Duygu Alan

Geçitköy’de su şebekesinde oluşan arıza nedeni ile köy halkı bir haftadır şebeke suyu alamıyor.

Kimi vatandaşlar tanker ile su satın alarak günlük kullanma suyu ihtiyacını karşılamaya çalışırken çok sayıda vatandaş, günlerdir ne çamaşır yıkayabiliyor ne de bulaşık yıkayabiliyor, banyo ve tuvalet gibi zaruri su ihtiyaçlarını ise damacana su satın alarak karşılıyor.

Geçitköy’de bir haftadır ciddi su sıkıntısı yaşayan vatandaşlar, susuzluğa neden olan şebeke arızasının bir an önce giderilmesini istiyor.

“Baraj doluyor köylü bakıyor”

Susuzluk nedeni ile isyan noktasına gelen Geçitköy’de vatandaşlar, Türkiye’den KKTC’ye getirilen su konusuna da değinerek, Dragon Çayı’ndan Geçitköy Barajı’na pompalanan suyun bir an önce halka arzının gerçekleştirilmesini istedi.

Geçitköy’de vatandaşlar, sitemlerini şu sözlerle dile getirdi: “Yanı başımızda devasa bir baraj var ve bu baraj dolu. Geçitköy Barajı’nda tüm ülkenin ihtiyacını karşılayacak kadar su var. Ama hükümet yetkilileri bir türlü su konusunda bir neticeye varamıyor. Yani baraj doluyor, köylü bakıyor.”

Köy halkı ne dedi?

İlknur Akbulut: "Baraj doluyor, köylü susuzluktan kırılıyor" 

“Benim bir ana çeşme var o da makinelere bağlı. Suyun kesilmesi ile bulaşıklarım ve hali hazırda yıkanmakta olan çamaşırlarım makinede kaldı. Arıza varmış. Ben şebekede arıza olduğunu bilseydim belediye ya da muhtarlık halkı arıza konusunda bilgilendirseydi en azından tedbirimizi alırdık. Birçoğu gibi ben de ciddi mağduriyet yaşadım. Zaruri ihtiyaçlarımı karşılamak için daha önceden satın aldığım  damacana suları kullandım. Kızım, banyo ihtiyacını Lapta’da babasının evinde karşıladı. O derece mağduruz. Belediyeyi arıyoruz ama yoğunluk olduğu için ve belediyenin sadece bir adet tankeri olduğu için talebimize olumlu yanıt alamıyoruz.  Yanı başımızda koskoca baraj var doluyor, biz susuzluktan kırılıyoruz. Umarım Türkiye’den gelen su bir an önce sisteme verilir de vatandaş da su sorunundan kurtulur. Ama şuan acil olarak şebekedeki sorunun giderilmesini istiyoruz.”

Melda Erarabacı: "Herkes sorumluluğunu bilirse sıkıntı yaşanmaz"

“Çok ciddi su sıkıntı yaşıyoruz. Bir hafta doluyor ne banyo yapabiliyoruz, ne bulaşık yıkayabiliyoruz, ne çamaşır yıkayabiliyoruz. Tuvalet için de damacana su kullanıyoruz. Bu köyde hayvanı olan var, onlar çok daha mağdur. Şebekede arıza oluşmuş. Olabilir, bu çok normal ama normal olmayan bu arızanın acı faturasının vatandaşa kesilmesi. Ya arıza hemen giderilecek ya da belediye üzerine düşeni yapıp gerekirse gece gündüz evlere su taşıyıp, vatandaşın mağduriyet yaşamasına müsaade etmeyecek.”

Volkan Özyaralı: "Bir boru değiştirmek bu kadar zor mu?"

“Belediyeyi birkaç kez aradım su sıkıntımızı anlattık ve su gönderilmesini istedik ama halen gelen olmadı. Dün su faturaları dağıtıldı. Biz faturalarımızı düzenli ödüyoruz çünkü bu bizim sorumluluğumuz. Biz vatandaş olarak sorumluluklarımızı yerine getiriyorsak aynı hassasiyeti belediyeden de bekliyoruz. Bize söylenen ana su şebekesine bağlı boruda arıza olmuş. Bir lastik boruyu onarmak bu kadar zor mu?. Motor yandı deseler belki anlayış gösterebilirim. Ancak bir haftada bir borunun değiştirilmemesine anlam veremiyorum. Sorunun giderilmesini istiyoruz. En acısı da yanımızda koskoca baraj var ama biz susuzuz. Traji komik bir haldeyiz.”

Refiye Özyaralı: "Beni en iyi ev hanımları anlar, susuzluk çok zor"

“Bir ev hanımı olarak biliyorum, sanıyorum hayvan üreticilerinden sonra su konusunda en ciddi sıkıntıyı yaşayan biz ev hanımlarıdır. Kirli bulaşıklar teknede yığınla, temiz çamaşır kalmadı desem abartmış olmam. Banyo yapmak için su satın alıyoruz. Günlük ev temizliğimi yapamıyorum. Bir hafta oldu sorun devam ediyor ve bize söylenen sorunun ana şebekeye bağlı olan bir lastik boruda olduğu. Bir lastik boruyu değiştirmenin bu kadar zaman alacağını düşünmüyorum. Benim yetkililere çağrım sorunun bir an önce giderilmesi, Geçitköy halkının daha fazla mağdur edilmemesidir. Temennim ise Türkiye’den gelen suyun bir an önce sisteme verilmesidir. Çünkü yanımızda koca baraj dolu dururken ve her gün su alırken bizim en yakınında olanlar olarak bu denli su sıkıntısı yaşamamız beni daha da üzüyor.”