Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sultanahmet'teki saldırıyla ilgili yapılan inceleme ve soruşturmaya ilişkin bilgileri paylaştı.

Ala,  “Saldırıda 10 kişi hayatını kaybetmiştir. 1 de canlı bomba hayatını kaybetmiştir. Hastanede şu an itibarıyla toplam 11 yaralı vardır. İlk etapta yaralı sayısı 17 idi, birisi hastanede vefat etti. Diğerleri de taburcu oldu. Yaralı 11 kişiden 9'u Alman uyrukludur, biri Norveç, biri Peruludur. 9 Alman uyrukludan ikisinin durumu ciddiyetini korumaktadır. İkisi de ameliyattan çıktı ve durumlarını en üst düzeyde takip ediyoruz" dedi.

Sultanahmet'teki terör saldırısında yaralanan Alman turistleri dün hastanede ziyaret ettiğini ve Maiziere ile görüşmelerinde bu konuya ilişkin değerlendirmelerini paylaştığını anlatan Ala, "Yaralılara acil şifalar diliyorum. Hayatını kaybedenler için Türk milleti olarak Alman halkına taziyelerimizi iletiyoruz" ifadelerini kullandı.

Ala, saldırıyla ilgili yapılan inceleme ve soruşturmaya ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Saldırıda 10 kişi hayatını kaybetmiştir. 1 de canlı bomba hayatını kaybetmiştir. Hastanede şu an itibarıyla toplam 11 yaralı vardır. İlk etapta yaralı sayısı 17 idi, birisi hastanede vefat etti. Diğerleri de taburcu oldu. Yaralı 11 kişiden 9'u Alman uyrukludur, biri Norveç, biri Peruludur. 9 Alman uyrukludan ikisinin durumu ciddiyetini korumaktadır. İkisi de ameliyattan çıktı ve durumlarını en üst düzeyde takip ediyoruz."

“TÜRKİYE TERÖR KONUSUNDA CİDDİ BİR GAYRET, ÇALIŞMA İÇERİSİNDE”

Küresel terörün gelecek yüzyılda insanlığın en önemli sorun başlığı olduğunu ve ülkeler arasında etkili bir iş birliğini zorunlu kıldığını belirten Ala, "Ülkeler terörün kimliğine, amacına bakmadan, hiçbir ayrım yapmadan mücadelede kesin bir iş birliği yapmalıdır. Türkiye, bu konuda çok ciddi bir gayret, çalışma içerisindedir. Bir yandan Suriye'de ortaya çıkan durumdan beslenen terör örgütleriyle mücadele ederken, diğer taraftan da PKK gibi terör örgütleriyle etkili mücadelesini yürütmektedir. Bu konuda da Almanya'nın yakın iş birliği için teşekkür ediyorum" dedi.

"KAYNAK ÜLKELER CİDDİ TEDBİRLER ALMALI"

İçişleri Bakanı Ala, "Radikal terör örgütleri ve DAEŞ'le mücadele kapsamında bugüne kadar 3 bin 318 kişi gözaltına alınmıştır, Suriye'deki olaylardan itibaren. Bunlardan 847'si tutuklanmıştır. Çok önemli miktarı bu rakamların yabancı uyrukludur. Dolayısıyla burada kaynak ülkelere, teröristlerin, yabancı savaşçı diye adlandırılan teröristlerin, teröre temayülü olanların gelip Suriye'ye geçmelerini engelleyecek biçimde hareket ettikleri, ilk çıkış yaptıkları noktada durdurulmaları konusunda kaynak ülkelere açık çağrıda bulunuyorum. Çok ciddi tedbirler almalıdırlar ve iş birliğine çok açık olmalıdırlar" diye konuştu.

Almanya'ya bu konuda yaptığı açık iş birliği için teşekkür eden Ala, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar 124 ülkeden 35 bin 970 kişiye Türkiye'ye giriş yasağı konulmuştur. Bunlardan 387'si Almandır ve Almanya ile yakın iş birliği sonucu tespit edilmiştir. 92 ülkeden 2 bin 894 kişi sınır dışı edilmiştir Türkiye'den. Bunlardan 94'ü Alman uyrukludur. Bu da yakın iş birliği içerisinde belirlediğimiz kişilerdir. Türkiye, bu konularda etkili, ciddi bir çaba içerisindedir ve terörle mücadelede kesinlikle kararlı bir tutum sergilemektedir. Son olaydan, bu olaydan önce, 1 hafta öncesinde, DAEŞ mensubu olduğu değerlendirilen 220 kişi gözaltına alınmıştır. Olaydan sonra ise yapılan inceleme ve soruşturma, çalışma sonucunda dün akşam 1 kişi gözaltına alınmıştır."