Hüseyin ÇİÇEK

Gazimağusa’ya bağlı Yeniboğaziçi girişinde 26 Haziran 2013 tarihinde meydana gelen ölümlü trafik kazası ile ilgili görüşülen davada karar aşamasına gelindi. Sanık Ferhan Altunç’un yargılandığı dava da dün İddia Makamı mahkemeye kazanın olgularını aktarırken, savunma avukatı ise sanık lehine değerlendirilebilecek hafifletici unsurları mahkemeye aktardı.

İddia Makamı Başsavcılık adına mahkemeye kazanın olgularını aktaran kıdemli savcı Mustafa İldeniz, sanık Ferhan Altunç’un 26 Haziran 2015 tarihinde FK 325 plakalı aracı ile Yenizboğaziçi’nden Gazimağusa-Karpaz anayolu istikametine seyretmekte olduğu esnada direksiyon hakimiyetini kaybederek yolun sağına geçtiğini ve o sırada Gazimağusa-Karpaz anayolundan Yeniboğaziçi istikametine  JR 790 plakalı motosikleti ile seyretmekte olan Ahmet Gözügüzel ile yüz yüze çarpıştığını söyledi.

GATA’ya kaldırıldı ancak kurtarılamadı

Ahmet Gözügüzel’in kazanın ardından ağır yaralı olarak önce Gazimağusa ardından ise Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığını belirten İldeniz, daha sonra Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ne sevk edilen Ahmet Gözügüzel’in tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdiğini ifade etti.

Avukatı: Psikolojik olarak çöktü

İddia Makamının olguları aktarmasının ardından hafifletici nedenleri mahkemeye sunmak için söz alan sanığın avukatı İbrahim Özgür, sanığın kazanın olduğu tarihte 21, şimdi ise 23 yaşında olduğunu, kültürlü bir ailede yetiştirildiğini, çok hassas, kırılgan bir genç olduğunu söyledi. İddia Makamının olgularına ithafta bulunarak sanığın kazanın ardından aracından inerek “motorluyu bulun” şeklinde bağırmasının da bunun bir kanıtı olduğunu öne süren Özgür, sanığın kazanın ardından uzun süre psikolojik tedavi gördüğünü, geceleri uykusuz kaldığını ve kaza nedeni ile yaşadığı psikolojik sorunlardan ötürü hukuk eğitimini yarıda bıraktığını savundu.

“Yüksek ceza vermek suç sayısını azaltmaz”

Cezaların arttırılmasının konu suçları azaltmadığını savunan Özgür, aşırı ceza veya korku kültürü ile caydırıcılık aramak yerinen trafikte eğitim ve kültür seferberliği başlatılarak konu suçların asgari düzeye indirilebileceğini iddia etti.
 
Mülayim ceza istedi

Kimsenin bilerek veya isteyerek kaza yapmayacağını savunan Özgür, ayrıca kazada ölen genç polis memuru Ahmet Gözügüzel’in kazada katkısal kusuru bulunduğunu öne sürdü. Sanığın henüz genç ve sabıkasız olduğunu belirten Özgür, sanığı topluma kazandırmak adına mahkemeden mülayim bir ceza vermesini talep etti.
Gazimağusa Ağır Ceza Mahkeme heyeti başkanı Kıdemli Yargıç Peri Hakkı, davayı sanığa verilecek olan cezanın açıklanması için 10 Eylül 2015 tarihine ertelediklerini açıkladı.