Akıncı, kaplumbağalarıyla ünlü Alagadi plajı konusunda ise böylesine güzel bir bölgede Teknecik Elektrik Santrali’nin yarattığı sorunların yıllardır çözümlenmesinin üzüntüsünü yaşadığını belirterek, verilen sözün tutulması ve insanların zehir solumaktan kurtulması umudunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün Esentepe Temiz Çevre ve Tanıtma Derneği heyetini kabul etti.

Görüşmede konuşan Esentepe Temiz Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Mehmet Erkol, derneklerinin yeni kurulduğunu belirterek, dünyada ve ülkede çokça çevre sorunu yaşandığını, bunlara dikkat çekerek gündeme getirmek için duyarlı kişiler olarak biraraya geldiklerini söyledi.

“EN ÖNEMLİ SORUN TEKNECİK”

Bölgedeki en önemli çevre sorunlarının, Teknecik Elektrik Santrali ve plansız başlayıp tamamlanmayan yapılar olduğuna işaret eden Erkol, Teknecik’te kullanılmak için alınacağı söylenen yakıtın ocak sonrasına ötelendiğini ve bu konunun takipçisi olacaklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı’nın da bu konuda hükümete baskı yapmasını talep eden Erkol, tamamlanmayıp atıl durumda bırakılan yapılarla ilgili olarak da hükümetin müteahitlerle biraraya gelerek topluma yararlı çözümler bulmasını istedi.

AKINCI: “TEMİZ VE SAĞLIKLI ÇEVRE HERKESİN HAKKI”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise, temiz ve sağlıklı çevrenin herkesin hakkı olduğunu, bunun için de toplumun farklı kesimlerine görevler düştüğünü söyledi.

Akıncı, 1979 yılında belediye başkanlığı döneminde, ilk kez çevre konusunda farkındalık yaratmak için surlariçini trafiğe kapatarak etkinlik düzenlediklerini anlattı ve çevre konusunda her şeyi devletten beklememek gerektiğini belirtti.
Çevre temizliğinin insanların bahçesini, beldesini, şehrini evi gibi görerek temiz tutmasından geçtiğini kaydeden Akıncı, sivil toplum örgütlerinin amaçlarını beklentiyle sınırlamayarak faaliyete geçmesi ve organize olarak toplumu çevre konusunda bilinçlendirmesi gerektiğini ifade etti.

“ŞEHİRLERİN DE İMAR PLANI OLMALI”

“Alagadi gibi önemli bir kaplumbağa plajı var. Bir tarafta dağ, diğer tarafta deniz… Böyle güzel bir bölgede, ne yazık ki yıllardan beridir süren bir Teknecik Elektrik Santrali sorunu var. İnsan sağlığını ilgilendiren bu konu için yeterli bir adım atamamış olmanın üzüntüsünü yaşıyorum. Ocaktan itibaren yakıtla ilgili söz aldığınız anlaşılıyor. Umarım bu söz yerine getirilir ve insanımız zehir solumaktan da kurtulur” diyen Akıncı, en önemli sorunlardan birinin de plansız yapılaşma olduğunu söyledi.

Akıncı, planlı gelişmenin şart olduğunu, ülkesel fizik planının hazırlandığını ancak şehirlerin de imar planlarının olması gerektiğini belirtti.

“PLANSIZLIK VE ÇARPIK YAPILAŞMA VAR”

“En kötü plan, plansızlıktan iyidir diye bir söz vardır” diye konuşan Akıncı, şehirlerin gelişmeye hazır hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

Bütün Kuzey Kıbrıs’ı kapsayan ülkesel fizik planının yapıldığını anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı, gerekli adımların atılmaması nedeniyle de plansızlık ve çarpık yapılaşmanın oluştuğunu ifade etti.

Akıncı, her ülkeye planlı kentleşme gerektiğine işaret ederek, şu anda sadece Lefkoşa’nın imar planı bulunduğunu, Girne’de konunun emirnamelerle çözülmeye çalışıldığını kaydederek, en kötü planın plansızlıktan iyi olduğunu söyledi.

Planlı kentleşme için sırasıyla, emirnameler, imar planı ve son olarak da ülkesel fizik plan gerektiğinin altını çizen Akıncı, “1989 yılında İmar Yasası geçti. Ve 2 yıl içinde fizik plan yapılacaktı, yani 1991’de ülke fiziki planı hazır olacaktı. 1991 nere, 2015 nere! Ne kadar yıllar kaybettik” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, ülkeye gelen ziyaretçilerin de en büyük şikayetlerinin çevre olduğunu dile getirerek, çevre konularına her zaman duyarlı olduğunu ve sorunları gündemde tutmaya çalıştığını; çevre konusundaki hassasiyetinin bundan sonra da devam edeceğini vurguladı.