Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün ara bölgede BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yle ilk kez yemekte bir araya gelmeleri ve ardından Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin başlayacağını açıklaması Rum basınında geniş yer buldu.

Fileleftheros gazetesi:,“Hemen İşe Koyuluyorlar – Ayrıntıların Görüşüleceği Müzakereler Cuma Günü Başlıyor – Müzakereler 11 Şubat Çerçevesinde İlerleyecek – Destek Gösterisi, Kırmızı Halı ve Tören” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından verdiği haberinde, Akıncı ve Anastasiadis’in ilk resmi görüşmeyi 15 Mayıs Cuma günü gerçekleştireceklerini ve böylece müzakere sürecinin başlayacağını yazdı.

Gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ev sahipliğinde dün akşam ara bölgede yemekte bir araya gelen Akıncı ve Anastasiadis’in görüşmesinin iyi bir havada geçtiğini ; Anastasiadis ve Akıncı’nın Cuma günü yapacakları ilk resmi görüşmede, tüm sürece ve ele alınacak konulara dair ayrıntıları ele alacaklarını yazdı.

Müzakerelerin 11 Şubat 2014 tarihinde varılan ortak açıklama parametreleri çerçevesinde gerçekleştirileceğini yazan gazete, yemek sonrasında Eide tarafından yapılan açıklamayı da okuyucuya aktardı.

Yemek öncesinde Ledra Palace önünde gerçekleşen olaylara da değinen gazete, bir grup Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk’ün çözüm lehine pankartlar taşıyarak, gösteri düzenlediklerini; görüşmenin hemen öncesi başlayan yağmurun göstericilere engel olamadığını yazdı.

Gazete, Akıncı ve Anastasiadis’in bir araya gelişi hazırlıkları çerçevesinde Ledra Palace otelinin girişine kırmızı halı serildiğini; BM Barış Gücü’nde görev yapan iki İskoç askerin de tören düzeninde durmasının da dikkat çekici olduğunu belirtti.

HRİSTODULİDİS: “GÜNDEM BELLİ”

Öte yandan gazete, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in müzakerelerle ilgili dünkü açıklamasına yer verdi. Gazeteye göre Hristodulidis, “müzakerelerin gündeminin belli olduğunu ve Eylül 2014’te uzlaşıldığı şekilde, müzakerelerde ele alınacak ilk konuların toprak, mülkiyet ve yönetim konuları olduğunu” söyledi.

Gazete ayrıca, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in yarın 12:00’da Rum Siyasi Parti Başkanları Konseyi’ni toplayarak, gelişmelere ilişkin bilgi vereceğini vurguladı.

Politis gazetesi haberini: “Mümkün Olduğunca Çabuk – Müzakereler Cuma’dan İtibaren ve Yoğun Tempoyla  - Kıbrıslılar Oradaydı – Akıncıyı Alkışladılar – Gaydayla Başladılar – Balık ve Sebze Yediler – Kolay GYÖ’lar” başlıkları altında verirken, Anastasiadis ve Akıncı’nın dünkü yemekte, “müzakerelere paralel olarak kolay Güven Yaratıcı Önlemleri de ele alma konusunda anlaştıklarını” iddia etti.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla duyurdular:

Simerini “Zaman Kaybetmeden Başladılar – Ledra Palace’ta Dün Akşamki Yemekte Ortam Olumlu – Anastasiadis ve Akıncı’nın İlk Görüşmesi Cuma Günü – Gaza Bastılar”; Haravgi: “Müzakereler 15 Mayıs’ta Başlıyor – Karşılıklı Olarak Ortak Hedef ve Ortak Vizyon Doğrulaması Yaptılar”; Alithia: “Geleceğe Atılan İlk Adım – Düşük Siyasi Önemde GYÖ’lerle Başlıyorlar – Ayni Dili Konuşarak Cuma Günü Başlıyorlar”.