Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, geçmişte iki halkın da hataları olduğunu fakat şimdi amacın bu hatalardan dersler çıkarıp genç nesiller için daha iyi bir gelecek kurmak olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Limasol’da sahnelenen Lefkoşa Türk Belediyesi’nin “Kıbrıs Rumca Küstüm, Türkçe Kırıldım” adlı oyunu Rum Lider Anastasiadis ile birlikte izledikten sonrası gazetecilere açıklama yaptı.

Aynı tiyatro grubunun daha karşılıklı geçişlerin olmadığı 1987 yılında da Aristofanes’in “Barış” oyununu sahnelediğini hatırlatan Akıncı, çeviri yapılmadan Türkçe olarak Rumlara sahnelenen oyunun mesajının “barış” olduğuna dikkat çekti.

Akıncı, “Burada arkadaşım Nikos ile bize güçlü mesaj veren bir oyun daha izledik. Bu mesaj da ‘hatasız ve suçsuz kimse yoktur’…  İki halkın da geçmişte hataları oldu. Amaç geçmiş hatalardan ders çıkarmak ve genç nesil için daha iyi bir gelecek bırakmak. Bunu genç nesillere borçluyuz” diye konuştu.

Oyunu sahneleyen Yaşar Ersoy’u performansından dolayı kutlayan Akıncı, “Bize ders çıkarmamız ve umudu kaybetmemiz yönünde mesaj verdiler. Aynı mesajı ben de vermek istiyorum: Umudumuzu yitirmemeliyiz ve bu umudu somutlaştırmak için çok çalışmalı, birbirimizi anlamak için empati yapmalı ve herkes için daha iy bir gelecek yaratmalıyız” dedi.

Bir soruya karşılık, birçok kez Limasol’da bulunduğunu belirten Akıncı, “Şimdi karşılık verme sırası dostumda… Ve tabi ki tekrar geleceğiz. Biz geleceğiz, siz geleceksiniz, daha fazla iletişim olacak ve bir gün gelecek çok daha özgürce iletişim kurabileceğiz. Bunun için de çok çalışmamız lazım” ifadelerini kullandı.

ANASTASİADİS: “BARIŞI BULMAK İÇİN ÇOK SIKI ÇALIŞMALIYIZ”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis de konuşmasında, “Güçlü bir mesaj izledik. Barışı bulmak için çok sıkı çalışmalıyız. Ben buna bağlıyım ve Mustafa da bağlı. İnanıyorum ki insanlarımız da barışı istiyor. Eğitim bakanından bu oyunun ada çapındaki tüm okullarda gösterilmesini isteyeceğim. Buradaki mesaj güçlü. Hatalarımızın ve üçüncü taraflarca müdahaleye uğradığımızın bir itirafı. Bir kez daha arkadaşım Mustafa ile barış getirmek için çok çalışacağız ve genç nesillere, barış ve refah içinde yaşama şansını vermeliyiz” dedi.

“Kuzey’i ziyaret edecek misiniz?” şeklindeki soruya Anastasiadis, “Diğer tarafa gitmek planlarım arasında. Kuzey benim ülkemin bir parçası ve Güney de Mustafa’nın ülkesinin bir parçası. Bu tüm Kıbrıslılar için böyle. Orası benim de memleketim” diyerek yanıt verdi.

1433796650.jpg

1433796559.jpg

1433796509.jpg