HEM MUTLU HEM ENDİŞELİ: Akıncılar ile Lefkoşa arasını 43 kilometreden 23 kilometreye indirecek yol projesi için çalışmalara başlanması köy halkını sevindirdi. Ancak köylüler daha önce de Akıncılar’a yeni yol yapımının gündeme gelip daha sonra unutulması nedeniyle endişeli. Köylü proje değil yolun yapıldığını görmek istiyor

Ceren ÖZBİL

Yıllardır askeri barikatlardan geçerek köylerine ulaşmak zorunda kalan Akıncılarlıların yüzü yeni yol için başlanan proje çalışmalarıyla güldü. Ancak köy halkı yeni yol konusunun sürekli gündeme gelip daha sonra yapılmaması nedeniyle endişeli. Akıncılarlılar yeni yol projesinden geri adım atılmayacağına emin olmak için bir an önce proje çalışmalarının tamamlanıp yol çalışmalarına başlanmasını istiyor. 

Asker izin verirse yolu kullanabiliyorlar…

Tek ulaşımı askeri barikatların içinden geçilerek sağlanan Akıncılar’da, köy halkının evine ulaşımı birçok kez askerlerin koşu yapması gibi nedenlerle engellendi. Bölge halkı evine ulaşmak için saatlerce beklemek zorunda bırakıldı.

Barbaros: Seçim yatırımı değil

Akıncılar Belediye Başkanı Hasan Barbaros, Akıncılar’a yapılacak yeni yol için proje çalışmalarına başlandığını ve proje çalışmaları tamamlanır tamamlanmaz da hemen yol yapımı için ihaleye çıkılacağını açıkladı. Bu yolun yapılması için uzun bir süredir mücadele verildiğini kaydeden Barbaros, yol yapımının bu nedenle geciktiğini ve seçim yatırımı olmadığını anlattı.

“Seçim yasaklarından önce başlaması için çalıştım”

Barbaros, projenin seçim yasakları gelmeden başlaması için çalışmalar yaptığını anlattı ancak bürokratik nedenlerden dolayı projenin geciktiğini ifade etti. Bu nedenle bazı kişilerin kafalarında soru işareti yarattığını belirten Barbaros, “Önemli olan Akıncılar’ın huzurlu bir yola kavuşması” dedi.

“Akıncılar göç almaya başlayacak”

Barbaros Akıncılar’ın 1974 öncesinde 5 bine yakın nüfusu olduğunu hatırlattı ve şu anda köyde sadece 350 aile yaşadığını belirtti. Yeni yolun yapılmasının ardından Akıncılar’ın göç almaya başlayacağına inandığını kaydeden Barbaros şu şekilde konuştu:

“Akıncılar’ın tam anlamıyla eski günlerine dönmesi zaman istiyor. Ancak bu yolla göçün önüne geçilecek ve hatta göç almaya başlayacak. Sivil geçiş olacağı için üçüncü ülke vatandaşları da izne gerek duymadan köyümüze gelebilecek.” 

Vatandaş ne dedi?

Coşkun Alaslan:

Yeni yol yapılması köyümüzün mutlaka avantajına olacaktır. Yolun avantajları gözle görülebiliyor. Zaten köyün durumu ortada… Yeni yol yapılmasıyla köyümüze ulaşım kolaylaşacak. Birçok bölgeden insanlar gelebilecek. Köyümüzün nüfusu her geçen gün azalıyor. 20 sene sonra köyümüzde belli aileler kalacak sadece.

Soner Kansel:

Yeni yol yapılması mutlaka köyümüz için avantaj olacaktır. Ancak bölgede iş makineleri çalışmaya başlamadan önce bu yolun yapılacağına inanmıyorum. Sürekli yol yapılacağını söylediler. 2013 yılında gündeme geldi üzerinden 2 yıl geçti bir şey yapılmadı. Bence bu yolun projesinin hazırlanmaya başlandığının söylenmesi tamamen siyasidir. Bu CTP-BG’nin seçim yatırımıdır. Tüm hükümetler kendileri için uğraşıyor.

Mehmet Gökşan:

Yol için proje çalışmaları başladı. Benim damadım asgari ücretli bir çalışan. Her gün bu yoldan Lefkoşa’ya gitmek zorunda… Aldığı para mazot parasına gidiyor. Bu yolun yapılmasıyla Lefkoşa’ya olan mesafe kısalacak. Bir an önce bu yolun bitmesini istiyoruz. Buraya ev yapmak isteyen gençlerimiz var.

Mustafa Barbaros:

Akıncılar-Lefkoşa arasındaki ulaşım mesafesi yeni yapılacak yolla kısalacak. Bölge halkı rahat edecek. Şimdi köye ulaşmak için askerin içinden geçmek zorundayız. Birçok hamile kadın bu yoldan hastaneye gitmeye çalışırken yolda doğurdu. Bir an önce bu yolun yapılmasını istiyoruz. Köyümüzün nüfusu her geçen gün daha da azalıyor.