Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Yüksek Öğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) ve IQA (Association of Quality Assurance Agencies of the Islamic World) tarafından organize edilen “Yüksek Öğrenimde Kalite” konulu çalıştayın organizatörleri ve katılımcıları onuruna dün akşam Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resepsiyon verdi. 

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, resepsiyonda konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, böyle bir çalıştayın düzenlenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yüksek öğrenimde ve genel anlamda eğitimde kalitenin önemine dikkat çekti. 

KKTC’de 13 üniversitenin ve 70 bin öğrencinin bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun Türkiye’den ve diğer ülkelerden geldiklerini dile getirdi. Akıncı, buradan mezun olan öğrencilerin ülkenin gönüllü elçileri olduklarını belirtti.

Yabancı uyruklu öğrencilerin ülkelerine döndüklerinde iyi iş bulmalarının KKTC üniversitelerine talebi daha çok arttıracağına değinen Akıncı, ülkenin genel anlamda kalkınması bakımından da yüksek öğrenimde kalitenin önemine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, KKTC üniversitelerinin Avrupa Üniversiteler Birliği’ne, Uluslararası Üniversiteler Birliği ve İslam Dünyası Üniversiteler Federasyonu’na tam üye olduklarını ve diplomalarının uluslararası olarak tanındığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakere sürecine de değinerek iki kesimli, iki toplumlu bir federasyona ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Akıncı, herhangi bir zaman limiti veremeyeceğini ancak bu yılın sonuna kadar Kıbrıs sorununu çözmek istediklerini ifade etti. Kıbrıs sorununun yıllardır müzakere edildiğini, konuşulmayan hiçbir yanının kalmadığını ifade eden Akıncı, çözüm için siyasi irade ve kararlılık gerektiğine işaret etti. 

Cumhurbaşkanı Akıncı, aynı çözüm iradesi ve kararlılığı karşı tarafın da göstermesi halinde genç nesillere daha iyi bir gelecek sunabileceklerini ifade etti. 

Kıbrıs sorununun çözümünün eğitimde özellikle siyasi kısıtlamalar ve Bologna sürecindeki kısıtlamalar üzerinde önemli etki yapacağına dikkat çeken Akıncı, çözümün, Erasmus gibi öğrenci değişim programları, AB öğrenci bursları ve direkt uçuşlar gibi birçok konuda eğitime önemli getiriler sağlayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı gecenin sonunda, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel, IQA Başkanı Jawaher Shaheen Mudhahki, IQA Başkan Yardımcı ve Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer ve YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş’a plaket verdi. 

Çalıştay organizatörleri ise Cumhurbaşkanı Akıncı’ya bir plaket takdim etti.