Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında Brüksel’de dün varılan mutabakatın olumlu olduğunu, bu mutabakatta Kıbrıs Türk toplumunun hak ve çıkarlarına aykırı ve rencide edici hiçbir unsur bulunmadığını açıkladı.

Akıncı, tam tersine bunu olumlu olarak değerlendirdiklerini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye ile AB arasında dün Brüksel’de varılan mutabakatı değerlendiren yazılı bir açıklama yaptı.

“İNSANLIK TARİHİNİN EN TRAJİK GÖÇÜ VİCDAN SAHİBİ HERKESİ DERİNDEN ÜZÜYOR”

Akıncı, Suriye’deki savaş nedeniyle evsiz barksız kalan milyonlarca insanın, küçük masum yavrularıyla birlikte canları pahasına Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden başta Yunanistan olmak üzere diğer AB ülkelerine ulaşmaya çalıştığına işaret ederek, insanlık tarihinin en trajik göç olaylarından biri olan bu sürecin vicdan sahibi herkesi derinden üzdüğünü vurguladı.

“Asıl olan, savaşların ve akan kanın durması ve kimsenin evinden yurdundan kopmamasıdır” diyen Akıncı, Suriye’de barış ortamı sağlanıncaya kadar, yaşanan trajik göç olayına bir tedbir amacıyla Türkiye ve AB arasında başlatılan yeni süreçte varılan mutabakatı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti ve alınacak önlemlerin yaşanan acıları bir ölçüde dindirmesi umudunu ifade etti.

“RENCİDE EDİCİ HİÇBİR UNSUR YOK… TAM TERSİNE OLUMLU…”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, anlaşmayla ilgili Kıbrıs Türk toplumu açısından şu değerlendirmeyi paylaştı:

“Türkiye ile AB arasında dün varılan bu mutabakatta Kıbrıs Türk toplumunun hak ve çıkarlarına aykırı ve rencide edici hiçbir unsur yoktur. Tam tersine bunu olumlu olarak değerlendirmekteyiz. Çünkü dün varılan uzlaşı, Türkiye-AB ilişkilerinde ileri bir adım niteliğindedir. Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin gelişmesi, Kıbrıs sorununun çözüm sürecine de olumlu katkı sağlar. Bu vesileyle yeniden anımsatmak isterim ki, Kıbrıs sorununa çözüm Kıbrıslı Türkler ve Rumların iradeleri ve onayları ile gelecektir. Bu gibi uzlaşılar ise çözüm sürecine ancak katkı koyabilirler.”

Cumhurbaşkanı Akıncı, AB’de geçerli olan uzlaşı kültürünün bir sonucu olarak ortaya çıkan mutabakatın, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik müzakere sürecinde yeni bir başlık olarak 33’üncü başlığın da açılmasını öngörmesi açısından önemli olduğunu belirtti.

Türkiye’nin AB üyeliği yolunda aşması gereken başka engeller olmakla birlikte, Kıbrıs sorununa bulacakları kapsamlı bir çözümün, Türkiye -AB ilişkilerini daha olumlu bir noktaya getireceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Varılan mutabakatın bir unsuru olarak Türk vatandaşlarına vize muafiyetinin uygulanması halinde, bunu sadece devletlerarası değil, halklar arası ilişkileri de geliştirecek olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz” ifadesini kullandı.