Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı eski müsteşarı Hakan Oran Aksa’nın, geçmiş hükümet döneminde bin bir çaba ile takılan filtresini 15 gün süre ile taktığı daha sonra çalıştırmadığı, Tekneciğe ise filtre takılmayacağı ve yüzde 1’lik kükürt içeren yakıt gelmesinin yine askıya alındığı şeklindeki haberleri üzülerek okuduğunu söyledi.

Geçmiş hükümetlerin, kendi hükümet dönemlerinde yapılanların takipçisi olmayarak, halkın nazarında kredilerini tükettiklerini ifade eden Oran şöyle konuştu: “Bir ülkenin gerçek anlamda demokrasiye ulaşabilmesi için önce yasalarla yönetilmesi gerekir. Halkın seçmiş olduğu vekilleri aracılığı ile yapılan yasaların uygulanması hem halkın refahı hem de devletin meşruluğu açısından gereklidir. Yoksa halk ne devletine nede yönetenlere saygı duyar sahiplenir.

Çevre yasası  çevresel olumsuzluklara neden olanlara karşı yapılması gerekenler konusunda çok geniş bir tasvire sahiptir ve  çevre bakanlığına büyük görevler yüklemektedir. Konumuz havanın kirletilmesi ise bu konuda ilgili bakanlığa önce uyarma sonrasında ceza kesme ardından da süreli kapatma cezası yükümlülüğünü vermektedir.

“Siyaset çevreyi rant olarak kullanıyor”

Yalnız bizim ülkemizde siyaset ne yazık ki her şey gibi çevreyi de siyasi rant maksatlı kullanmaya başlamıştır. Böyle olunca da var olan çevresel problemler yerinde durmaya üstüne üstlük üzerine yenilerin eklenmesine sebep olmaktadır. Buna birde  siyasi hesaplarla alakalı  ilişkileri eklerseniz yalnız çevreyi değil kendinizi de  kirletirsiniz.”

“AKSA ile ilgili filtre konusu da bunlardan biridir”

Yapılması gerekenin, Aksa’nın faaliyete başlamadan önce filtre teminat vs.ile ilgili  sorumluluklarını yeterli ölçüde yerine getirip getirmediğine bakarak faaliyete geçmesine izin vermek olmasına karşın, bunun yapılmadığını ifade eden Oran sözlerini şöyle sürdürdü: “Aksa, bunlar yapılmadan işletme faaliyet geçmiş. Geçen zaman içerisinde ise işletmenin bir taraftan havayı kirletmesine izin verirken havayı kirletene verilmesi  gereken cezalardan da muaf tutmuş hesap soranda  olmamıştır.

Şimdi bir başka trajikomik durum yaşanıyor ve biz Aksa’ya ceza kestik deniyor. Her ne kadar bugün havayı kirleten karşı kesilmesi gereken cezalar komik cezalar olsa da bu cezaların miktarının ne olduğunun kamuoyu ile paylaşılması yanında en önemlisinin bu cezaların tahsilat makbuzlarının da kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini düşünüyorum. Bununla da kalmayıp çevre yasasında bu tür faaliyette bulunanlara karşı verilmesi gereken cezaların asgari ücretin birkaç katından birkaç yüz katına çekilmesinin gerekliliğinin de çevreye verdiğiniz değerin sözde olmadığının görülmesi açısından önemli olduğunu düşünüyorum.

“Tahsilatı yapmıyorlar!”

Nasıl olsa soran yok diyen  makam sahipleri bir taraftan ceza kestik diyerek kamuoyuna iyi bir şey yaptığı mesajını verirken  aslında esas yapması gerekeni yani tahsilatını yapmayarak  bekleneni gözden kaçırmaktadır. Bugüne kadar mecliste herhangi bir parti yetkilisinin kesilen cezaların gerçekten kesildiğini teyid edecek tahsilatla ilgili bir soru sorduğunu da görmüş değilim. Bu aşamada konudan sorumlu yetkili kişi ilk olarak çevre bakanıdır ve sayın bakan Kutlu Evren kamuoyunun menfaatleri gereği bugüne kadar kesilen cezalar ve bugün de kestim dediği cezayı ve cezanın tahsilat makbuzunu kamuoyu ile paylaşmalıdır.

“Bakanın yapması gereken…"

Arkasından sayın Bakanın yapması gereken  2 şey vardır. Ya çevre yasının kendisine verdiği sorumluluğu yerine getirir  ve havayı kirleteni faaliyetten men eder yada uygulanmayacak bir yasanın mevzuatta durmasının gereksizliği ile yasayı değiştirmek için önerge verir. Aksi takdirde inandırıcılığı kalmayacaktır.”