Hüseyin Çiçek

Gazimağusa Limanı’nda geçtiğimiz Pazartesi günü son anda fark edilen insan kaçakçılığı ile ilgili tutuklanan zanlılar Şahin İbiş, Somali uyruklu Osman Abdi Yusuf, Nasteho Mohammad Ali ve Süleyman Aydın dün teminat maksatlı Gazimağusa Kaza Mahkemesi’nde yargıç Banu Soyer’in huzuruna çıkarıldı.

Mahkemeye meseleyi anımsatan Adli Şube’de görevli polis memuru Mehmet Emin Doğan, 15 Şubat 2016 tarihinde Gazimağusa Limanı’nda zanlı 1 Şahin İbiş’in kullanımında olan tırda göeevli polis tarafından yapılan aramada, zanlı 2 Osman Abdi Yusuf ile zanlı 3 Nastohe Mohammad Ali’nin kaçak yollardan Türkiye’ye gitmek için gemiye binmek üzere bekleyen tırın içerisinde gizlendiklerinin belirlendiğini söyledi. 

Zanlı 2 Yusuf’un, kendilerinin zanlı 4 Süleyman Aydın aracılığı ile kaçak yollardan Türkiye’ye yollanmak için zanlı 1 Şahin İbiş’e teslim edildikleri yönünde ifade verdiğini aktaran Doğan, bunun üzerine zanlı 4 Süleyman Aydın’ın da 16 Şubat 2016 tarihinde Lefkoşa’da tespit edilip tutuklandığını belirtti.

Zanlılar hakkındaki soruşturma tamamlandı

Mesele ile ilgili biri Somali uyruklu olmak üzere iki kişinin arandığını belirten Doğan, zanlılar hakkında yürütülen soruşturmanın tamamlandığını ifade etti. Doğan, zanlıların mahkemenin uygun göreceği teminat şartlarına bağlanmasını talep etti. Savcı Ayşe Kaymak, zanlı 1, zanlı 2 ve zanlı 3’ün KKTC ile bağı olmadığı gerekçesi ile yargılanmaktan kaçma ihtimalleri olduğunu belirterek, 15 günü geçmemek şartı ile Merkezi Cezaevi’ne gönderilmelerini talep ederken, zanlı 4 Süleyman Aydın’ın uygun bir teminat ile serbest bırakılmasını talep etti.

“Bizi Ammar kandırdı”

Yargıç Banu Soyer’in söz vermesi üzerine konuşan zanlılardan Osman Abdi Yusuf ile Nasteho Mohammad Ali, aranmakta olan Ammar isimli Somali uyruklu şahıs tarafından kandırıldıklarını ve kendilerine yasal yollardan Türkiye’ye gönderileceğinin söylendiğini iddia etti.
Zanlılar, “bizi ülkemize yollayın” şeklinde konuştu. Zanlı 4 Süleyman Aydın ise kendisine para verilmediğini iddia ederek, “Ammar beni de kandırdı” dedi.

Süleyman Aydın şimdilik serbest

Huzurundaki şahadet ve beyanları değerlendiren Yargıç Banu Soyer, zanlı 4 Süleyman Aydın’ın 3 bin TL nakdi kefalet ve KKTC vatandaşı muteber bir kişinin 30 bin TL’lik şahsi kefaleti şartı ile serbest bırakılması yönünde karar verirken, diğer zanlıların davları görüşülünceye kadar 15 günü geçmemek şartı ile hükümsüz tutuklu olarak Merkezi Cezaevi’ne gönderilmelerine emir verdi.