Emir Ertorun  

Yeşilırmak Yedidalga Üreticiler Birliği'nin düzenlediği "Geleneksel 11. Çilek Festivali" başladı. "Çilek diyarı" Yeşilırmak’taki Festival, 3 gün sürecek.

Köy meydanında yer alan festivalin açılış törenine, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Başbakan Hüseyin Özgürgün, bakanlar, milletvekilleri, askeri erkan ile köy halkı katıldı.

Festivalin açılışına eşi Meral Akıncı ile katılan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, protokolde yanında oturanlara çilek ikramında bulundu.

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya açılış konuşmasını yaptı. Kaya, Cittaslow üyesi olan bölgede yerel üretimin gelişmesi ve bu tür festivallere desteklerinin süreceğini vurguladı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst de, Yeşilırmak’ta düzenlenen festivalin bölgenin kalkınması açısından büyük önem taşıdığını belirterek, bölgede sadece çilek değil, kolokas, üzüm ve birçok ürünün organik bir şekilde üretildiğine işaret etti, festivalin daim olmasını diledi.

1461956423.jpg

ÖZGÜRGÜN

Başbakan Hüseyin Özgürgün de, bu bölgede doğup büyüyen biri olarak festivalin ilk günlerini hatırladığını belirterek, bölgenin üretim ve verim açısından önemine işaret etti, üreticileri kutladı.

Çileği dünya pazarlarına taşımanın hükümet olarak başlıca görevleri olacağı sözünü veren Özgürgün, bu çalışmaların artırılarak devam edeceğini, üreticilere destek vereceklerini ve üreticiler ürünlerini geliştirdikçe hükümetin de destek vermesinin boyunlarının borcu olduğunu kaydetti.

Özgürgün, bölge için önemli projelerinin olacağını ve bölgenin daha da gelişmesinin, dilediklerinin de üzerinde gideceğine inancının tam olduğunu vurguladı.

1461956482.jpg

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, bölgenin su ve toprağının güzelliğine işaret etti, ama insanının da çok çalışkan ve üretken olduğuna vurgu yaptı.

Her şeyin başının insan olduğunu belirten Akıncı, Yeşilırmak insanının da üretici çalışkan toprağına suyuna sahip çıktığını kaydetti.

Seçim broşürüne de buradaki çilek tarlalarından bir kare koyduğunu anımsatan Akıncı, üretimin karşılığının da alınmasının büyük önem taşıdığını söyledi, sadece iç değil dış piyasaya da bunun taşımasının hükümetin görevi olduğunu, Cumhurbaşkanlığı olarak desteğe hazır olduklarını söyledi.

Turizm anlamında da bölgenin potansiyel taşıdığını ifade eden Akıncı, bu alanında genişletilmesinin önemine dikkat çekti.

Akıncı, bölgedeki su kaynaklarının korunması gerektiğini ifade ederek, Türkiye'den su geleceğini ancak yerel kaynaklara da sahip çıkılmasının önemine değindi.

Konuşmaların ardından festival etkinlikleri başladı ve gösteriler sahnelendi.

1461956524.jpg

1461956550.jpg

1461956647.jpg