Geçtiğimiz hafta içerisinde sözü edilen kuruluşlara yazılı olarak iletilen ve “Çözüm Odaklı Siyaset”, “Toplumsal Konulara Duyarlılık”, “Türkiye ile Karşılıklı Saygıya Dayalı İlişki” ve Bağımsız ve Tarafsız Cumhurbaşkanı” başlıkları altında özetlenen temel görüşler şöyle:

1. Çözüm Odaklı Siyaset

Kıbrıs’ta yıllardır süregelen sorun ve yarattığı statüko sürdürülebilir değildir; adamızın ve bölgemizin barış ve huzuru için de ciddi tehditler içermektedir. Halbuki, Birleşmiş Milletler parametrelerinin öngördüğü ve son olarak 11 Şubat 2014 tarihli ortak açıklama metninde de ifadesini bulan, iki kesimli iki toplumlu federal bir çözümde, her iki toplumun da kazanacağı çok şey vardır. Böylesi bir çözüm, bölgesel istikrara da katkıda bulunacaktır. Bu bağlamda, çözüm odaklı bir anlayış ve halkın iradesini müzakere masasına yansıtacak bir kararlılıkla hareket edilecektir. Kapsamlı çözüm uğraşlarının yanı sıra, paralel bir süreçte, her iki toplumun pratik yaşamına katkı yapacak çeşitli güven artırıcı önlemlerin uygulanmasına özel önem verilecektir. Bu kapsamda, Kapalı Maraş bölgesinin BM gözetiminde yerleşime açılması ve eş zamanlı olarak Kıbrıslı Türklerin, ticaret ve turizm alanında yaşadıkları dar boğazların aşılması için Mağusa Limanı ve Ercan Havaalanının kullanılabilmesinin yolları üzerinde uzlaşma aranacaktır.

2. Toplumsal Konulara Duyarlılık

İki toplum arasındaki sorunların aşılması ve barış kültürünün gelişmesi için çaba harcarken, toplumsal uzlaşma anlayışının yerleşmesi için de uğraş verilmelidir. Ayrıca Cumhurbaşkanı, siyasal partilerin iç işlerine değil ama toplumumuzun iç konularına duyarlılık göstermelidir. Bu bağlamda, evrensel değerleri sahiplenip yerele yansıtılmasını gözeten, yetkileri çerçevesinde kurumlar arası işbirliğini teşvik eden ve sorunların çözümü doğrultusunda rehberlik ve öncülük görevi üstlenen bir anlayışla hareket edilecektir. Temiz siyaset, şeffaflık, hesap verebilirlik ve yolsuzlukla mücadele konularında cumhurbaşkanlığı makamı üzerine düşen görevi yerine getirecektir.

3. Türkiye ile Karşılıklı Saygıya Dayalı İlişki

Türkiye ile karşılıklı saygıya dayalı yeni bir ilişkiye ihtiyaç vardır. Karşılıklı yarar temelinde işbirliğini gözeten, kişilikli ilişkiler kurulması her iki tarafın da yararınadır. Kıbrıslı Türklerin kendi kurumlarında söz sahibi olması esastır. Bu kurumların gerçek anlamda sahiplenilmesi, iyi yönetilmesi ve KTHY ile Lefkoşa Türk Belediyesi’nde yaşananlara benzer durumların yaratılmaması ise yaşamsal önemdedir.

4. Bağımsız ve Tarafsız Cumhurbaşkanı

Cumhurbaşkanının parti ilişkilerini sürdürmesi, toplumun belirli kesimlerini kayırırken diğer kesimleri dışlaması ciddi bir sorundur. Halbuki

Cumhurbaşkanı, toplumun tümünü kucaklayan, sözde değil gerçek anlamda bağımsız, tarafsız bir makam olmalıdır. Bu bağlamda, siyasal partilere eşit

mesafede durabilen ve tüm renkleri kucaklayabilen demokratik bir tavır içinde hareket edilecektir. Ombudsman, Sayıştay, Savcılık ve Kamu Hizmeti Komisyonu gibi bağımsız kurumların, tarafsız konumlarına halel gelmeksizin etkin ve verimli çalışmalarını sağlayacak şekilde bu kurumlara anayasal çerçevede rehberlik, destek ve eşgüdüm sağlanacaktır. Kamu Hizmeti Komisyonu’nun demokratik çoğulcu bir yapıya kavuşturulmasına öncülük edilecektir.