Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplandı.

İskele Kaza Mahkemesi’nin açılış töreni nedeniyle öğleden sonraya alınan birleşim, yaklaşık 1.5 saatlik rötarla 14.40’da başladı.

Meclis’te ilk olarak, KKTC ile TC meclisleri arasında dostluk grubunun üye sayısını belirleyen karar okunarak, oybirliğiyle onaylandı.

Bu bölümde söz alan UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner, katibin “sağa sola laf attığını” ifade ederek, Meclis Başkanı’nın uyarmasını  istedi.

Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da, katibin laf atmamaması, hatta bardak da atmaması gerektiğini ve geçmişte bunun da yaşandığını ifade etti.

Denktaş, komiteden oybirliği ile geçen bir yasa tasarısının Meclis’te görüşülmesi amacıyla nisap sorunu yaşatma düşüncesinin de doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi.

Meclis Başkanı Sibel Siber de, mecisteki görev ve sorumluluğun sadece iktidar milletvekillerine değil tüm milletvekillerine ait olduğunu söyledi.

Siber, meclis iç tüzüğüne uyulması gerektiğini ifade ederek, “Meclis iç tüzüğünde meclisi sadece muhalefet milletvekilleri açar diye de bir madde yoktur. Meclis çalışmalarına tüm vekillerin katılması gerekir”dedi.

Genel Kurul’da daha sonra Askerlik Değişiklik Yasa Önerisi, Kamu Görevlileri Değişiklik Yasa Tasarısı, Güvenlik Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı, Öğretmenler Değişiklik Yasa Tasarısı, Kamu Çalışanlarının Aylık Maaş Ücret ve Ödeneklerinin Düzenlenmesi Değişiklik Yasa Tasarısı, Atatürk Öğretmen Akademisi Kuruluş Değişiklik Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesinin yapılmasına yönelik tezkereler okunarak oy çokluğu ile onaylandı.

Yayın Yüksek Kurulu’ndaki boş üyelik için UBP tarafından önerilen Alihan Pehlivan’ın üyeliği,  gerekli nitelikleri taşıdığına ilişkin komite raporuna rağmen Meclis Genel Kurulu’nda oyçokluğu ile reddedildi.

Meclis Genel Kurulu daha sonra, Askerlik Değişiklik Yasa Önerisi’ni görüşmeye başladı. Komite Başkanı Menteş Gündüz’ün raporu okumasının adından milletvekilleri söz alarak görüşlerini aktardı.