Akıncı, Türkiye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la ortak açıklamasının ardından Cumhurbaşkanlığı bahçesinde basının sorularını yanıtladı.

“Ankara’ya ziyaret ne zaman olacak”sorusuna karşılık Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin 4 Mayıs’tan 8 Mayıs’a kadar adada olacağını, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin ise gelecek hafta Berlin ziyareti bulunduğunu belirterek, Ankara ziyaretinin ancak 11 Mayıs’tan itibaren olabileceğini söyledi.  

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schultz ve İngiltere’nin Avrupa Birliği Bakanı David Lidington’un tebrik etmek için aradığını da kaydeden Akıncı, “Bu Kıbrıs Türk halkının tercihinin dünyada bir yankı yaptığını, verdiğimiz mesajların dünya tarafından doğru algılandığını gösteriyor” dedi. Akıncı, yabancı ülkelerin tepkisinde,sergilediği barışçıl politikaların de etki yapmış olabileceğini kaydetti.

1430417413.jpg

TC İLE İLİŞKİLERİN TANIMLANMASI

TC ile KKTC arasındaki ilişkinin Arınç tarafından da “kardeşlik” şeklinde tanımlanmasınailişkin soru üzerine  de Akıncı,“(Bu konu) Geride kalsın diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

KKTC ile Türkiye arasında ilişkilerin başka ülkeler arasındaki ilişkilerden farklı olduğunu da belirten Akıncı, “Elbette Arınç’ın da dediği gibi diğer ülkeler arasında olmayan çok farklı duygular, çok farklı bağlar var.  Ama iki ülkeyiz de…” diye klonuştu.

KKTC’nin kendi ayakları üzerinde duran ve kendi kendini yönetme becerisine sahip güçlü bir varlık olmasının sadece Kıbrıs Türk halkı için değil, Türkiye için de yaralı olacağını ifade eden Akıncı, bu düşüncelerin çok eskiden beri taşıdığı düşünceler olduğunu söyledi.

Seçim döneminde ortaya koyduğu vizyonun artık kendi vizyonu olmadığını, toplumsal bir vizyon olduğunu kaydeden Akıncı, “Bu benim ve toplumum arasında bir sözleşme gibi. Ben bu sözleşmenin gereklerini yerine getirmek için var gücümle çalışacağım” dedi.

Akıncı, partili veya partisiz, rozeti ne olursa olsun görevinde ayırım yapmayacağını da yineledi.

HALKA AÇIK RESEPSİYON

Açıklamaların ardından  Cumhurbaşkanlığı’nda halka açık resepsiyon düzenlendi. Büyük ilgi gören resepsiyona vatandaş yanında devlet ve hükümet yetkilileri de katıldı.