Kültür Dairesi, “Güzel Sanatlarla İlgili Derneklere Yardım Tüzüğü” çerçevesinde, güzel sanatlarla ilgili amatör ve yarı amatör derneklerin “31 Aralık tarihine kadar gerçekleştireceği” projelere maddi yardım yapmak amacıyla 27 Ekim tarihinden beri müracaat kabul ediyor.

Müracaat formları Kültür Dairesi’nden alınarak yine Daire’ye yapılan başvurular, 17 Kasım Pazartesi günü mesai bitimine kadar kabul edilecek.

Kültür Dairesi’nden yapılan yazılı açıklamada, başvuru yapacak olan derneklerin, güzel sanatlarla uğraşan, güzel sanatların tüm alanlarında toplumun anlayış ve beğenisini geliştirmeye yönelik olarak sürekli yaratıcılıkta bulunan dernekler olması gerektiği belirtildi.

Derneklerin kendi kuruluş tüzüğü kurallarında belirtildiği şekilde en az iki yıl süreyle faaliyet göstermiş olması ve bu alanda halen faal olarak çalışıyor olması gerektiğinin de altı çizildi.

Derneklerin, Kıbrıs Türk halkının sanatsal değerlerini yaymaya, özüne sadık kalarak geliştirmeye ve belgelemeye yönelik olarak, tamamlanmış bulunan etkinlikleri hariç olmak üzere, 31 Aralık 2014 tarihine kadar gerçekleştireceği, toplumsal yaşamı zenginleştiren, kültürel sanatsal etkinliklerle ilgili projelerini sunmaları bekleniyor.

Başvurularda, halk dansları ile ilgili proje sunacak derneklerin, Kıbrıs Türk Halk Dansları Federasyonu’na üye olmaları şartı aranırken, başvuru formlarının eksiksiz doldurularak, beraberinde kaymakamlıktan alınacak Dernek Tescil Belgesi ile derneğin son iki Genel Kurul tarihini gösteren belge ve Dernek Tüzüğü’nün teslim edilmesi gerekiyor.

Yapılan açıklamada, geçmiş yıllarda katkı alıp da sonrasında sözleşmenin kapanması için Daire'ye teslim edilmesi gerekli evraklarını tamamlamamış bulunan veya projelerini gerçekleştirmemiş olan dernekler varsa başvurularının kabul edilmeyeceğine de dikkat çekildi.

Tüzüğe göre en az 2 bin TL, en fazla ise 20 bin TL talep edilebilecekken yapılacak yardım talep edilen miktarın %80’ini geçmeyecek.

2014 yılında yapılacak maddi yardımlar için 200 bin TL kaynak tahsis edildi.

Tüzük çerçevesinde Kültür Dairesi Müdürü’nün başkanlığında, Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları, Devlet Senfoni Orkestra ve Korosu, Gençlik Dairesi ve Kıbrıs Türk Halk Dansları Federasyonu’ndan birer temsilci ile Kültür Sanat Danışma Kurulu’nun müzik, edebiyat, görsel sanatlar ile halk bilimi ve araştırmacılardan seçeceği birer temsilciden oluşturulan Değerlendirme Komisyonu gelen projeleri Tüzük’te belirtilen kurallar ve Komisyonun aldığı prensip kararları doğrultusunda değerlendiriyor.