Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı thalassaemia hastalığı konusunda toplumsal bilinç düzeyinin artması gerektiğini vurguladı.

Akıncı dün beraberinde,  gerek doktor olarak gerekse bakanlığı döneminde thalassaemia hastaları için değerli çalışmalarıyla anılan Dr. Gülsen Bozkurt’la birlikte Thalassaemialılar Derneği’ni ziyaret etti.

Dernek Başkanı Ahmet Varoğlu ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelen Akıncı, Dr. Bozkurt’un da kendilerine sürekli olarak verdiği bilgiler sayesinde thalasaemianın nereden başlayıp bugün hangi noktada olduğunu bildiğini kaydetti.

Thalasaemianın bugün kökü kazınacak noktaya gelmiş olmasına karşın hala bu sıkıntıyı yaşayan insanların var olduğuna işaret eden Akıncı şöyle konuştu: “Bu insanlarımıza da aynı şekilde yardımcı olmak, toplumun devletin görevi olmalı. Bunun en başta gelen gereklerinden biri de, bu sıkıntıyı yaşayan insanlarımızın yaşamsal gıdası olan kan sorunudur.  Bu konuda toplumsal bilinç anlamında giderek gelişen bir toplumsal bilinç olduğunu gözlemliyorum. Sivil toplum yıllar içerisinde bu konuya daha duyarlı bir hale geldi. Ancak henüz yeterli değil. Önemli olan bu konunun sadece bir yaygınlaşarak toplumsal bir duyarlılık haline dönüşebilmesidir. Devlet, elbette bu konuda öncü rolü oynamalıdır ama toplumun bu konuyu içselleştirmesi gerekiyor.

Adaylık kararını alış nedeni ve vizyonu ile ilgili kısa açıklamada da bulunan Akıncı, kazanması durumunda görevinin sadece Kıbrıs sorunu bağlamında değil, iç konular bağlamında da sağlık ve eğitim başta olmak üzere toplumsal konulara duyarlılık göstererek topluma rehberlik etmeyi ve öncülük yapmayı görev addettiğini sözlerine ekledi.

Dernek Başkanı Ahmet Varoğlu ise ziyaretten memnuniyeti de belirterek, Thalassaemia alanında yıllardır yapılan özverili çalışmalar sayesinde yeni thalassaemia doğumlarının sonlandığını, bir yere gelinmiş olmakla birlikte halen var olan 150 thalassaemia hastasının kan bulmada sorunlar yaşadığını kaydetti. Varoğlu, derneğin tüm enerjisini kan bulma konusunda harcamak zorunda kaldığı için diğer projelere zaman ayıramadıklarını sözlerine ekleyerek, Akıncı’nın bu konudaki duyarlılıklarını bildiklerini, bunun kendileri için bir umut olduğunu ifade etti.

Yeniden söz alan Mustafa Akıncı, Thalassaemia Derneği’nin başarılı bir dernek olduğunu vurguladı ve “dayanışma içerisinde birbirini seven insanları yürekten kutluyorum. Devletin görevini de üstleniyorlar, bu konularda duyarlılık göstermek herkesin görevi” diye konuştu.

Akıncı daha sonra Thalassaemia Merkezi’nde kan almakta olan hastaları ziyaret ederek sorunlarını dinledi ve Kan Bankası’nı gezdi