Ceren Ercih

Üçüncü ülkelerde okuyan öğrenciler, burs haklarının olmamasını, düzenleyecekleri eylemle bugünprotesto etmeye hazırlanıyor. Eylem öncesinde Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programına konuk olan Avrupa Kıbrıslı Öğrenciler Platformu Üyeleri;Kamil İpçiler ve Ahmet Aslım, yaşadıkları zorlukları ve devlet eliyle uğradıkları ayrımcılığı aktardılar. Avrupa’da öğrenim gördükleri gerekçesi ile kendilerine devlet bursu verilmemesinin, yasadışı olduğunu savunan öğrenciler, kendilerinin de bursa ihtiyaç duyduklarını ve tüm giderlerini kısıtladıkları halde, aylık 600 Sterlin paraya ihtiyaç duyduklarını vurguladı. 

“YASA ÖĞRENİM GÖREN GENÇLERİ AYIRIYOR” 

Anayasa’da her bireyin eşit bir şekilde eğitim alma hakkı olduğunu anımsatan Kamil İpçiler, buna rağmen Burs Tüzüğü’nde yer alan bir ifade nedeniyle mağdur olduklarını söyledi: “Anayasa ile bir eşitlik söz konusuyken, Burs Tüzüğü ile bir ayrımcılık söz konusu. Anayasa’nın 8. maddesinde tüm yurttaşların eşitliğinden bahsedilirken, 59. madde de eğitim hakkına ulaşmak isteyen herkesin eşit fırsatlara sahip olması gerektiğinden bahsediliyor. Fakat Burs Tüzüğü’nde üçüncü ülkeler tanımı kullanılıyor ve aslında bu tanımın kendisi bir ayrımcılığa sebebiyet veriyor. Ülkeye göre öğrenim gören gençleri bir şekilde ayırıyor. KKTC ve Türkiye’de öğrenim gören arkadaşlarımız burs hakkı görürken, bizim lisans eğitiminde üçüncü ülkelerde burs hakkına tabi tutulmamamızı sağlıyor.” 

“ÜÇÜNCÜ ÜLKELERDE OKUYAN ÖĞRENCİ SAYISI BİLİNMİYOR” 

1990 yılında hazırlanan Anayasa tüzüğünün öğrenciler dışında başka kimsenin dikkatini çekmediğini belirten İpçiler, şunları kaydetti; “Öğrencilerin geçmişte yapmış olduğu bir takım girişimler var. Bizim tabi ki aldığımız duyumlara göre ve önceden yapmış olduğumuz araştırmaya göre, ilk etapta bakanlığa sayımızın belirlenmesi girişiminde bulunuldu. Türkiye ve KKTC’de okuyan öğrenci sayısı bilinirken, üçüncü ülkelerde okuyan öğrencilerin kimler olduğu, nerelerde okudukları milli eğitim bakanlığı tarafından bilinmiyor. Somut bir çalışma bilmiyorum henüz ama şu anki Milli Eğitim Bakanı, o yönde bir çalışma başlattıklarını söylüyor. Fakat bizim bildiğimiz kadarıyla erkek öğrenciler haricinde kimin nerede okuduğu bilinmiyor.” 

“MİNİMUM 600 STERLİN” 

Yurtdışında yaşayan gençlerin ailelerinin maddi durumlarının çok iyi olduğuna dair yanlış bir algı olduğunu söyleyen Ahmet Aslım ise bu algının doğru olmadığını vurguladı. Aslım; “Bir yanlış anlama var ki;‘İngiltere, Avrupa’da okuyan öğrencilerin aileleri milyoner.’ Böyle bir anlayış var ki bu kesinlikle doğru değildir. Orada çok zor durumda okuyan arkadaşlarımız var. Birçoğu da döndü” dedi ve yurtdışında okuyan bir öğrencinin giderinin minimum, 600 sterlin olacağını ifade etti. “Asgari ihtiyacımız, 300 kiraya desek geceleri hiç dışarı çıkmasak, en aşağı 600 sterlin. İngiltere’de daha aşağı bir rakamla yaşayamazsınız.” 

“SİSTEMSİZLİK SİSTEM OLUYOR” 

Devletten kendilerine destek çıkmalarını beklediklerini söyleyen gençler, bütçede yer alan birçok kalemden kendilerine pay çıkarılabileceğini düşünüyor. Yine de geleceğe dair umutlu olduklarını belirten Aslım sözlerini şöyle tamamladı: “Ciddi şekilde her kesimin çalışması lazım. Çünkü dışlayıcı çok elit bir sisteme doğru gidiyoruz. Sistemsizlik sistem olmuş. Herkes kendi çıkarlarından önce biraz daha toplumu düşünerek hareket etse, belki ileride daha sürdürülebilir yapıya sahip olabileceğimizi düşünüyorum.” 

Salı günü gerçekleştirecekleri eylemde seslerini bir kez daha duyurmak istediklerini belirten platform üyeleri, sorunların çözülmesi için takipçi olacaklarını da vurguladılar.