Eniz Orakcıoğlu

Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı tarafından hazırlanan verilere göre, son on yılda kanser hastalığına yakalanan 0-21 yaş arası çocuk sayısı 132. Verilere göre çocuk kanseri dağılımına bakıldığında ise Lefkoşa’daki çocuk kanseri ile mücadele edenlerin sayısının diğer bölgelere göre bir hayli yüksek olduğu gözler önüne seriliyor. Verilere göre Lefkoşa, Girne ve Mağusa’yı 2 ye katlıyor. Lefkoşa  Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı Koordinatörü Övgü İnce, Kanser vakalarının günden güne arttığını belirten, “Vakıf olarak bizim üye çocuk sayımız artığı için, giderlerimizde artmakta, hal böyle olunca vakıf olarak gelirlerimizi de artırmak zorundayız” dedi.

Lefkoşa çocuk kanserinde ilk sırada

Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı tarafından hazırlanan verilere göre çocuk kanser dağılımına  göre Lefkoşa’da çocuk kanseri ile mücadele edenlerin sayısının diğer bölgelere göre bir hayli yüksek olduğu ortaya çıkmakta.

Ülkemizde bölgelere göre çocuk kanseri dağılımı;

Lefkoşa: 58

Girne: 27

Mağusa: 25

Güzelyurt: 15

İskele: 7

0-5 yaş arası tehlike!

0-21 yaşı arasını kapsayan çocuk kanserinde ise kanser dağılımının yeni doğan bebeklerden başlayarak 5 yaşa kadar olan aralıkta daha yüksek olduğu gözlemlenmekte. Bunun yanında veriler ülkemizde en az çocuk kanserine yakalananların ise 15 ile 21 yaş arasında olduğunu ortaya koyuyor.

Yaşlara göre kanser dağılımı:

1 ile 5 yaş arası: 48

6 ile 10 yaş arası: 42

11 ile 15 yaş arası: 59

16 ile 21 yaş arası 13

“Maddi ve manevi destek sağlıyoruz”

Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı Koordinatörü Övgü İnce, Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı’nın 0-21 yaş çocuk kanserine yakalanan çocuklara maddi ve manevi destek veren bir vakıf olduğunu belirtti. İnce, vakfın desteklerinin birçok şekilde olduğuna vurgu yaparak, “Üniversite destek bursu verilen çocuklarımızdan tutun da, hasta çocuğumuza, ailesine veya kardeşine psikolog yardımımız sözkonusu. Bunların yanında dershaneye giden çocuklarımızın dershane ücretlerini, üniversiteye gidenlere de burs verilmektedir. Türkiye’de tedavi gören ve tedavi süreci uzun sürdüğü için orada ev tutan çocuklarımıza gerek ev kirası, gerekse harçlık gibi maddi destek sağlanması da vakfın destekleri içerisinde yer almaktadır” şeklinde konuştu.

“Etkinlik ve aktiviteler düzenliyoruz”

İnce, Vakfın manevi açıdan da birçok desteği olduğuna dikkat çekerek, “Kanser hastalığına yakalanmış çocukların moral ve motivasyonlarının iyi olması da tedavi sürecinde çok önemlidir, bunu sağlamak için yaptığımız etkinlikler de mevcuttur. Etkinliklerimiz arasında kanserle mücadele eden aile ve çocuklarımızla birlikte her yıl bir kez tatile gitmek vardır ki bu yıl da 17 ile 19 Haziran arasında tatile gidilecektir. Bunun yanında piknik etkinliği ve her yıl yeni yıl partileri de etkinliklerimizin yanında yer almaktadır. Hasta çocuklarımız dışarıda çok fazla sosyal aktiviteye katılamadıkları ve sürekli ev, hastane ortamında oldukları için vakıf olarak biz en azından bizim ailelerimizin dışarıya çıkmasını sağlamaya çalışmaktayız. Bu tarz etkinlik ve aktiviteler onları çok mutlu etmekte, moral ve motivasyonlarını artırmaktadır” dedi.

“Onkoloji servis ihtiyaçları vakıf tarafından karşılanıyor”

Çocuk onkoloji servisinin giderlerini de vakfın karşıladığını belirten İnce, “Vakıf çocuk onkoloji servisini yenileyerek, tüm ihtiyaçlarını ve giderlerini de karşılamaktadır. Bunun yanında hastanede yapılamayan bazı tahliller gibi masraflarda vakıf tarafından karşılanmaktadır” diye konuştu.

“İsteyen fitrelerini bağışlayabilir”

Bireysel ve kurumsal bağışlardan gelirlerini elde etmekte olduklarını anlatan İnce, “Bazı Kurumlar aylık bize bağış yapmaktadır, bunun yanında memur ve bazı kurumlardan maaş kesintilerimiz vardır. Bunların yanında bireysel bağışlarımızda vardır ki bankaya ya da bizzat vakfa gelip bağış yapanlarda bize büyük ölçüde destek sağlamaktadır. Diğer bir gelir kaynağımız ise bizim için etkinlik yapan sanatçı ve satan severlerimizdir. Burada dikkat çekmek istediğim bir diğer önemli nokta fitredir, Ramazan ayına girerken vatandaşlarımızın filtrelerini vakfa bağışlaması bizim için çok önemli ve çocuklarımıza büyük destek sağlayacak bir bağıştır. Kaldı ki bize gerek telefonla ulaşan, gerekse bizzat gelip fitrelerini bağışlayan kişiler mevcut. Bunun yanında fitrelerini bağışlamak isteyen vatandaşlarda bize ulaşabilir kendilerine yardımcı oluruz, onlarda çocuklarımızın hayata tutuna bilmesi için bir destek olmuş olurlar. Kısacası filtre bağışlarını Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı da kabul etmektedir” dedi.

“40 kişi için umut olduk”

İnce,Kanser hastalığının tedavisinde  donörün önemine de dikkat çekti. İnce şöyle konuştu; “Güney Kıbrıs’taki Karaiskakio Vakfı Dünya İlik Bankasına kayıtlı bir vakıftır.  Kuzey Kıbrıs’ta yapılan ilik kaydı Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı tarafından yapılarak Karaiskakio Vakfına gönderilir oradan da Dünya İlik havuzuna düşer. Dünyanın herhangi bir yerinde ilik nakline ihtiyaç olunursa ve uygun ilik bizim aldığımız örnekler arasından çıkarsa bizimle iletişime geçilir.” Dünya İlik Havuzu’nda 2000 yılından bu yana düzenlenen kampanyalar sonucu 20 bin civarında Kıbrıslı Türk’ün Doku Karnesi bulunduğuna işaret eden Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı Koordinatörü Övgü İnce, bugüne kadar 40 Kıbrıslı Türk’ün de dünyanın çeşitli yerlerinde ilik bekleyen 40 kişiye ilik bağışında bulunduğunu belirtti.

“Üye sayımız arttıkça gelirlerimizi de artırmamız gerekli”

Kanser vakalarının günden güne arttığını belirten İnce, “Vakıf olarak bizim üye çocuk sayımız artığı için, giderlerimizde artmakta, hal böyle olunca vakıf olarak gelirlerimizi de artırmak zorundayız. Gelir artırmak için yeni yeni projeler üretmekteyiz. Örneğin bez çantalar üreterek o çantaları satarak gelirimizi artırmaya ve daha fazla çocuğumuza yardımcı olabilmeye çalışıyoruz. Diğer projelerimizden biri ise elle artırma projesi ile açık artırma yolu ile eşyalar sattık ve bunlar gibi birçok projeyle gelirlerimizi artırmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“Çocuk onkoloji servisi yetersiz”

İnce, kendileri için diğer ve önemli bir konunun çocuk onkoloji servisinin yetersizliği olduğunu vurgulayarak, “Yeni açılan onkoloji hastanesine çocuk onkoloji bölümünü taşıma haberi hepimizi mutlu etmiştir. Çünkü hem çocuk hem ailelerin daha rahat edebileceği, gerek oyun odaları, gerek eğitim odaları, gerekse tek kişilik bakım odaları ile hem biz hem de çocuklarımızın mutlu olacağını düşünmekteyim. Bunların yanında onkoloji servisinin yetersizliklerinden bir tanesi de tek odada 2 çocuğun kalması nedeni ile çocukların anne ya da babalarının yanlarında kalamamasıdır. Çocuklar annelerinin yanında kalmasını istemekte ve bu onlar için önemli bir detaydır, fakat servisin yetersizliği sebebiyle bu mümkün olamamaktadır”

“Doktorlarımız çok fedakâr”

Çocuk onkoloji bölümünde bir  çocuk Onkoloğu ve bir de çocuk HGematoloğu olduğunu belirten İnce, “İkisi de büyük özverilerle bütün çocuklarla ilgilenip hepsine de yetişebilmekte ancak tek bir doktor izine çıktığında ya da rahatsızlık geçirdiğinde yerini dolduracak başka biri olmaması noktasında sıkıntı yaşadıklarından eminim. Ama hem Dr. Dilek Hanım, hem de Dr. Ayşe hanım ikisi de çok fedakâr, çocuklarında çok sevdiği doktorlar” dedi.

“Genç nesiller bilgilendirilmeli”

Genç nesillerin kanser konusunda bilgilenmesi gerektiğini belirten İnce, “Bu doğrultuda da biz vakıf olarak her yıl Lise ve ortaokul seviyesindeki 10 okulda kanser ve sağlıklı beslenme ile ilgili seminerler vermekteyiz” dedi.