Devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı dünkü açılış yemeğinde yer alan Akıncı, forum öncesinde Milliyet’ten Sefa Karahasan’a konuştu. Kıbrıs’ta çözüm isteklerini dünyaya anlatacaklarını belirten Akıncı, “Kıbrıs Türk halkı olarak çözüm konusundaki kararlılığımızı dünya platformuna taşıyacağız” dedi. Kıbrıslı Türkler olarak iyi niyetle çözüm istediklerini kaydeden Akıncı, “Dünya kamuoyunun artan bir ilgisi var. Bu ilginin daha da ileri boyutlara taşınmasını bekliyorum. Bu ilgiden doğacak yararların elde edilmesini umuyorum” diye konuştu.

‘KIBRIS SORUNU ÇÖZÜLÜNCE, TÜRKİYE AB ÜYELİĞİNE YAKLAŞACAK’

Akıncı, Anastasiadis’in, Türkçe’nin Avrupa Birliği’nde (AB) resmi dil olması konusunda çalışma başlatacağını açıkladı.“Anastasiadis, Türkçe’nin resmi dil olması konusunu bizimle konuştu” diyen Akıncı, “Bu çok yararlı olur. Bu keşke daha önce yapılabilseydi. Kıbrıs’ta iki halk yaşıyor. Halkların da kendi dilleri var. Çözüm olmadan da, Türkçe’nin resmi bir dil olması önemli bir gelişme olacaktır. Kıbrıs sorunu Türkiye’nin AB yolunda tek engel değil ama Kıbrıs sorunu çözüldüğü zaman, üyelik bugünden daha yakın noktada olacak” dedi. Akıncı, “Çözüm ile birlikte Rumların da kazançlarının artacağını, Türkiye ile ilişkilerinin gelişeceğini” belirtti.

Türkiye ile Yunanistan arasında yıllarca süren gerginliklerin sona ermesinin yolunun açılacağına işaret eden Cumhurbaşkanı, ‘Türkiye ile Yunanistan’ın savunma ve silahlara harcadığı paraların, beslenen orduların sona ereceğine’ dikkat çekti.

İSRAİL GAZI FORMÜLÜ

Akıncı, Türkiye ile İsrail ilişkilerinin yeniden gelişmeye başlamasına atıf yaparak, “Doğu Akdeniz’deki enerji yatakları bir fırsattır. İsrail gazının Kıbrıs gazı ile birleşerek Kıbrıs üstünden Türkiye’ye, oradan da Avrupa’ya sevki önemli. Bu savunduğum bir projedir. Bu da Kıbrıs sorununun çözümünü de gerektiren bir konudur” dedi. Davos’ta Kıbrıs’ta varılacak çözümün finansmanı konusunda nabız da yoklayacaklarını ifade eden Akıncı “Kıbrıs sorununda bizi çözüme taşıyacak olanlardan biri de çözümün finansmanıdır. Hibe yardımı beklentisi yok. Kıbrıs, çözüm ile birlikte bir büyük yatırım alanı olacak” dedi.

İLK KEZ EŞİT ŞARTLARDA KONUŞMA YAPACAK

Dünya Ekonomik Forumu bu yıl Kıbrıs sorunu konusunda da önemli zirvelere sahne olacak. Akıncı ile Anastasiadis, bugün BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile Davos’ta üçlü zirvede bir araya gelecek.

Akıncı, ikinci önemli görüşmesini de ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yapacak. Akıncı ile Anastasiadis, ilk kez uluslararası bir platformda ‘eşit’ şartlarda bir panelde konuşma yapacak, dünyaya seslenecek.

Akıncı, önceki akşam da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi ve görüş alışverişinde bulundu. Akıncı görüşme sonrasında Milliyet’e, “Türkiye’nin çözüm yönündeki desteği güçlü şekilde sürüyor. Türkiye çözümde kararlı. Kıbrıslı Türkler olarak bu bizi mutlu ediyor” dedi.