Deniz Abidin

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, turizmin dünyada ciddi anlamda bir değişiklik yaşadığını belirterek, yeni turizm trendlerinin ise etkinlik turizmi şekline döndüğünü kaydetti. İnsanların yaptıkları aktivitelerle ilgili turizm modellerinin değişmekte olduğunu belirten Aktığ, ülkenin turizm bakımından en şanslı ülkelerden biri olduğunu söyledi. Aktığ, ülke coğrafyasının her türlü aktiviteye uygun olduğunu belirterek, güvenlik açısından da en güvenli ülkelerin arasında yer aldığımızı kaydetti. Aktığ, ülkenin turizm açısından bir potansiyele sahip olduğunu, ancak bu potansiyelin yeterli olmadığını belirtti. Aktığ, bazı şeylerin kendiliğinden gelişmediğine dikkat çekerek, şunları söyledi, "coğrafi bir yapıya sahibiz dedik ancak bunu koruyabilmek ve sürdürülebilir hale getirebilmek, temizliği, çevre duyarlılığını sağlayarak mümkündür. Bunu yapabildiğimizi söylemek pek mümkün değil. Çok kirli ve pis bir ülkeyiz. Bunu açıkça söylememiz gerekir"

"Otorite tarafından devamlılığı getirilmelidir"

Aktığ, ülkede turizm duyarlılığının yükseltilmesi gerektiğinin altını çizerek, birlik olarak yeni bir projeyi hayata geçirmeye hazır olduklarını söyledi. Aktığ, yeni video tekniğiyle yapılan bir çekimin internet ortamında paylaşılacağını dile getirerek, burada yaratmak istedikleri konseptin üretici çevrelerin turizmden pay alarak ileriye doğru gidileceği algısını yaratmak olduğunu kaydetti. Aktığ, bunun küçük bir adım olduğunu belirterek, bunun dünyada yapıldığını söyledi. Aktığ, "Meslek grupları ve otorite tarafından devamlılığı getirilmelidir"diye konuştu.

"2017 yılı doluluk oranı geçtiğimiz yılı yakalayacak"

Aktığ, Güney Kıbrıs'ta 80-90 bin civarında yatak kapasitesinin mevcut olduğunu belirterek, 800 bin civarında ise nüfusları olduğunu söyledi. Aktığ, KKTC'nin ise yatak kapasitesi bakımından doldurulması gereken bir kota olduğunu belirterek, bunun sağlıklı olarak büyümesi gerektiğinin altını çizdi. Aktığ, bugün pazarlanan yatak sayısına bakıldığı zaman 21 bin yatağın olduğunu ifade ederek, bunun yüzde 60 civarının 5 yıldızlı otellerden oluştuğunu kaydetti. Aktığ, 2017 yılı doluluk oranının geçtiğimiz yılı yakalayacağı gibi göründüğünü belirterek, henüz Kasım ayının ortasında olunduğunu, önümüzde bir yıl başı  iki tane de dini bayram olduğunu kaydetti.

"Bu yıl ile ilgili çok olumlu bir öngörümüz yok"

Aktığ, şöyle devam etti, "Misafirlerimizin yüzde 73-75 oranı ülkemize Türkiye pazarından geliyor. Bizim birincil pazarımız Türkiye'dir. Bu yıl ile ilgili çok olumlu bir düşüncemiz ve öngörümüz yok. Geçen yılın dolululuğunu yakalayabildiğimiz noktada kendimizi şanslı hissetmemiz gerekiyor. Biz birlik olarak böyle bir öngörü yapmıştık. Önümüzde bir yılbaşı var ama geçen yılın doluluğunu yakalayabilir durumda olacağız"

"Yapılması gerekenler yapılması durumunda yatak kapasitesi konuşulabilir"

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu'nun  “Kasım ayında otellerde doluluk oranımız yüzde 86 ise, bu yaz otellerde yatak sıkıntısı çekeceğimizi düşünüyorum” şeklindeki açıklamasını da değerlendiren Aktığ, gelecek yıl ile ilgili yapılması gerekenlerin yapılması durumunda sağlıklı, sürdürülebilir yatak kapasitesinin konuşulabileceğini kaydetti.

"Turizm gelirleri ile turizme ayrılan pay arasındaki oran dengesiz"

Aktığ, Meclis'te başlayan bütçe görüşmelerine de değinerek, turizm gelirleri ile turizme ayrılan pay arasındaki oranının dengesiz olduğunu belirtti. Aktığ, turizmin tanıtma ve pazarlama üzerine kurgulanmış bir endüstri olduğunu söyledi. Aktığ, bunu etkinlik turizmine katılan misafirlerin bilmesi gerektiğini ifade ederek bunun da tanıtımla mümkün olduğunu kaydetti.

"İstediğimiz noktayı maalesef son yıllarda yakalayamadık"

Aktığ, "Turizm, tanıtım, reklam ve pazarlama sektörü gibi ciddi finansal bütçelerle olabilecek çalışma şeklidir. İstediğimiz noktayı maalesef son yıllarda yakalayamadık. Turizm bakımından bütçenin turizm gelirleriyle orantılı bir şekilde artması gerekir. Bu şuna benzer; siz eğer ki vitrininizi güzel düzenlerseniz mağazanıza çok fazla insan girer. Eğer ki vitrininizin yüzde 10'unu gösterirseniz mağazanıza daha az sayıda insan girer. Bu gerçeğin Meclis tarafından da algılanması ve turizm gelirlerinin sadece turizm sektörü çalışanlarıyla ilgili değil, ülkenin ekonomisiyle birebir ilişkilidir. Şu anki hükümetin de aslında başarılı olup olmayacağıyla da birebir ilişkilidir"diye konuştu.