Özge Kizir

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB) Başkanı Hüseyin Aktığ ve KTOB eski Başkanı Mehmet Dolmacı yabancı yatırımcıların KKTC’ye olan ilgisini Haberal Kıbrıslı gazetesine değerlendirdi. Ülkeye yapılan yatırımların uzun bir sürecin ürünü olduğunu vurgulayan Aktığ, “Yatırımlar dün karar verilmiş de bugün açılmış değillerdir. Yeni yatırım atağı var gibi bir durum yaşamıyoruz” derken, Dolmacı da KKTC’nin şu an çok gözde bir destinasyon olduğunu belirtti. Dolmacı, “Bunun en büyük sebebi de bulunduğumuz coğrafyada en güvenli destinasyon olmamızdır” dedi.

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB) Başkanı Hüseyin Aktığ, KKTC’ye olan ilginin arttığını doğrularken, bunun bir günde gerçekleşen bir olay olmadığını söyledi. “Bugün gördüğünüz yatırımlar dün karar verilmiş de bugün açılmış oteller değillerdir. Şu anda projelendirme aşamasındadır. Yeni yatırım atağı var gibi bir durum yaşamıyoruz. Mevcut yatırımların piyasaya ve mevcut yatak kapasitemize katılmasıyla ilgili bu sezon daha da gelecek olan tesislerimiz ve otellerimiz vardır” diyen Aktığ, önemli başlanmış projelerin tamamlanması olduğunu söyledi.

“Şantiyelerin içerisinde turizm yapılmaya çalışılmaktadır”

Bafra turizm bölgesinin tamamlanmasının hayati önem taşıdığına dikkat çeken Aktığ, sözlerine şöyle devam etti: 

“Bafra turizm bölgesinin tamamlanması hayati önem taşımaktadır. Bu hem Bafra projesinin başarıya ulaşması açısından hem de genel anlamda KKTC turizminin sağlıklı bir yapıya kavuşması adına önemlidir. Çünkü şu anda orada iki tane tesisimiz mücadele vermektedir. Şantiyelerin içerisinde turizm yapılmaya çalışılmaktadır.

“Bafra bölgesinin tamamlanması hayati önem taşımaktadır”

Orada, çeşitli sıkıntılarla boğuşan iki tesisimiz vardır bu doğru bir olay değildir. Öncelikle Bafra bölgesinin tamamlanması ve hayata geçirilmesi hem o bölgenin verimli hale gelmesi, hem de genel anlamda turizm pazarlama politikamızın daha sağlıklı ilerlemesi için hayati önem taşımaktadır. Bu yatırımlarla ilgili elbette ki mevcut halde çalışmaya başladıkları noktada oluyor. 

“Yeni teşvik modeliyle ancak yeni yatırımları bu ülkeye çekebiliriz”

Bu durum da öncelikle mevcut tesislerin, standartlarının ve kalitelerinin daha iyi hale getirilmesiyle ve dolulukların artırılması ve pazarlamayla ilgili yapılacak çalışmalarla olur. Yarım kalmış tesislerin tamamlanmasından sonra da yeni projelere yönelik yeni yatırım teşviklerinin ülkemizin ihtiyaçları değerlendirilerek ortaya konması gerekir. Yeni teşvik modeliyle ancak yeni yatırımları bu ülkeye çekebiliriz.”
“İspanya, Güney Fransa, İtalya ve Güney Kıbrıs doluluklarda ciddi anlamda bir artış yaşanmaktadır”

Dünyanın sürekli bir değişim halinde olduğunu, bunun turizme de yansıdığını ifade eden Aktığ, sözlerini şöyle tamamladı: 

“2015 Mayıs’ına göre yüzde 15 civarında genel anlamda bir düşüşümüz vardır. Bu da çok sağlıklı gitmediğimizi gösteriyor. Tabi bunun birçok nedeni vardır. İlk neden olarak bizim rakiplerimizle ilgili girdi maliyetlerimizin ciddi anlamda yüksek oluşudur. Bununla beraber dünya bir değişim halindedir. Bu değişimden dolayı ekonomi değişiyor. Bunlardan dolayı da ister istemez Avrupa pazarımız iç pazara yönelmiştir. Bizden kaynaklanan nedenlerden değildir. İspanya, Güney Fransa, İtalya ve Güney Kıbrıs doluluklarda ciddi anlamda bir artış yaşanmaktadır. Bu Avrupa kıtasının iç turizme yönelmesinin bir göstergesidir.” 

Dolmacı: “Turizmde birinci şart güvenliktir”

KTOB eski Başkanı Mehmet Dolmacı KKTC’nin şu an çok gözde bir destinasyon olduğunu belirtti. Dolmacı, “Bunun en büyük sebebi de bulunduğumuz coğrafyada en güvenli destinasyon olmamızdır. Turizmde birinci şart zaten güvenliktir. O yüzden bunun kıymetini bilmemiz ve içerideki güvenlik unsurlarımız ve çevre tahribatını da durdurarak güzel bir ada olarak kendimizi korursak daha birçok yatırım ülkemize ilgi gösterecektir” şeklinde konuştu.

“Hem konaklayacak turistler hem de yatırımcılar tarafından ciddi eğilimler vardır”

Son dönemlerde KKTC’ye ciddi eğilimler olduğuna dikkat çeken Dolmacı, “Hem konaklayacak turistler hem de yatırımcılar tarafından ciddi eğilimler vardır. Bu bir trenddir. Umarım bu trendi doğru değerlendiririz, Annan Planı’nda olduğu gibi yüzümüze gözümüze bulaştırmayız. Doğru yasalar ve doğru kurallarla kendi ihtiyaçlarımız ve geleceğimizdeki beklentimiz doğrultusunda bunu değerlendirirsek faydası olur düşüncesindeyim” ifadesini kullandı.

“Otellerimize karşı ciddi talepler vardır”

Otellerde güzel bir doluluk yaşandığını kaydeden Dolmacı, “Otellerimize karşı ciddi talepler vardır. Bunun en baştaki sebebi otellerimizde artan kalitedir. En temel sebebi ise söylediğim gibi şu an bu coğrafyada en güvenli destinasyon olmasıdır. Bu artan taleple bizim bunu doğru bir şekilde kullanmamız halinde gelen misafirleri memnun bırakarak buradan dönmelerini sağlarsak kat kat yükselerek devam edecektir” dedi.