Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, doğal gazın geleceğe ait bir tasarruf olduğunu, akılcı davranılmazsa bu konuyla ilgili gerginlik olabileceğini kaydederek, “Geçmişte bunlar yaşandı. Bunların olmaması için dikkatli davranılması gerek” dedi.

Rumların doğal gazı Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik alanı olarak gördüğünü belirten Akıncı, “Bu konuda her istediklerini yapabileceklerini düşünüyorlar ama biz o kanaatte değiliz. Bu zenginlikler iki toplumun ortak malı, zenginliği...” ifadesine yer verdi.

Müzakerelerin yoğun şekilde devam ettiğini anımsatan Akıncı, “Bütün hızımızı, enerjimizi buraya yoğunlaştırıp herkesin kazançlı çıkabileceği bir işbirliği alanı yaratmak varken, yeni gerginliklere vesile olunmaması, gelecekteki ortak zenginliğin bugün bir gerginlik haline dönüştürülmemesi gerek. Akıl bunu söylüyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bu konudaki kaygılarını hem Birleşmiş Milletlere hem de Rum lidere ilettiğini kaydederek, “Ben gereğini yaptığıma inanıyorum. Temenni ediyorum ki mesaj doğru algılanacak” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bir araya geldi.

Akıncı, sabah başlayıp öğleden sonra tamamlanan görüşmenin dönüşünde Cumhurbaşkanlığı’na açıklamalarda bulundu; doğalgaz, hellim ve Güney’de yaşanan Romanların evlerinden tahliye edilmesi konularında değerlendirme yaptı.

“UZUN VE YOĞUN BİR GÖRÜŞME”

Rum liderle uzun ve yoğun bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydederek, “Görüşme birkaç kısımda gerçekleşti” dedi.

Değişik alanlar ve konular üzerinde görüş alışverişine bulunduklarını dile getiren Akıncı, “Daha yakınlaştığımız konular var. Farklı noktalarımız var. Yeni yakınlaşmalar sağlama egzersizini aralıksız sürdüreceğiz” ifadesine yer verdi.

BİR SONRAKİ GÖRÜŞME 18 NİSAN’DA

18 Nisan’da ve 25 Nisan’da Rum liderle yeniden görüşeceklerini belirten Akıncı, 9 Mayıs’ta bir araya gelmeleri konusunda görüş birliğine vardıklarını ancak bu tarihin teyit edileceğini kaydetti.

Nisan hem kendisinin hem de Rum liderin yurt dışı temasları olacağını anımsatan Akıncı, Nisan’ın ilk yarısında müzakerecilerin de yoğun çalışacağını belirtti.

1459177720.jpg

“BU KONUDA KAYGIMIZ VAR”

Doğal gaz konusunda da açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, geçmişte Kıbrıs’ın Ekonomik Münhasır Alanı olarak nitelendirilen bölgede doğal gaz arama çalışmaları nedeniyle sıkıntılar yaşandığını anımsattı; “Bu konuda kaygımız var” dedi.

Doğal gazın çözüm sonrası ortak zenginlik olacağını vurgulayan Mustafa Akıncı, “Doğalgaz Kıbrıs’ın ortak zenginliğidir. Bu zenginliğin çözümü kolaylaştırıcı unsurlarından biri olarak nitelendirilmesi doğaldır. Bölgede oluşacak işbirlikleriyle bundan Kıbrıslılar dışında başka ülkelerin de yararlanması mümkün” dedi, Türkiye’yi örnek gösterdi.

“HELLİM DE KIBRIS’IN ORTAK ZENGİNLİĞİ”

Konuşmasında hellim konusunda değinen Akıncı, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile bu konuda vardıkları mutabakatı anımsatarak, “Hellim de Kıbrıs’ın ortak zenginliği. Coğrafi tescille sadece Kıbrıslılara ait olması bizim de arzu ettiğimiz bir durum ancak Rum Tarım Bakanlığı bu anlayışın dışında bazı değişiklikler öneriyor. Bu yanlışın yapılmaması gerekir. Varılan mutabakat bozulmamalı. Bu konudaki kaygılarımızı da Anastasiadis’e ilettik” şeklinde konuştu.

“GÜNEY’DE YAŞAYAN ROMAN AİLELERLE İLGİLİ BİR SIKINTI OLMAYACAK”

Akıncı, Güney’de yaşayan, Kıbrıs Türk toplumuna mensup 9 roman aile konusunda da açıklama yaptı.

Söz konusu ailelere Güney’deki otoriteler tarafından evlerini boşaltmaları için mektup gönderildiğini anımsatan Akıncı, konuyu Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’den sonra, Rum Lider Anastasiadis ile de görüştüğünü söyledi.

Kendisine şu an bir ailenin otelde misafir edildiğini, Polemitya'daki eski evlerinin tamiratı bitince de buraya yerleştirileceğinin söylendiğini kaydeden Akıncı şunları aktardı:

“Bu konuda ilgili aile ile Rum Yönetimi’nin hem fikir olduğu belirtildi. Diğer 8 aile ile ilgili işlem yapılmayacağı söylendi. Kendilerine gönderilen yazıların geri çekileceği anlaşılıyor. Gelinen nokta memnuniyet vericidir. O ailelerle ilgili bir sıkıntı olmayacak.”

“SAĞLANAN MUTABAKATLAR VAR AMA BUNLARI BİRLİKTE AÇIKLAMA ANLAYIŞI YOK”

Akıncı, açıklamaların ardından soruları da yanıtladı.

Sağlanan yakınlaşmaların Nisan’da ortak bir metninde yer almasının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Akıncı, “Hayır öyle bir mutabakat yok. Keşke o noktada olabilsek” dedi.

Bugüne kadarki yakınlaşmaları açıklamada sıkıntı yaşamadıklarını da belirten Akıncı, şunları söyledi:

“Zaman zaman ‘uzlaşma oldu’ diye tek taraflı açıklamalar yapıldı. Biz de resmin tamamlanması bakımından mecburen açıklama yapmak zorunda kaldık.

Şu anda elbette ki geçmişten gelen, bizim eklediğimiz mutabakatlar var ama bunları birlikte açıklamak konusunda bir anlayış yok. Herhangi bir zaman diliminde ‘bunu başaralım’, ‘bu ay içinde bunları açıklayalım’ diye bir anlaşma söz konusu değil. Olursa seve seve yaparız.”

Güney’deki seçimin müzakere sürecine etkisinin sorulması üzerine ise Akıncı, “Biz müzakere sürecini ileriye taşıma niyetindeyiz. Mayıs’taki seçimler bu kadar yaklaşmışken müzakereciler ve liderler seviyesinde görüşmelere devam edeceğimizi söylüyoruz” şeklinde konuştu.

“ANASTASİADİS’İN DE HAKKINI VERELİM....”

Akıncı şunları da ekledi:

“Sayın Anastasiadis’in de hakkını verelim. Eğer, Anastasiadis gelip ‘bu başkanlık seçimi değil ama milletvekili seçimi yapılıyor, yine de önemli, görüşmeleri 2-3 ay erteleyelim’ dese söyleyecek çok da fazla bir şey bulamazdık. Geçmişte seçimler nedeniyle ertelemeler yapıldı.

Bizden böyle bir erteleme talep etmediler, biz de talep etmedik”

“SEÇİM SÜREÇLERİ HASSAS.... MAYIS’TAKİ SEÇİM RUMLARI, BİZDEN DAHA ÇOK ETKİLİYOR”

Yine de seçim süreçlerinin hassas olduğunu söyleyen Akıncı, “Mayıs’taki seçim Rumları, bizden daha çok etkiliyor. Bir ulusal konsey toplantısında alınan bazı bilgiler, oraya katılan bir siyasi lider tarafından doğru ya yanlış, eksik ya da fazla açıklanabiliyor. Bunun nedeni nedir? Seçimdir....” şeklinde konuştu.

“ZAMANI GELDİ....”

“Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak bunlardan etkilenmeden doğru bildiğimizi yapmaya çalışıyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu adanın geleceğinde Kıbrıs Türk halkının çözümden elde edeceği haklar ve çıkarların önemli olduğunu düşünüyoruz, uluslararası toplumun parçası olmanın zamanı, genç kuşakların bu adanın nimetlerinden yararlanmasının önünü açma zamanı geldi.”