Meclis’te son güncel konuşmayı yapan Meclis Başkan Vekili ve DPUG İskele Milletvekili Hüseyin Avkıran Alanlı “Özel Eğitim” ile ilgili konuşmasında, özel eğitimin hassas bir konu olduğunu  söyledi. Alanlı, Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün genel kurulda olmamasını eleştirerek, “Aslında bu konuşmayı yapmamalıydım çünkü muhatabım yok ama o özel çocuklarıma olan saygımdan yapıyorum” dedi.

0-3 yaş çocuklardan Sağlık Bakanlığı’nın, 3-18 yaş grubu çocuklardan Eğitim Bakanlığı ve +18 yaş grubundan Çalışma Bakanlığı’nın sorumlu olmamasını kaos olarak niteleyen Alanlı, özel çocuk sahibi velilerin ömrünü sorunlarla harcadığını ancak devletin bu süreçte adım atmadığını söyledi.

Alanlı, otizimli çocuk sayısının yıllar içerisinde arttığını söyleyerek, bu özel çocukların erken tanıdan başlayarak, nasıl bir eğitim sürecinden geçmesi gerektiğini anlattı.

Alanlı, Milli Eğitim Bakanı’na özel eğitim gören her bir çocuğun maliyetini hesapladılar mı diye sorarak yanıtı beklediğini ekledi.

Reform hükümeti diye kurulan oluşumun sadece popülizm yaptığını savunan Alanlı, özel çocukların yaşadığı sıkıntılara örnekler vererek, bunlardan Eğitim Bakanlığı’nın haberi olup olmadığını sordu.

Bu konuda devlet politikası geliştirilmesi gerektiğini kaydederek, özel eğitimle bütünleşen bir yapı oluşturulmasının şart olduğunu ifade eden Alanlı, ailelere destek olunup, çocukların topluma kazandırılması için adım atılması gerektiğini söyledi.

Böylesi bir sosyal devlet anlayışının imkansız olmadığını dile getiren Alanlı, bunun başarılabileceğinin en güzel örneğinin özel eğitim okulunda sergilendiğini belirtti.

Alanlı, görmezden gelmenin sadece zaman kaybı olduğunu söyleyerek, tüm ilgili bakanlıkların insan sevgisi ön planda tutması, bir araya gelmesi ve gerekli sistemi kurması gerektiğini söyledi.

SORULAR

Meclis Genel Kurulu’nda son olarak sorular bölümüne geçildi ancak ilgili milletvekilleri veya bakanlar olmadığı için sorular görüşülmedi.

Toplantı saat 12.25’te tamamlandı. Meclis’in bir sonraki toplantısı 28 Mart Pazartesi günü yapılacak.