Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Avrupa Komisyonu’nun Bölgesel Politikalardan Sorumlu Üyesi Corina Cretu ile yararlı bir görüşme yaptıklarını belirterek, AB ile ilişkilerin artarak devam edeceğini vurguladı.

Akıncı, gelecekteki ortak yapıda Kıbrıs Türk tarafının yerini alabilmesi için şimdiden AB kurumlarıyla ilişkilerin gelişmesi ve işbirliğinin artması gerektiğini vurguladıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’nda yaklaşık 45 dakika süren görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ta bir çözüme Kıbrıs Türk halkının ne kadar kararlı olduğunu teyit ettikleri görüşmede, o doğrultuda yapmakta oldukları ciddi çalışmalar ve çabaları paylaştığını ifade ettiklrini belirtti. Akıncı, Cretu’nun da bu çalışmaların farkında olduğunu ve Kıbrıs Türk tarafının çabalarını taktir ettiğini söylediğini anlattı.

Cretu ile Kıbrıs Türk tarafının görüşlerinin yanısıra son günlerde Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ile ilgili gelişen olaylar karşısındaki düşünce ve fikirlerini de ele aldıklarını söyledi.

“AB İLE İLİŞKİLER GELİŞMELİ, İŞBİRLİKLERİ ARTIRILMALI”

Bunun yanında gelecekteki ortak yapıda Kıbrıs Türk tarafının yerini alabilmesi için şimdiden AB kurumlarıyla ilişkilerin gelişmesi ve işbirliğinin artması gerektiğini vurguladıklarını belirten Akıncı, bu çerçevede kurulan ad-hoc komitenin verimli çalışabilmesi için AB yetkililerinin de üzerine düşeni yapması gerektiğini konuştuklarını kaydetti.

“KIBRIS TÜRK TARAFINA AYRILAN ZAMAN SON DERECE YETERSİZ”

Bu konuda da AB yetkililerinin üzerlerine düşeni yapacaklarını ifade ettiklerini belirten Akıncı, Cretu’nun yaklaşık bir yıldır görevde olduğunu ancak Kıbrıs Türk tarafı olarak daha şimdi kendisini görebildiklerini belirtti.

Akıncı, Cretu’ya, iki günlük ziyarette Kıbrıs Türk tarafına ayırdığı zamanın son derece az ve yetersiz olduğu mesajını ilettiğini söyledi.

“HARMANCI KONUSU ZAMANIN RUHUNA UYGUN DÜŞMEDİ”

Cumhurbaşkanı Akıncı şöyle devam etti:

“Hele Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanımız Sayın Harmancı’nın tepkisine, protestosuna neden olan durumla ilgili olara da hem bir Cumhurbaşkanı, hem de eski bir belediye başkanı olarak, duygu ve düşüncelerimi kendisiyle paylaştım. Aslında zamanın ruhuna hiç de uygun düşmeyen bir tavır oldu bu, AB cephesinden gelen.

Lefkoşa’da 1958 yılından beridir iki ayrı belediye kuruldu, 1960 Anayasasında da yeri olan, üstelik işbirliği yapan belediyelerdir. Bu iki belediye başkanıyla ara bölgede birlikte bir görüntü vereceğine, Rum Belediye Başkanıyla birlikte, bölünmüş duvarların olduğu ve arkada Türk bayraklarının göründüğü bir manzaranın önünde bir resim vermiş olması hoş olmadı.

Bunun yanlış olduğunu kendisine ifade ettim. Çünkü örneğin Lokmacı’da Ledra’da iki belediye başkanıyla birlikte bir görüntü vermesi çok daha doğru bir görüntü ve zamana uygun düşeceğini ifade ettim. Kendisi bu durumdan son derece üzgün göründü. Bu gelişmenin uygun bir durum olmadığını ifade etti. Bunun telafisinin yapılacağını söyledi. Sayın Harmancı’yı Brüksel’de görmekten mutlu olacağını ifade etti.

Biz de bu çerçevede bu yanlışın bir daha olmamasının ne kadar gerekli olacağını kendisine ifade etmiş olduk”

“BAŞKA TOPLUMUN OYUYLA AB DIŞINDA KALDIK”

Cumhurbaşkanı Akıncı, bugün Kıbrıs Türk tarafının haksız bir şekilde Rum tarafıyla dengesiz bir statüde olduğu gerçeğine de dikkat çekerek, “Bir tarafın devlet, yasal hükümet, AB ve BM içinde, Kıbrıs Türk toplumu ise çözüme evet dediği halde, AB üyeliğine evet dediği halde başka bir toplumun oyuyla bunun dışında kaldığı” dedi.

“HARMANCI’NIN TAVRINI BEN DE DESTEKLEDİM”

Akıncı, bir tek müzakereler masasında eşitlik olduğunu, bir tarafın Kıbrıs Türk toplumunun lideri, diğer tarafın da Kıbrıs Rum toplumunun lideri olduğunu belirterek, “Eğer müzakere masasına bir taraf Cumhurbaşkanı diğer taraf Kıbrıs Türk toplumu lideri olarak bir haber çıksa kesinlikle o toplantı gerçekleşmez. Bu mümkün değil, resmi bir sayfada BM tarafından böyle bir yanlış yapılsa o toplantı da gerçekleşmez. O yüzden Sayın Harmancı’nın tavrı doğrudur, bu tavrı ben de destekledim” dedi.

Akıncı, bu yanlışların bir daha yapılmaması için bugünkü toplantıda uyarıcı olduğunu, gereken mesajların verildiğini ve bu mesajların doğru algılandığını da görmekten memnun olduğunu dile getirdi.

Bu olayın bundan sonraki ilişkilerde doğruların yer alması için bir vesile olacağına inanç belirten Akıncı, eğer bir taraf belediye başkanı sıfatıyla anılmak istenmiyorsa, diğer tarafın da anılmaması gerektiğini kaydetti. Akıncı, bunun dışında bir şeyi kabul etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı bunun dışında yararlı bir görüşme olduğunu, bundan sonra AB ile ilişkilerin artarak devam edeceğini belirterek, Kıbrıs’ta çözüm doğrultusunda da daha iyi gelişmeler sağlanmasını umut ettiğini söyledi.

Adil bir çözüme ulaşılması temennisinde bulunan Akıncı, Kıbrıs Türk halkının da AB’de hak ettiği yeri almasını temenni etti.