Suna Erden

Taşeronlar Birliği Başkanı Amca, İnşaat sektöründeki birçok iş insanının çek yasağına girdiğini, bu yasaktan dolayı bankalardan kredi alamadığı için tefecilerin kapısını çaldığını söyledi 

Merkez Bankası verilerine göre, 2012 yılında 3842, 2013 yılında 2910, 2014 yılında 3366 kişi çek yasağına girerken, bu rakamın 2015 yılının ilk dört ayında 1400 olduğu belirtiliyor. Çek yasağına giren iş insanlarının, bankalardan kredi alabilme şansı ortadan kalktığı dile getirilirken, Kıbrıs Türk Taşeronlar Birliği Başkanı Osman Amca, özellikle inşaat sektöründe birçok müteahhit ve taşeronun çek yasağına girdiğini, bankalardan kredi alamadığı için tefecilerin kapısını çaldığını söyledi. 

Star Kıbrıs’a konuşan Amca, inşaat sektöründe çalışan aktörlerin devlete yüklü borçları olduğunu, çek yasağına girdiklerini ifade ederek, “ Temiz kâğıdı alamadıkları için tefecilerden yüksek faizle para alan birçok iş insanı var. Tefeciler eğer borç vermekten vaz geçerse ekonomi hayatı biter” iddiasında bulundu. 

İnşaat sektöründe yaşanan işçi krizine de değinen Taşeronlar Birliği Başkanı Osman Amca, Türkiye’de şartlar iyileştirildiği için, işçilerin gelmek istemediğini, inşaatlarda kalifiye elaman kalmadığı için son zamanlarda iş kazalarına artış olduğunu dile getirdi. 

"HERKES DEVLETE BORÇLU" 

Amca, haksız kazanç, kayıt dışı ekonomi ve rekabet şartlarındaki orantısızlık yüzünden birçok kişinin günü kurtarmak için 3liralık işi 2 liraya yaptığını, aldığı para ile geçimini sağladığını ve dolayısı ile borçlarını ödeyemediğini belirterek, “Hepimizin devlete milyonları aşan vergi borçlarımız var. 

Borçlarımız gün geçtikçe artarak büyüyor. Günü kurtarabilmek için 3 liralık işi 2 liraya yapmak zorunda kalıyoruz. Bu nedenle artıya geçeceğimize ekside çalışıyoruz. Devletin bir kez daha vergi affı çıkarması gerekiyor. Yoksa birçok insanın sonu hiç iyi değil. Birçok kurum, kuruluş ve şahsın sigortalara borçları var. Bu konuda düzenleme yapılmazsa ayakta kalmaya çalışan işyerleri de batacak” dedi. 

"TEFECİ PARA VERMEZSE EKONOMİ ÇÖKER" 

İnşaat sektöründeki birçok iş insanının çek yasağına girdiğini, bu yasaktan dolayı bankalardan kredi çekemediğini dile getiren Amca, “20 yıl önce dahi çek yasağına girseniz,20 yıl sonra kredi alacağınızda karşınıza çıkıyor. Çek yasağına girenlere bankalar kredi vermediği için tefecilerin kapısını çalıyor. Çok yüksek faizler dahi olsa tefeciden para almak zorunda kalıyor. Bir gün daha kalkıp borç vermekten vaz geçerlerse beş dakikada ülke batar” şeklinde konuştu. 

"İŞÇİ SIKINTISINA ÇÖZÜM LAZIM"

İnşaat sektöründe yaşanan işçi krizine de değinen Taşeronlar Birliği Başkanı Osman Amca, inşaatların üçüncü dünya ülkelerinden işçilerle dolmaya başladığını ifade ederek, dilleri, çalışma sistemleri açısından sorun yaşadıklarını söyledi. Osman Amca, farklı dilde konuşan bu insanlarla işi tarif edip öğretmenin zor olduğunu, ayrıca bu kişilerin inşaat alanında çalışacak kapasitede olmadığını vurgulayarak, “Türkiye’de şartlar iyileştirildiğinden dolayı kimse gelmek istemiyor” dedi. 

Amca, üçüncü dünya ülkesinden gelen işçilerin betonarmeden anlamadığını, kalifiye eleman çalıştırılamadığı için son zamanlarda iş kazalarının çoğaldığını savundu. Osman Amca sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim kendi halkımızdan bu mesleği seçen yok. Hizmet sektörüne katılım yok. Bu nedenle kaybolan işçi gücümüzü geri getirmemiz lazım. Uzak doğudan gelenlerle inşaat sektörü yürümez. Cezaları kaldırırsak ihtiyacımız olan iş gücünü tekrar kazanacağız.” TC Elçiliği ve Çalışma Bakanlığı’na öneri sunduklarını kaydeden Amca, cezalı olanlar için af çıkarılmasını talep ettiklerini belirtti.