanın formülleri olduğunu belirtti.

Veysi Kaynak, yeniden Kıbrıs konusuna işaret ettiği konuşmasında, Erdoğan’ın da müzakerelerin bu yılsonuna kadar tamamlanabilmesi yönündeki açıklamalarını anımsattı.

“TÜRKİYE’DE ÇOK BÜYÜK ENERJİ YATIRIMLARI VAR, NÜKLEER SANTRAL KURULACAK...”

Enerji konusuna değinen, Türkiye’de çok büyük enerji yatırımları olduğunu, nükleer santral kurulacağını söyleyen Kaynak şöyle devam etti:

“Türkiye’de önemli bir enerji potansiyeli olacak. Olaya rekabet, husumet değil, barış, işbirliği, çözüm açısından bakıldığında bunların hepsi mümkün. Rum da Türk de İsrailli de insan... Bu kaynaklar bütün tabiata da lazım. Su da öyle... Keşke her şey normal olsa da barış suyu oraya da bereket gösterse.”

“YOLU BARIŞTAN GEÇİYOR”

Kaynak, konuşmasını söyle tamamladı:

“Dünyanın gelecekte belki de enerjiden önemli gıda güvenliği meselesi olacak. Kıbrıs, stratejik konum itibarıyla belki çok önemli gıda üretim üssü olabilecek. Narenciyeyi biliyoruz ama onun dışındaki diğer alanlarda da... Bunun yolu barıştan geçiyor.”