Vizeyi kısaca bir ülkeye girmek veya bir ülkeden çıkmak için yetkili makamlardan alınması gerekli izin olarak açıklayabiliriz. Vize işlemi birçok ülke arasında ( Avrupa birliği üyesi olan ülkeler hariç ) uygulanmaktadır. Bu yüzden vize işlemleri ile ilgili gerekli olan kurallara uyulmalı ve eksiksiz olarak belgelerinizi teslim etmelisiniz. Türkiye’nin en büyük sorunları arsında olan vize konusu maalesef birçok ülke ile aramızdaki en büyük sorun olarak görünüyor. İnsanların dünyayı istediği gibi gezmesi gerekirken vize gibi bağlayıcı bir engel birçok insana göre haklarımızın ihlali olarak görülüyor. Ancak güvenlik konusunda dikkatli olan ülkeler bu konuda çok hassas olmaktalar. Şimdi size vize konusunda diğerlerine göre daha az sıkıntımız olan Almanya ve İtalya için gerekli bilgileri vereceğim.

T.C. vatandaşları herkesin bildiği gibi Alman Schengen vizesi ile Almanya’ya giriş yapabilmektedirler. Almanya Vizesi Başvurusu ülkeye giriş yapmaya yarayan bir ön izin olmakla birlikte vize sahibini direkt olarak ülkeye girme izni vermediğini bilmemiz çok önemlidir. Vize işlerinde muafiyet sadece Türkiye Cumhuriyeti diplomatik, hizmet veya hususi pasaport sahipleri için geçerlidir. 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla Almanya ’ya yapacakları seyahatlerde vizeden muaf tutulmaktadırlar. Türkiye’den Alman Schengen vize başvurularını için Almanya Konsolosluğu’na gidebilir ve işlemlerinizi oradan yapabilirsiniz. Ayrıca Almanya vize başvuru işlemlerinizi, Almanya Konsolosluğu’nun yetkilendirmiş olduğu acenteler aracılığıyla yapabilirsiniz. Buradan alınan vize C tipi vize olmaktadır.

Bu vizeler, gidiş amacına göre, resmi, turistik, ticari, gelir getiren faaliyet, eğitim, tedavi, ziyaret, gönüllü faaliyet, araştırma, konferansa katılma, spor veya kültürel etkinliğe iştirak amacıyla verilen Schengen vizelerinin tümü için geçerlidir. Almanya Konsolosluğu’na yapılacak olan vize başvurularında; eksiksiz belgelerle birlikte belirtilmiş ve tam doldurulmuş olan Alman vize başvuru formu dikkate alınmaktadır. Ayrıca, vizeden muaf olmanız durumunda pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvurduğunuz tarihten başlayarak en az 6 ay olmasına özen gösterilmelidir. Yine vize fotoğrafı 6 aydan eski olmamakla birlikte ve 45 mm X 35 mm ölçülerinde olmalıdır. Yine vize işlemleriniz 10 gün içinde sonuçlandırılmaktadır. İtalya Vizesi Başvurusu için ilk önce şunu söylemek gerekir ki kısa süreli vize için başvuru yapacaksanız, İtalya Konsolosluğu doğrudan yapılacak olan başvurular kabul edilmektedir. Kısa süreli vize için başvurunuzu İtalyan Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş danışmanlık firmaları aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz.

Uzun süreli başvurular için İtalya Konsolosluğu İstanbul veya İtalya Büyükelçiliği Ankara’nın içerisindeki konsolosluk bölümüne başvuru yapmanız yeterlidir. Vize işlemleri için eksiksiz ve kusursuz bir şekilde hazırlanmış olduğunuz dosyaları vize merkezlerine 08.30 / 18.00 saatleri arasında verebilir ve başvurunuzu yapabilirsiniz. Vize başvurusu için İtalya seyahatinizin içeriğine uygun olan İtalya vizesi türünü seçmelisiniz. İtalya vizesi için gerekli evraklar sizlerin de bildiği gibi yapacak olduğu İtalya seyahatinizin içeriğine göre değişiklik gösterecektir. İtalya vize başvuru formu, İtalya Konsolosluğu tarafında hazırlanmış bir belge olup, İtalya vize başvuru formu, İtalya vizesi başvuru sahipleri hakkında konsolosluğun bilgi almasında yarar sağlarken formun eksiksiz ve gerçeğe uygun bilgilerle doldurulması gerekmektedir.

Vize için gereken ücretler ise seyahatin türüne ve süresine göre değişmektedir. Ayrıca 12 yaşından küçük olanlar ücrete tabi değildir. Sonuç olarak vize konusunda Almanya ve İtalya’nın istediklerini size aktarmış bulunmaktayım. Umarım bu konuda yeteri kadar bilgi edinmişsinizdir. Yine bu konu hakkında bilgi almak isterseniz idata firmasının web sitesine girebilir ve gerekli bilgileri öğrenebilirsiniz. Herkese iyi seyahatler arkadaşlar.