Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ile Sağlık Bakanlığı işbirliğinde “Kanserden değil geç kalmaktan kork” konulu seminer düzenlendi. Eğitimci ve hemşire olan uzman Filiz Uzun’un konuşmacı olduğu seminere  LTB Başkanı Mehmet Harmancı yanında belediye personelleri ve vatandaşlar katıldı.

Uzman Filiz Uzun, seminerde meme kanserinde erken tanının önemine vurgu yaparak, ayda bir kez tarama yapılması gerektiğini söyledi. Uzun, meme yapısının yanı sıra, meme kanserinden nasıl korunulabileceğini ve kanser belirtileri ile ilgili olarak katılımcılara detaylı bilgi verdi.

 

Ülkemizde meme kanseri ilk sırada

Sigara ve alkol kullanımının meme kanseri riskini arttırdığına vurgu yapan Uzun, spor yapmanın ise diğer kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserine de yakalanma riskini % 20 oranında azaltmakta olduğunu söyledi. Meme kanserine yakalanma riskinin yaş ilerledikçe arttığını belirten Uzun, Avrupa’da yaşayan kadınların genelde 60 yaşında,  Türkiye ve ülkemizde yaşayan kadınların ise  genel de 50 yaş civarında meme kanserine yakalandığını belirtti. Ülkemizdeki kanserin çok yaygınlaştığını kaydeden Uzun, 2007 yılı istatistiklerine göre yüzde 30.1 oranı ile meme kanserinin ilk sırada yer aldığını önemle vurguladı.

Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen seminer sonunda Başkan Harmancı, uzman Filiz Uzun’a teşekkür ederek çiçek takdim etti.