Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs konusunda iki tarafın da adil ve makul ölçüler içerisinde davranması gerektiğini vurguladı. Akıncı, “Adil olmak zorundayız. Kalıcı bir anlaşma için kendi hakkımız için çaba harcarken, diğer toplumun da bu adada hakkı olduğunu unutmamalıyız. İki taraf da adil ve makul ölçüler içerisinde davranmalıdır. Yoksa bu topraklara adalet gelemez, başka türlü çözüm ve barış olmaz” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, önümüzdeki sürecin de serinkanlı, akılcı ve Türkiye ile istişare içinde yakın diyalogla yürütüleceğini belirterek, “Omuzlarıma büyük bir sorumluluk yüklediniz. Bu sorumluluğun gereğini yerine getirmeye çalışıyorum. O nedenle biraz sabır diyorum, artık öyle görünüyor ki yüzdük yüzdük bu işin sonuna geldik” dedi.

Leymosun Kültür Vakfı tarafından düzenlenen 4. Geleneksel Leymosunlular Herse Gecesi Gazimağusa’da Döveç Düğün Parkı’nda dün akşam yapıldı. Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Leymosun Kültür Vakfı Üyesi Ahmet Cemal Gündüz anısına düzenlenen geceye Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve eşi Meral Akıncı, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, milletvekilleri Erkut Şahali ve Menteş Gündüz ile Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter de katıldı.

1473169115.jpg

AKINCI

Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı gecede yaptığı konuşmada, yıl sonuna kadarki sürecin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Akıncı, önümüzdeki süreçte diğer tarafın yaklaşımları da akıl ve gerçekçilik yolunda sürdürülürse, Kıbrıs sorununa bir çıkış yolu bulunmasının mümkün olabileceğini ifade etti.

“HAKLARIMIZI KAZANMANIN ZAMANI GELDİ”

Kıbrıs Türk halkının kurucu ortağı olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti’nden 53 yıldır dışlandığını anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Şimdi iki bölgeli, iki toplumlu yeni bir federal yapı kurarak, toplumsal haklarımızı yeniden kazanarak geleceğe taşımanın zamanı geldi” dedi.

“Bu, önümüzde ciddi bir fırsat olarak duruyor” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, “eğer Kıbrıs Rum tarafı da aynı yaklaşımla hareket ederse, bu ciddi fırsatı değerlendirebilirsek -ki biz sonuna kadar değerlendirmek istiyoruz- iki kesimli, iki toplumlu federal yeni bir yapıyı oluşturmamız mümkündür. Eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yeni bir gelecek inşa ederek, medeni, çağdaş bir yapıyı kurmamız mümkündür” şeklinde konuştu.

“53 yıldır dünyada tanınmış devlete, ortak olduğumuz o devlete, tek başlarına sahip çıktılar” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Eşitliğimizin, özgürlüğümüzün, güvenliğimizin güvencelerini alacağımız ve bir daha dışlanma kaygısı taşımayacağımız iki kesimli, iki toplumlu yeni bir yapıyı kurmamız mümkündür.

Adil olmak zorundayız. Kalıcı bir anlaşma için kendi hakkımız için çaba harcarken, diğer toplumun da bu adada hakkı olduğunu unutmamalıyız. İki taraf da adil ve makul ölçüler içerisinde davranmalıdır. Yoksa bu topraklara adalet gelemez, başka türlü çözüm ve barış olmaz”.

1473169116.jpg

“HAKLARIMIZI GÖZBEBEĞİMİZ GİBİ KORUYACAĞIZ”

Kıbrıs Türk toplumunun haklarını sonuna kadar savunurken bu adada başka bir toplumun da yaşadığının unutulmaması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı konuşmasında, “Kalıcı bir çözüm için, haklarımızı sonuna kadar savunacağız meşru hak ve çıkarlarımızı gözeteceğiz, bu haklarımıza halel gelmemesi için haklarımızı gözbebeğimiz gibi koruyacağız; diğer toplumun da haklarının olduğunu aklımızda tutacağız, çünkü adaleti başka türlü gerçekleştiremeyiz” ifadelerini kullandı.

“Sadece kendimizi düşünerek bir yere varamayız. Sadece kendimizi düşünürsek, diğer tarafı düşünmezsek bu adaya adalet gelemez. Bu ada, gelecek nesiller için barış içinde, mutlu, huzurlu bir geleceği yaşatabilmemiz için hepimize yeter” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, aynı yaklaşımın diğer toplum ve liderliği açısından da geçerli olması gerektiğini anımsattı.

“EN ÖNEMLİ FIRSAT İKİ KESİMLİLİK”

1974 sonrasının getirdiği en önemli fırsatın iki kesimlilik olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Akıncı, “İki kesimliliği muhafaza ederek, çağdaş bir toplum olarak dünya toplumları arasında yerimizi alalım” diyerek, bir yılı aşkın bir zamandır, bunun için bıkmadan usanmadan sabırla çalışıldığını vurguladı.

1473169117.jpg

“BİR TEK HEDEFİMİZ VAR”

“14 Eylül de yoğunlaştırılmış müzakerelerin ikinci turunun en son toplantısını yapıp New York’a gideceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bir tek hedefimiz var: İyi niyetle Kıbrıs Türk halkının gerçek çıkarlarını koruyarak eşitliğini, özgürlüğünü, güvenliğini, sağlıklı bir toplum olarak geleceğe uzanabilmesini temin etmek” dedi.

“VERECEK CEVABIMIZ ÇOKTUR”

Her Allahın günü söylenenlere cevap yetiştirmeye çalışmadığını belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “Sanmasınlar ki verecek cevabımız yoktur, verecek cevabımız çoktur. Ama sabırla, iyi niyetle sizin için en iyisini yapmaya çalışırken şunu da akıldan çıkarmamanızı rica ediyorum: Birinin birşeyi alıp da bir yere kaçtığı yok. Eninde sonunda kararı referandumda halk verecek. Her iki toplumda da yapılacak referandum için de yeterli zaman olacaktır” dedi.

1473169119.jpg

“ESAS KARAR SAHİBİ HALKTIR”

Referandumda oy vermek için sandığa gidilirken, herkesin iyice inceleyip, dinleyip okuyarak en doğru kararı verecek şekilde bilinçli davranabileceği sürecin yaşanacağını da belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu yolu Türkiye ile yakın bir istişare ve diyalog içerisinde yürüyeceğiz” dedi.

Akıncı, Kendi geleceğinin esas karar sahibinin Kıbrıs Türk halkı olduğunu kimsenin akıldan çıkarmaması gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle devam etti:

“Halkın istemediği hiçbir şey, bu topraklarda geçerli olamaz. Birileri bir şey istedi diye, hiçbir şey olmaz. Halk isteyecek, ben de halkın isteği olduğu için, sizler talep ettiğiniz için bu yolu yürüyeceğim.”

ARTER

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter de konuşmasında, Leymosun Kültür Vakfı’nın çalışmalarını takdirle takip ettiğini, gönüllü olarak çalışan vakfa Gazimağusa Belediyesi olarak her türlü katkıyı koymaya hazır olduğunu ifade etti.

Gazimağusa Belediyesi açıklamasına göre, etkinliğe katılanların heyecanı ve coşkusundan bu tür etkinliklerin ihtiyaç olduğunu gördüğünü ifade eden Arter, Gazimağusa’da birçok kültürün barındığını, her bölgede bu tarz sosyal ve kültürel etkinlikleri yapmaya devam edeceklerini kaydederek, merhum Leymosunluları ve Ahmet Cemal Gündüz’ü rahmetle andı.

1473169231.jpg

RASİMOĞLU

Leymosun Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Yücem Rasimoğlu da yaptığı konuşmada, gecenin geçen yıl hayatını kaybeden Leymosun Kültür Vakfı Üyesi Ahmet Cemal Gündüz anısına yapıldığını, geleneksel hale gelen herse gecesinin 4.’sünü düzenlendiklerini, geçtiğimiz günlerde Leymosun Şehitliğini düzenlediklerini, önümüzdeki günlerde de “Anılarla Leymosun Belgeseli” yapacaklarını aktardı.

GÜNDÜZ

Merhum Ahmet Cemal Gündüz'ün oğlu Hasan Gündüz de gecede yaptığı konuşmada, gecenin babasının anısına düzenlendiği için vakfa teşekkür ederek, babasının hayatından kesitler anlattı.

Gazimağusa Belediyesi’nin destek verdiği gecede, belediyenin halk dansları topluluğunun gösterisi ve Kıbrıs Türk geleneğinde düğünlerde verilen herse ikramı yapıldı. Gecede Leymosuna özgü garavolli tatlısı, lokma, bastelli, üzüm sucuğu gibi yiyecekler de satıldı. Vasfiye Çakırtaş ile Kadir Carlos’un müzikleriyle katıldığı gecenin sonunda tombala çekilişi de yaptı. Gecede dağıtılan herseleri yapanlara da hediyeler verildi.

1473169173.jpg