Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümet konusuna ilişkin BRT’ye değerlendirmelerde bulundu ve şunları söyledi:

‘İçinde bulunduğumuz noktada kamuoyuna hükümetin iki ortağından bir tanesinin bakanlarını hükümetten çekeceği kararının alındığı yansımıştır. Bana resmen intikal etmiş birşey yoktur. Siyasette 48 saat, 24 saat önemli zaman dilimleridir. Onun için yarını bir bekleyip görelim. Benim bu konuda sürece dahil olmam ancak Başbakan’ın istifasını getirip Cumhurbaşkanı’na vermesi ile başlar, eğer böyle bir gelişme olacaksa o zaman hükümetin istifası söz konusu demektir. Yeni bir hükümetin arayışlarının başlaması demektir, bunun için de herhalde Meclis’teki partiler de kendi aralarında istişarelere başlayacaklar ama öncelikle ben de böyle bir noktaya geldiği takdirde olay meclisteki parti liderleri ile hemen istişareleri başlatacağım ki yeni bir hükümetin oluşumu fazla gecikmeye uğramasın’

Cumhurbaşkanı Akıncı, ülke için en önemli olanın istikrar olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı olarak en istemediği şeyin krizler ve kaos ortamı olduğunu çünkü bir müzakere süreci yürüttüğünü söyledi.

Akıncı, “Bu müzakere süreci Kıbrıs Türkünün geleceğidir. Gelecek kuşaklarımızın çok daha mutlu, huzurlu, barış içinde uluslararası toplumun bir parçası haline gelerek, gelecek belirsizliğinden kurtarılması meselesidir. Böyle bir süreçte arzu edilecek en son şeydir krizlerdir ama olursa da onu göğüslemek gereklidir’ diye konuştu.