Ramazan Bayramı, 5 Temmuz Salı günü başlıyor.

İslam dininin kutsal kitabı Kuran’ı Kerim’in indirildiği ay olarak kabul edilen Ramazan ayında tutulan orucun ardından kutlanan Ramazan Bayramı 3 gün sürecek ancak kamuda bayram tatili, arife ve bayramdan sonraki Cuma gününün idari tatil verilmesiyle 9 güne çıktı.

Müslüman aleminin iki bayramından biri olan “Ramazan Bayramı”, “Şeker Bayramı” olarak da biliniyor.

Ramazan ayının son orucu 4 Temmuz Pazartesi günü tutulacak, bayram namazı ise salı günü sabah saat 06.30’da kılınacak.

Ramazan Bayramı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı halkla bayramlaşacak, Merkezi, Cezaevi’nde açık görüş yapılacak. Din İşleri Başkanlığı da, Ramazan Bayramı’nın 3. günü Hala Sultan Tekkesi’ne ziyaret düzenleyecek.

Bayram boyunca hizmetlerin aksamaması için belediyeler de çeşitli tedbirler alıyor.

BAYRAM NAMAZI SAAT 06.30’DA

Ramazan Bayramı namazı, Salı sabahı saat 06.30’da kılınacak. Din İşleri Başkanlığı bu yıl Ramazan Bayramı için verilecek fitreyi 20 TL olarak belirledi. Fitrelerin, bayram namazından önce verilmesi gerekiyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI’NDA TEBRİK

Ramazan Bayramı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve eşi Meral Akıncı, bayramın ilk günü Cumhurbaşkanlığı’nda 10.00-11.00 saatleri arasında halkla bayramlaşacak.

Öte yandan, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt ve eşinin katılımıyla 5 Temmuz Salı günü saat 11.00’de Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Komutanlığı’nın Ortaköy’deki Askeri Gazinosu’nda bayramlaşma töreni düzenlenecek. Törene tüm halk davetli.

MERKEZİ CEZAEVİ’NDE AÇIK GÖRÜŞ YAPILACAK

Ramazan Bayramı nedeniyle, Merkezi Cezaevi’nde bulunan mahkum ve tutuklular, düzenlenen programa uygun olarak,  5 –7 Temmuz tarihleri arasında, yakınları ile açık görüş yapabilecek.

Açık görüşe gidecek ziyaretçiler, tutuklu ve hükümlüler tarafından daha önce cezaevi müdürlüğüne bildirilmiş olan isimler olmak üzere, toplam 5 kişiyi aşmayacak şekilde ziyaret gerçekleştirebilecek.

Ziyaretler Merkezi Cezaevi tarafından düzenlenen program kapsamında 09:00 – 16:00 saatleri arasında yapılacak ve bir ziyaretçinin toplam görüşme süresi 3 saati aşmayacak şekilde olacak.

Ziyaretçilerin kendini tanıtıcı belge taşımaları ve götürülecek olan yiyeceklerin ziyaret esnasında tüketilebilecek şekilde kısıtlı olması gerekiyor.

HALA SULTAN ZİYARETİ

Din İşleri Başkanlığı, Ramazan Bayramı’nın 3. günü Hala Sultan Tekkesi’ne ziyaret düzenliyor.

Din İşleri Başkanlığından verilen bilgiye göre, 7 Temmuz Perşembe günü gerçekleşecek ziyaretle, normal zamanlarda Güney Kıbrıs’a geçişlerine izin verilmeyen Türkiye ve diğer ülke kökenli kişilere tekkeyi ziyaret imkanı sağlamak amaçlanıyor.

LEFKOŞA BELEDİYESİ

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkent Lefkoşa’da Ramazan Bayramı’nın huzurlu bir şekilde kutlanması için hazırlıklarını tamamladı.

Vatandaşlar bayram süresince her türlü şikâyetlerini Alo 185 şikâyet hattına bildirebilecek.

Zabıta ekipleri  bayram  süresince görevlerinin başında olacak. LTB Zabıta Şubesi bayram süresince Fuar Alanı’nda kurulacak “Bayram Yeri” de dâhil denetimlerine devam edecek.

Ekipler ayrıca kaçak çiçek satan çiçekçi ve işportacıların ürünlerini müsadere edecek.

İş Yeri İzinlendirme ve Denetim Birimi, bayram öncesinde de halkın hijyen ortamlarda taze ve sağlıklı gıda tüketmesi için rutin denetimlerini gerçekleştirdi.

LTB Temizlik Şubesi tarafından rutin olarak yapılan genel çöp toplama çalışması bayram boyunca aynı şekilde devam edecek.

Ramazan Bayramı’nda Belediye’ye bağlı defin işleri aksamadan devam edecek. Lefkoşa Türk Belediyesi Mezarlığı’nda nöbetçi ekip görev yapacak.

Bayramda mezarlığa gelenlerin rahat ve hızlı bir şekilde kabir ziyaretlerini tamamlamaları için de gerekli tedbirler alındı. Defin İşleri’ne 2232030, 2232033, 05428512321 numaralı telefonlardan ulaşabilecek.

GİRNE BELEDİYESİ

Girne Belediyesi yaptığı düzenleme doğrultusunda Bayram tatili ve hafta sonları süresince hizmetlerini aralıksız sürdürecek.

Bayramın birinci günü dahil, çarşı merkezi, Kordonboyu ve otellerin çöplerini toplayacak olan belediye, rutin programına uygun olarak temizlik hizmetleri verecek.

İçme suyu dağıtımında ise belirlenen programın aksamaması amacıyla gerekli önlemlerin alındığı, meydana gelebilecek arızalar için ekipler oluşturulduğu belirtildi.

Bayram öncesinde zabıta (kolluk) ve sağlık şubesi ise, kentteki işyerleri ile restoranların denetimini yapıp, ayrıca izinsiz seyyar satıcıları kontrol edecek.

Bayramda defin hizmeti verebilmek için de tedbirlerini alan belediye, mezarlıkları bakımdan geçirerek bayram ziyaretleri için hazır hale getirdi.

Vatandaşlar, Girne Belediyesi’ni bayram tatili ve hafta sonları süresince acil durumlarda aşağıda belirtilen telefon numaralarından arayabilirler:

“Bayındırlık, İmar İşleri 0533 854 20 54 / 0548 881 21 14, Temizlik İşleri 0533 860 59 73 / 0548 882 31 20, Su İşleri 0542 882 11 18 / 0533 860 59 72, Kanalizasyon İşleri 0533 870 20 16, Cenaze Ve Defin İşleri  0533 840 52 20 / 0542 856 89 41, Zabıta (Kolluk) Hizmetleri 0548 882 21 20 / 0533 836 88 17, İşyeri Ve Çevre Sağlığı 0533 870 20 14”

GÜZELYURT BELEDİYESİ

Güzelyurt Belediyesi Ramazan Bayramı tatili süresince belediye tarafından verilmekte olan hizmetlerin düzenli olarak sürdürülebilmesi amacı ile birtakım tedbirler alındığını duyurdu.

Herhangi bir aksaklığın yaşanmaması için ekiplerin çalışma gün ve saatleri düzenlenerek, nöbetçi ekipler devreye kondu.

Kent yol, sokak ve caddelerin temizlik hizmetleri tüm tatil süresince kirliliğe meydan vermemek amacı ile yoğun olarak devam ettirilecek, ev ve işyeri atıkları, merkezde bulunan işyeri ve konutların atıkları tüm tatil süresince normal program aksatılmadan kaldırılacak.

Normal program dahilinde kentin tüm bölgelerindeki şebekeye 24 saat kesintisiz su verilecek; herhangi bir şebeke arızasına karşı oluşturulan nöbetçi ekip tatil süresince devrede olacak.

Tüm mezarlıklar bayram ziyaretleri için kontrol ve bakımdan geçirilirken, tatil süresince mezarlıklarda görevli personel bulundurulup hizmetlerin aksamadan verilmesi sağlanacak.

Oluşabilecek sorun ve şikayetlere anında müdahale edilebilmesi amacı ile tatil süresince nöbetçi kolluk ekipleri görevlendirildi.

Tartı Merkezi, talep olmaması nedeni ile bayram tatili süresince kapatılacak ve bayram sonrası normal programa devam edilecek. Tatil süresince 0548 829 3263 numaralı telefon gelecek taleplere cevap verecek.

Açık Pazarın, 9 Temmuz Cumartesi günü kurulup halka hizmet vermesi sağlanacak.

Kalkanlı ODTÜ KK Kampusu ile Güzelyurt arasında kurulan ring hattı ihtiyaç doğrultusunda sefer sayısı azaltılarak sürdürülecek.

Belediye tarafından sürdürülmekte olan yatırım, bakım ve onarım çalışmalarına rutin olarak devam edilecek.

Alınan tedbirlerin yanı sıra tüm ihtiyaçlar ve şikayetler için 0548 829 3243, 0548 829 3245, 0548 829 3246 numaralı telefon hatları bayram tatili süresince vatandaş şikayet ve isteklerini karşılamak ve hizmet vermek üzere tahsis edildi.

İSKELE BELEDİYESİ

İskele Belediyesi, bayram boyunca, defin ve su işlemleri kesintisiz devam ederken mezbaha ve çöp toplama hizmetlerinin bayramın ikinci gününden itibaren verileceğini açıkladı.

İskele Belediyesi’ne;  7 gün 24 saat hizmet veren 444 21 22 numaralı telefonlardan bayram süresince de ulaşılabilecek.

Bu yıl Türk Kızılayı, Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı İskele Şubesi ile birlikte hareket eden İskele Belediyesi, İskele ve beldelerinde yaşayan, sosyal hizmetler ve belediye tarafından belirlenen toplam 420 ihtiyaç sahibine yardım paketleri ulaştırdı. Pakette; pirinç, mercimek, şeker, un, nohut, makarna, kahve, domates salçası, tavuk, hellim, süt, patates, sıvıyağ ve bayram şekeri yer alıyor.

Vatandaşın arife günü ve bayram süresince ziyaretlerinde hiçbir sorun yaşanmaması adına İskele ve belde mezarlıklarında temizlik ve bakım çalışmaları yapıldı. Öte yandan bayram tatili süresince defin işlemleri kesintisiz hizmet verecek. Cenaze ve defin İşlemleri ile ilgili 0533 826 83 81 veya 0533 826 84 04 numaralı telefonlardan bilgi alınabilecek.

Oluşabilecek su sıkıntısını da ortadan kaldırmak için önlemler günler öncesinden alındı, bayram süresince bir ekip hazırda bekletilecek. İskele Belediyesi, vatandaşların su sorunu ile karşılaşmaları durumunda 0533 826 84 06 numaralı telefonu arayabileceklerini bildirdi.

İskele Belediyesi Makenzi Halk Plajı’nda ise Ramazan Bayramı’nın 1. gününde yalnızca büfe kapalı olacak ancak şezlonglar vatandaşın kullanımında olacak. Bayramın 2.ve 3. Gününde ise halk plajı,  rutin işleyişine devam edecek.

4 Temmuz Pazartesi ve 8 Temmuz Cuma gününün de idari izin verilmesi ile birlikte toplamda 9 güne çıkan Ramazan Bayramı tatili, 48. Geleneksel İskele Festivali’yle de birleşti.

1- 10 Temmuz tarihleri arasında yer alacak festival süresince çocuklar için kurulan panayır bayram süresince de açık kalacak. Çarpışan arabalardan atlıkarıncalara kadar birçok oyunun yer aldığı panayır alanı, İskele Ecevit Meydanı’nda yer alıyor.

İskele Belediyesi’ne bayram tatili süresince ulaşılabilecek telefon numaraları, “Genel sorun bildirimi:444 21 22, ustabaşı:0533 826 84 04, Su İşleri :0533 826 84 06, defin İşlemleri: 0533 826 83 81 veya 0533 826 84 04, Polis Merkez Karakolu: 371 23 33, İskele Sağlık Merkezi: 371 23 19”

GAZİMAĞUSA BELEDİYESİ

Gazimağusa Belediyesi, yaptığı düzenleme doğrultusunda, Ramazan Bayramı süresince hizmetlerini aralıksız sürdürecek.

Bütün birimler bayram süresince doğacak gereksinimlerin karşılanması amacıyla yeniden organize edildi. Bayramın 3. günü Perşembe Pazarı açık olacak.

Bayram çalışma programı çerçevesinde yapılan düzenlemeye göre, merkezden kaynaklanacak herhangi bir aksama veya büyük çaplı arıza olmaması durumunda, bölgeler belirlenen program çerçevesinde su almaya devam edecek.

Bayram tatili süresince, su hatlarında meydana gelecek patlak ve arızalar için Belediyenin Su İşleri Birimi’nin acil durumlar için kullandığı 0548 8166030 No’lu telefonu aranabilecek.

Gazimağusa Belediyesi ekipleri bayram hazırlığı kapsamında mevcut mezarlıklarda eski mezarlıklarda, şehitlikler ve camilerde temizlik çalışması yaptı.

Bayram tatili boyunca evsel atık toplama hizmetlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan mevcut program aynen uygulanırken, sokakların genel temizliği tatil boyunca, sadece ana caddelerde ve meydanlarda devam edecek.

Bayramın birinci ve ikinci günü kapalı olacak mezbahanın, bayramın üçüncü günü saat 14:00’te karantina bölümü açılacak ve hayvan kabul edilecek.

Resmi tatilin olduğu arife günü hem karantina bölümü hem kesim bölümü açık olacak. Yine resmi tatilin olduğu 8 Temmuz Cuma günü de mezbaha açık olacak ve kesim yapılacak.

Cenaze ve defin hizmetleri, her zaman olduğu gibi, bayram ve tatil günlerinde devam edecek. Bu konuda 0548 8166051numaralı hizmet telefonu, yirmi dört saat aranabilecek.

Gazimağusa Belediyesi, acil durumlar için bütün birimlerinde acil müdahale ekiplerini sürekli göreve hazır durumda bulundururken, vatandaşlar, acil durumlarda Gazimağusa Belediyesi’nin 185 veya 630 0 500 numaralı telefonlarını arayabilecek.