Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bu akşam Alman Büyükelçiliği’nin, Kıbrıs’ta temaslarda bulunan Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier onuruna ara bölgede verdiği resepsiyona katılmadı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, iki tarafı bir araya getirme amaçlı etkinlikte, taraflar arasında eşit statüye özen gösterilmediğini, bu konuda anımsatma yapılmasına rağmen Alman Elçiliği’nden tatminkar yanıt alınamadığını ifade etti. Burcu, Cumhurbaşkanı’nın bu nedenle, çok arzu etmesine karşın etkinliğe katılmayı uygun görmediğini vurguladı.

Burcu’nun açıklaması şöyle:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Mustafa Akıncı, bugün Almanya Dışişleri Bakanı Sayın Steinmeier’i kabul ederek çok verimli bir görüşme yapmış ve Almanya’nın çözüm sürecine verdiği desteği memnuniyetle karşılamıştır.
 
Buna rağmen bu akşam Alman Elçiliği’nin Sayın Steinmeier onuruna ara bölgede verdiği resepsiyona Sayın Cumhurbaşkanımız çok arzu ettiği halde katılmayı uygun görmemiştir. Bu tür etkinliklerde iki taraf arasında eşit statüye özen gösterilmesi gerektiği bilinen bir gerçekliktir.  Ayrıca bu hususun böylesi etkinliklerde iki tarafa yapılan hitaplarda da göz önünde bulundurulduğu  bilinmektedir.
 
Bu durumu anımsatarak buna dikkat edilmesi gerektiği önceden Alman Elçiliği’ne iletildiği halde, buna tatminkar bir yanıt alınamamıştır.
 
Ara bölgede yapılan ve iki tarafı biraraya getirmeyi amaçlayan bu etkinlikte taraflardan birinin ‘Cumhurbaşkanı’, diğerinin de ‘Toplum Lideri’ olarak anılacağı şeklinde verilen bilgi ışığında Cumhurbaşkanımız bu akşamki etkinliğe katılmamaya karar vermiştir.”