Bakan Dinçyürek günlerdir etkili olan yağış sonrası biriken suların değerlendirilmesi ve çevresel etkilerini yerinde görmek amacıyla Köprülü Göleti ve Vadili Barajında, beraberinde Su İşleri Dairesi Müdürü Turgay Salim Hoşsöz ve Daire yetkililileri ile  birlikte incemelerde bulundu.

Dinçyürek Köprülü göletinde,dört gündür ağır iş makineleri ile dere yatakları ve ovalardan taşan suların önüne bendler çekerek mevcut yağmurla birilken suların doğru birşekilde çevreye zarar vermeden transferi için yoğun bir çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi.

Gece gündüz süren bir çalışma gerçekleştirildiğini  vurgulayan Bakan Dinçyürek , çalışmalara katkı koyan personele teşekkür etti.

"SON 38 YILDAKİ EN BÜYÜK ORANDA SU TOPLANABİLDİ"

Yapılan çalışmayla son 38 yılda en çok suyu gölette toplayabildiklerini ifade eden Dinçyürek, geçmiş yıllarda da gölette su biriktiğini  ama özellikle Dörtyol civarında oluşan kaçakları kontrol etme şansı olamadığını ve bu nedenle yeterli birikimin sağlanamadığını söyledi.

Dinçyürek: "Geçmişte hem su kaybı yaşandığı gibi hem de tarım ve hayvancıya zarar veren durumlar meydana gelirdi.Amacımıza ulaştık su gerekli seviyededir.Bunun yanısıra Dörtyol'da bulunan yaklaşık 70 civarındaki mandranın da sulardan etkilenmesinin önüne geçtik." dedi.

Vadili Barajında oldukça yüksek bir oranda su tutuşu meydana geldiğini belirten Bakan Dinçyürek şöyle devam etti:

"Barajın kendi mülkiyetinde olan bir arazi var.Bir de tapulu, atadan kalma Türk koçanlı arazilerin birkısmı sular altında kaldı. Bölgede İngiliz döneminden kalan su kanalı var.Kanalın süratle açılması çalışmalarını gerçekleştireceğiz.Kanaldan su akışını sağlayarak yer altı su kaynaklarının beslenmesini sağlayacağız.Böylece hemyeraltı kaynakları güçlenecek hem de su altında kalan ekili arazileri kurtarmaya çalışacağız.Eğer bu yeterliolmazsa barajın kapaklarını kontrollü şekilde açmayı da masaya yatıracağız.Yarın bununla ilgili bir değerlendirme toplantısı yapacağız."

Dinçyürek, erken hareket etmek zorunda olduklarını vurgulayarak su altında kalan ekinlerin bu duruma  belirli bir süre dayanabileceğini söyledi.

Bakan Dinçyürek,son günlerde yağışların getirdiği su miktarının kendilerini  sevindirdiğini, amaçlarının biriken bu suyu doğru ve etkin şekilde kullanmak olduğunu söyledi.

img_1379.jpg

img_1433.jpg