HAVALAR HASTA EDİYOR

Uzmanlar, bu mevsimde, hava kirliliği, fırtına ve rüzgâr nedeniyle normal gribin yanı sıra, saman nezlesi, alerjik astım ve bronşit tehlikesine dikkat çekiyor. Rüzgâr ve polenlerden dolayı, ‘alerjik rinit’ denilen saman nezlesinin bu dönemde yaygın olduğu, astım rahatsızlığı olan kişilerin şikâyetlerinin de arttığı belirtiliyor. Yine bu dönemde çocuklarda, çok sık görülen ishaller ve bu yıl içerisinde bronşit vakalarıyla çok sık karşılaşıldığı belirtiliyor.

“BU YIL GRİP ZATÜRREYE DÖNÜŞÜYOR”

Detay Gazetesi’ne konuşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Uzmanı Dr. Hüseyin Köksoy, doktor Hüseyin Köksoy, alerjen tehlikesine karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi. Rüzgar ve polenlerden dolayı, ‘alerjik rinit’ denilen saman nezlesinin bu dönemde yaygın olduğu, astım rahatsızlığı olan kişilerin şikayetlerinin de arttığını belirtti. Eczacılar Birliği Başkanı Ebru Başay da, alerjinin tam zamanı olduğunu belirterek, eczacıların bu tür şikâyetler ile oldukça sık karşılaştıkları ve uzmanların tedavide tavsiye ettiği ilaçların yaygın bir şekilde tüketildiğini belirtti.

Rana Sarro ÖZADALI

İlkbaharın gelmesiyle birlikte, alerjik rahatsızlıklar yaşanıyor. Rüzgar ve polenlerden dolayı, ‘alerjik rinit’ denilen saman nezlesinin bu dönemde yaygın olduğu, astım rahatsızlığı olan kişilerin şikayetlerinin de arttığı belirtiliyor.

Saman nezlesinde, bronş sıkışması ve nefes darlığı yaşanabileceği belirtilirken; burun tıkanıklığı, nefes darlığı, baş ağrısı, geniz tıkanıklığı, gece verimli uyuyamama ve sabah yorgun kalkma gibi şikâyetlerin bu dönemde görülebildiği kaydediliyor.

Yine bu dönemde çocuklarda, çok sık görülen ishaller ve bu yıl içerisinde bronşit vakalarıyla çok sık karşılaşıldığı belirtiliyor.

Detay Gazetesi’ne konuşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Uzmanı Dr. Hüseyin Köksoy, bu mevsimde, hava kirliliği, fırtına ve rüzgar nedeniyle normal grip, saman nezlesi, alerjik astım ve bronşitler yaşandığını belirtti.

“BU YIL AKCİĞERLERİ TUTAN VİRÜS VAR”

Dr. Köksoy, ‘saman nezlesi olarak adlandırılan rahatsızlığın, zamanında samanla uğraşan kişilerde ortaya çıkması nedeniyle o şekilde anıldığını ifade etti ve bunun nezle ile ilgisi olmadığını, bir çeşit ‘alerjik rinit’ olduğunu anlattı.

Dr. Hüseyin Köksoy, “özellikle bu kış gribin ardından bayağı bronşitler gördük. Bu yıl akciğerleri tutan virüs var herhalde ki, gribin ardından hemen ciğerlere iniyor. Zatürre şeklinde de problem çıkarabiliyor” dedi.

“HERKESTE GRİP VE BRONŞİT”

Bu kış dönemi, büyük-küçük herkeste, oldukça fazla grip, bronşit ve zatürre görüldüğünü kaydeden Dr. Köksoy, “bu kış hastane bronşitten doluydu. Bayağı sıkıntı oldu. Grip gibi başlayıp bronşit, zatürre yapıyor. Nefes darlığı, öksürük, ateş, nefes darlığı yapıyor” dedi.

“ALERJEN TEHLİKESİNE KARŞI ÖNLEMLER”

Doktor Hüseyin Köksoy, alerjen tehlikesine karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi; polenlerin rüzgarla ağza, buruna ve gözlere, kaçabildiği ve hapşırma, öksürme, gözlerde kaşıntı yapabildiğini belirtti.

Köksoy, çok mecbur kalmadıkça rüzgârlı ve tozlu havalarda dışarıya çıkılmaması, mümkünse ağzın ve burnun kapatılması gerektiği uyarısında bulundu.

Doktor Hüseyin Köksoy, kalabalık yerlerde hasta kişilerle temas edilmemesi, çocukların hasta kişilerle temas ettirilmemesi ve genel hijyene dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Dr. Köksoy, gribe karşı savunma sisteminin yeterli olması için ise, iyi ve sağlıklı beslenilmesi ve düzenli uyku uyunması gerektiğini kaydetti.

ECZACILAR BİRLİĞİ: “ALERJİ İLAÇLARI TÜKETİLİYOR”

Eczacılar Birliği Başkanı Ebru Başay da, alerjinin tam zamanı olduğunu belirterek, eczacıların bu tür şikâyetler ile oldukça sık karşılaştıkları ve uzmanların tedavide tavsiye ettiği ilaçların yaygın bir şekilde tüketildiğini belirtti.

Başay, şuanda ağaç, çimen, ot, polenlerin neden olduğu burun akıntısı, burun tıkanıklığı, göz akıntısı ve hapşırma belirtileri ile kendini gösteren ve bir çeşit alerji olan saman nezlesi, göz nezlesi ve polen alerjilerinin yaygın olduğunu aktardı.

SAMAN NEZLESİ NEDİR?

Solunum yolu alerjileri “alerjik rinit” ve “alerjik astım” olarak karşımıza çıkmakta, çocukluk çağının önemli sağlık problemlerini oluşturmaktadır. “Saman nezlesi” olarak da adlandırılan alerjik rinitte mevsimsel ya da tüm yıl boyunca burun tıkanıklığı, burun akıntısı, burun kaşıntısı ve hapşırık ön planda gözlemlenirken; bu tabloya gözlerde sulanma, kaşıntı da eşlik edebilir. Alerjik astım ise tekrarlayan öksürük, hışıltı periyodları ile karakterize olup nefes darlığı atakları ile alevlenmeler gösterir. Bu ataklar sırasında özellikle küçük havayolları daralmakta, ciddi solunum sıkıntısı ortaya çıkabilmektedir. Her iki klinik tabloda da duyarlı alerjene maruziyet önemli tetikleyici faktör olarak rol oynar. Alerjenler astım ve saman nezlesinin alevlenmesinde etkilidir.

ASTIM ATAKLARINA DİKKAT

Ev tozu akarları, hamamböceği, küf mantarları, alerjenleri tanımlanan en önemli iç mekan alerjenleridir. İç mekan alerjenlerine duyarlılık astım ve saman nezlesi gibi solunumsal alerjik hastalıkların gelişiminde ve alevlenmesinde önemli bir risk faktörüdür. Astımlı çocukların havayollarındaki aşırı duyarlılık alerjen dışındaki uyaranlara karşı da hassasiyet doğurmaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonları, egzersiz, soğuk hava, stres, hava kirliliği, sigara dumanı ve bi rtakım irritan gazlar astım atağı alevlenmelerini kolaylaştıran diğer alerjen dışı uyaran faktörlerdir.