Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,  Kıbrıs’ta yıllardır süren çözümsüzlükten sonra artık iki tarafın meşru hak ve çıkarlarını gözetecek, toplumu eşitlik ve güvenlik içerisinde yaşatacak yeni döneme geçme zamanının geldiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Müzakerelerin amacı bu doğrultudadır” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Türkiye Cumhuriyeti olarak Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir barışı desteklediklerini yineleyerek, Türkiye’nin 2004 yılındaki kararlılığın aynen devam ettiği vurguladı.

Konuk Bakan Çavuşoğlu, ekonomik kalkınma başta olmak üzere KKTC’ye her alanda desteklerinin devam edeceğini belirterek “Biz KKTC’nin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun KKTC ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirilen heyetler arası toplantının ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu basına açıklamalarda bulundular.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,  Çavuşoğlu’nun ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiererek, 6 Mayıs’ta Ankara’da gerçekleştirdikleri yararlı değerlendirmelerin devamı olarak bugün de müzakere sürecinin değerlendirmesini yaptıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,  Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti’nin Kıbrıs’taki müzakere sürecine destek verdiğini Çavuşoğlu’nun da bakan olarak sürece çok ciddi katkı yaptığını kaydederek,” Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşılması zamanının geldiğine kendileri de yürekten inanmaktadırlar” dedi.

ÇAVUŞOĞLU

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da,  Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı Cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı tebrik ederek, başarı diledi.

Çavuşoğlu,  geçen yıl ekim ayında ara verilen görüşmelerin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in tekrar masaya dönmesiyle 15 Mayıs’ta yeniden başlamasından Türkiye Cumhuriyeti olarak büyük memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Çavuşoğlu,  liderlerin ayda en az iki kez  bir araya gelme kararını  desteklediklerini ifade etti.

Çavuşoğlu, müzakerelerin 11 Şubat ortak deklerasyonu ve bugüne kadar varılan yaklaşımlar çerçevesinde  sonuç alıcı şekilde sürdürülmesini arzu ettiklerini söyledi.

Çavuşoğlu” Her iki taraf da kararlı olursa bu yıl içerisinde Kıbrıs’ta kalıcı bir çözüm, barış olabilir” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kararlılığını her vesileyle vurguladıklarını kaydeden Çavuşoğlu, “2004 yılında kararlılığımız neyse bugün de ayı düzeydedir. Kararlılığımız mevcuttur her zamankinden daha fazladır” dedi.

Çavuşoğlu, kararlılıklarını taviz olarak değerlendirenlerin de bulunduğuna dikkat çekerek, “Bu taviz değildir. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin kalıcı, adil bir çözüm için ortaya koyduğu karardır. Aynı kararlılığı Sayın Cumhurbaşkanı Akıncı ile Müzakereci Özdil Nami’de ve çalışma arkadaşlarında da görüyorum” dedi.

Çavuşoğlu, iki tarafın da kalıcı ve adil bir çözüm fırsatlarının farkında olduklarını, çözümün AB, BM ve uluslararası örgütleri de yakından ilgilendirdiğini söyledi.

Çavuşoğlu,  Kıbrıs’ta çözümün herkese faydasının olacağını, Kıbrıs’ın kalkınma ve refah adası olacağını kaydetti.

Çavuşoğlu garantilerle ilgili bir soruya verdiği yanıtta ise müzakere sürecinde spekülatif haber ve söylemlerden kaçınmak gerektiğini, garantiler konusunun ortaya çıkacak yol haritasından sonra 5’li toplantıda ele alaınacağını, bugünden konuşmanın yararsız olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu,  KKTC’nin Annan Planı’nda geçtiği isimiyle İslam İşbirliği Teşkilatı’daki gözlemci üye statüsünde bir sıkıntı olmadığını, bu statüyü koruduğunu belirti.