Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Yenierenköy Bölgesinde 200 Dönümlük bir arazide Alıç Ormanı projesi başlatıyor. 2015 yılı içerisinde başlayacak projenin ilk etebında 10 Bin fidan dikilecek.

Bakan Dinçyürek, beraberinde DP-UP İskele Milletvekili Hüseyin Avkıran Alanlı, Orman Dairesi Müdürü İsa Direk ve Özel Kalem Müdürü Aşkın Doygunel ile birlikte projenin uygulanması düşünülen bölgede incelemelerde bulundu.

Dinçyürek incelemeler sonrası yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak her yıl 1 Milyon fidan dikme hedefiyle çalışırken orman alanlarının gelişimine yeni vizyonlar da katmak için uğraş verdiklerini söyledi.

Bu kapsamda Yenierenköy bölgesinde geniş bir alanda başlattıkları bal ormanı projesini anımsatan Dinçyürek, buna ek olarak Alıç Ormanı Projesini de hayata geçireceklerini belirtti.

img_1568-001.jpg

Dinçyürek, bu yıl ilk etapta 200 Dönümlük bir alana 10 Bin den fazla alıç ağacı fidanı dikileceğini söyleyerek bu çalışmanın Türkiye ile imzalan 2014-18 yıllarını kapsayan eylem planının da bir projesi olduğunu ifade etti.

Projenin 1,5 Milyon TL keşif bedelli maaliyetle 2015-2020 yılları arasında devam edecek bir çalışma olacağı bilgisini veren Dinçyürek: "Amacımız hem ormanlık alanları arttırmak hem de ekonomik değer yaratarak bölge insanına katkı sağlamak" dedi.

Bölgede orman gelişimi ve ekonomik gelişimi paralel bir yapıda ileriye taşımak hedefinde olduklarını vurgulayan Dinçyürek, projeye büyük önem verdiklerini söyledi.

Bu yıl dikilmesi planlanan 10 Bin Alıç fidanının şu anda fidanlıklarda üretilmekte olduğunu belirten Dinçyürek, projenin uygulanacağı alanın 2 yıl önce çıkan yangında yitirilen alanı da kapsadığını söyleyerek bu alanı yeni fidanlarla doğaya kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Çok kısa bir süre içerisinde ihaleye çıkarak bölgenin korunması amacıyla tellenmesinin sağlanacağını söyleyen Dinçyürek şöyle devam etti:

"Daha sonra eğer kaynak bulursak sulama sistemi için adım atacağız. Ardından ise dikim döneminde 10 Bin fidanı dikmiş olacağız.Ormanların faydası saymakla bitmez. Ama sadece fian dikme ile işin bitmediğini biliyoruz.Ormanlarımıza sahip çıkmalıyız.İçinde bulunduğumuz günler yangın riskinin fazla olduğu günlerdir. Orman Dairemiz, orman yollarının genişletilmesi çalışmalarına devam ediyor.Orman hazır kuvvet ekibimiz görev başındadır. Helikopterimiz Ercan'da konuşlanmış durumdadır. Ama en büyük tedbir, vatandaşımızın sorumluluk bilinciyle hareket etmesidir"

Dinçyürek, projenin hayat bulmasıyla bölgeye büyük bir ekonomik değerin kazandırılacağını söyleyerek "Şimdiden bölge insanımıza hayırlı olsun" dedi.

img_1553.jpg