Din İşleri Başkanlığı açıklamasına göre, Büyükelçi Schoepff  ziyarette yaptığı açıklamada, “Kıbrıs Müftüsü ve Başpiskopos’un liderliğinde gerçekleştirilen dini liderler arası diyaloğun  barışa katkısının önemini” vurguladı.

Bu süreci Almanya olarak desteklediklerini ve imkan olursa daha fazla desteklemek istediklerini belirten Schoepff, iki toplum arasındaki ilişkinin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın gelişiyle, barış sürecinin, iki lider arasındaki daha fazla diyalog ve ortaklıkla daha hızlı gelişeceğine inandığını söyledi.

Almanya'nın Türkler açısından önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Başkan Talip Atalay ise, Almanya'da 3,5 milyon Türkün yaşadığını belirttiği konuşmasında,  Almanların, farklı etnik ve dini yapıda bir ülke yönettiklerine, bu nedenle  Kıbrıs'ta Müslüman-Hristiyan ve diğer grupların kendi aralarındaki ilişkileri hafifletme konusunda da son derece sağlam deneyime sahip olduklarına işaret etti.

“Büyükelçinin ziyareti bizi bu yönüyle onurlandırdı” diyen Atalay, dini liderlerin iletişimi ve barışın kalıcı olarak tesis edilmesine yönelik görüşmelerini takip ettikleri ve destekledikleri için Büyükelçi Schoepff’e teşekkür etti.

“Sadece  ülkemizde değil, tüm dünyada kalıcı barışın oluşması konusunda dini liderler olarak elimizden gelen desteği vereceğimizi belirttik” diyen Talip Atalay, Din İşleri Başkanı yani Kıbrıs Müftüsü olarak, diğer dini yetkililerle birlikte, barışa katkı konusunda bölgeye ve dünyaya model olabilecek, bir inisiyatifin oluşturulmasının gerektiğini ifade ettiklerini belirtti.

Başkan Atalay sözlerini, “inşallah karşılıklı ilişkiler başarıya ulaşır ve sadece Kıbrıs için değil bölge ülkeleri için de model olur ve bu sürecin sonucunda kalıcı barışa ulaşırız” diyerek tamamladı.