Gül Çakır

EL-SEN Genel Sekreteri Altay, AKSA’nın sözleşmesinin 2010 yılında bittiği zaman, Kıb-Tek,’in de yatırıma yöneldiğini, ancak ilgili şirketin şalteri indirerek elektriği keseceği tehdidi ile karşı karşıya kalındığını söyledi 

Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Genel Sekreteri Toprak Altay, AKSA’nın, yüzde 3’lük yakıtı zorla halka yutturmaya çalıştığını savundu. Altay, “Siz eğer elinizdeki gücü başkasına verirseniz, o da sizi istediği şekilde kullanır. İlgili şirket aynı şeyi sözleşmesi biteceği dönemde de yaptı. O dönemde Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek) yatırıma yöneldiği gün, şalteri kapattı ve artık elektrik vermeyeceğini söyledi” dedi. 

Ada TV’den yayınlanan ve Nihan Yücel’in hazırlayıp sunduğu Gün İlerlerken programına konuk olan El-Sen Genel Sekreteri Toprak Altay, Elektrik Kurumu ve AKSA ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. 
Elektrik üretiminin yüzde 50’sinin bugün yabancı bir şirkette olduğunu dile getiren Toprak Altay, özellikle AKSA konusunda ilginç iddialar öne sürdü. 

“ELİNİZDEKİ GÜCÜ BAŞKASINA VERİRSENİZ, O GÜCÜ SİZE KULANIR” 

AKSA’nın yüzde 3’lük yakıtı zorla, tehdit ederek halka yutturmaya çalıştığını savunan EL-SEN Genel Sekreteri Toprak Altay, AKSA’nın sözleşmesinin 2010 yılında bitmesi gerekirken ve Kıb-Tek,’in de yatırıma yöneldiği gün, ilgili şirketin şalteri indirerek elektriği keseceği tehdidi ile karşı karşıya kalındığını söyledi. 

Altay bu konuda şu ifadeleri kullandı: 

“Yüzde 3’lük yakıtı zorla, tehdit ederek alıp bize yutturmaya çalışıyor. Siz eğer elinizdeki gücü başkasına verirseniz, o da sizi istediği şekilde kullanır. İlgili şirket aynı şeyi 2008 yılında da yaptı. 2010’da sözleşmesi bitecekti ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) yatırıma yöneldi. Kıb-Tek yatırıma yöneldiği gün şalteri kapattı ve artık elektrik vermeyeceğini söyledi. 2 yıllık ceza ne ise ödeyeceğini söyledi, dolayısıyla o dönemin siyasileri ve Kıb-Tek geri adım atmak zorunda kaldılar. 2024’e kadar alım garantisini uzattılar. Kira bedeli olayını yüzde 150 artırdılar. Siz elinizdeki gücü başkasına verirseniz o da gücü size kullanır.” 

“KIB-TEK’İN SÜREKLİ YATIRIM YAPMASI GEREKİR” 

Bu tür olayların yaşanmaması için Kıb-Tek’in sürekli yatırım yapması gerektiğini belirten Toprak Altay, halkın enerji gücünü kendi elinde tutması gerektiğini söyledi. Yatırım yapılmaya yeni yeni başlandığını dile getirerek, halkın gücü yeniden eline almaya yeni başladığını dile getiren El-Sen Genel Sekreteri Altay şöyle dedi: 

“Biz 1974’ten 1994 yılına kadar biz Rum’dan elektriği bedavaya aldık. Kimse de yatırım yapalım diye düşünmedi. Kıb-Tek elektriği sattı ve Devlet Maliyesi cebine koydu. 

Teknecik Elektrik Santrali de yapıldığında o dönemin politikalarıyla Rum da şalteri kapattı. O dönem 20 saat elektrik kesintileri oluyordu. Bunun nedeni de yatırım yapılmaması idi. Enerjiyi halkı düşünerek yönlendirmemek nedeni ile oldu. 2003 yılında yatırım yapmak yerine AKSA’yı ülkemize yönlendirdiler. Bu iş ilk başladığında 20 Megawattı. Şu an ise AKSA 105KW elektrik veriyor. Gelecekte yine böyle bir itilaf olduğunda kim ne yapabilecek AKSA’ya? Bugüne kadar bir şey yapabildiniz mi? ” 

“ELİNİZDEKİ GÜCÜN YARISI ONDA” 

Şu an ülke olarak AKSA’ya muhtaç olunduğunu savunan Altay, AKSA’nın Bakanlar Kurulu’nun kararını değiştirerek yüzde 3’lük yakıtın memlekete sokulduğunu söyledi. Bunun nedeninin de kimsenin AKSA’ya bir yaptırım uygulatamamak olmasından kaynaklandığını savunan Toprak Altay, “Çünkü elinizdeki gücün yarısı onda” şeklinde konuştu ve şöyle devam etti; 
“Yatırımın her zaman yapılması lazım ve yatırımın her zaman Kıbrıs Türkü’nün elinde olması lazımdır. Eğer elinizde değilse işte böyle dış kaynaklı şirketlere mahkum olursunuz.” 

“162 BİN MANUEL SAYAÇ, ELEKTRONİK SAYAÇLARLA DEĞİŞTİRİLDİ” 

El-Sen Genel Sekreteri Toprak Altay, Nisan 2015’ten bugüne kadar 162 bin adet manuel mekanik sayacın elektronik sayaçlarla değiştirilmiş olduğunu belirterek, değiştirilmemiş çok az sayıda sayacın olduğunu bunların da kapalı evlerde olan sayaçlar olduğunu, kendilerine gönderilen bildirimlere geri dönüşlerin şimdilerde olduğunu dile getirdi. Altay, özellikle Lefkoşa’nın Surlariçi bölgesine hemen hemen bütün sayaçların evlerin içerisinde olduğunu ve onların dışarıya aktarılması için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını açıkladı. 

“YAZILIMIN OTURTULMASI GECİKTİ” 

Altay açıklamasında, elektronik okumaya 1 Ocak’tan itibaren geçilecekti ama yazılımın oturtulması biraz geciktiği için 1 Şubat’tan itibaren bu sorunun aşılmış olduğunu dile getirerek, bu konuda Kıb-Tek’in sayfasında da gerekli bilginin verileceğini dile getirdi. Toprak Altay, Çağrı Merkezi sözleşmesinin de bitme aşamasına geldiğini ve önümüzdeki bir ay içerisinde 7/24 hizmet vereceğini müjdeleyerek, bu olayın çok büyük bir oranda rahatlama getireceğine aktardı. 

DÜNYADA BİR İLK 

El-Sen Genel Sekreteri Toprak Altay, sayaçların yüzde 100’ünün elektronik veri tabanına geçirilmesi ve elektronik olarak bu sayaçlara tek merkezlerden ulaşımın mümkün olmasının dünyada bir ilk olduğunu dile getirerek, dünyada başka bir ülkede olmadığını belirtti. Altay, bu uygulamanın kendileri için de yeni bir uygulama olduğunu ve öngöremedikleri bazı problemlerle karşılaşabildiklerini söyledi. 

“İSTİHDAM SİYASETİN ELİNDE” 

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na istihdam yapılacak mı? Sorusuna cevap olarak ise Altay şunları söyledi; “Dört ay kadar önce santrallere yeni bir vardiya daha kurulması için bir talepte bulunmuştuk. Yaklaşık 12 tane makine teknisyeni, çünkü biliyorsunuz ki dizel makinelerimiz 6’dan 8’e çıkmıştır. Dolayısıyla bunların da idame ettirilebilmesi için yeni bir vardiyaya geçilmesi konusunda yönetimle mutabık kalmıştık ve bir münhal açıldı. 

Sonraki süreçte DP-CTP Koalisyonu ortadan kalktı. UBP-CTP Koalisyonu kurulması yoluna girildi ve bu istihdam konusu askıya alındı. Bu makine teknisyenlerinin yanında, 2 tane bilgisayar mühendisi, 1 tane program yazılımcısı istihdamı söz konusuydu. Şu anda askıda, önümüzdeki dönemde tekrar münhal canlanır mı o yönetimin ve maalesef siyasetin elinde. Şu an 768 kişi çalışıyor.”