Cumhuriyet Meclis Başkan Yardımcılığı’ndan yapılan açıklamaya göre,  Alanlı görüşmede yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerine değinerek,  eski Azerbaycan Devlet Başkanı merhum Haydar Aliyev ile Kurucu Cumhurbaşkanı  Rauf Denktaş’ın  kardeş gibi ve  çok iyi dost olduklarını belirtti.

“Aynı soydan gelen bir milletin evlatları olarak, rahmetli Haydar Aliyev’in Türkiye ve Azerbaycan için söylediği meşhur ‘iki bayrak bir milletiz’ sözünden yola çıkarak, ben de ‘üç bayrak bir milletiz’ diyorum” ifadelerini kullanan Alanlı, iki dost ve kardeş ülke olarak ilişkileri siyasi, sosyal ve eğitim alanında geliştirmeye daha çok gayret göstermek gerektiğinin altını çizdi.

KKTC’de  çok sayıda   Azeri  öğrencinin eğitim gördüğünü kaydeden Alanlı, eğitim alanı ile başlayan bu ilişkilerin her alanda devam etmesinin iki ülke açısından  stratejik önem taşıdığının altını çizdi.

Alanlı,  Kıbrıs Türk halkının  Azerbaycan’ın meselelerine de kendi meselesi gibi baktığını belirterek, “Karabağ meseleniz bizim de meselemizdir” dedi.