Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Güney Kıbrıs’ta Denya Camisi’nin kundaklanmasına ilişkin bir açıklama yaparak, “İnsanlık suçu işlendi, en ciddi şekilde cezalandırılmalı” dedi.

Cumhurbaşkanı, olaydan büyük üzüntü duyduğunu vurgulayarak, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’ten faillerin bulunması için her türlü çabanın gösterilmesini ve bu çabanın sözde kalmamasını istedi.

Akıncı açıklamasında şunları kaydetti:

“Güney Kıbrıs’ta Denya Camisi’nin kundaklanması olayını büyük üzüntü ile öğrendim. 2013 yılının Ocak ayında da saldırıya uğrayan caminin restorasyonu Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmaları çerçevesinde 2014 Aralık ayında tamamlanmıştı. Şimdi ikinci kez kundaklanmış bulunuyor. Bu çirkin eylemi kınıyorum. Sayın Anastasiadis’in faillerin bulunması ve cezalandırılması için her türlü çabayı göstermesini bekliyor ve bu çabanın sözde kalmamasını diliyorum. Şunu da ifade etmek isterim ki bu eylem sadece Müslümanlara ait bir ibadethaneye yönelik bir saldırı olarak görülemez. Aslında küçük ama tarihi özelliği olan bu yer, tüm Kıbrıslı’lara ve insanlığa ait bir değerdir. Bunu yapanlar aynı zamanda insanlık suçu işlemiştir ve en ciddi şekilde cezalandırılmalıdır. Kıbrıs sorununu çözme gayretleri içerisinde bulunduğumuz bu dönemde kuşkusuz ki sürece zarar vermek isteyenler de olacaktır. Bu çirkin eylemi yapanların Kıbrıs’ın barış ve huzur içinde bir geleceğe ulaşmasını istemedikleri açıktır. Meydan bu gibilere bırakılmamalıdır.”