Brüksel’deki AB-Türkiye Zirvesi ’nde önemli konularda mutabakata varıldığı öne sürüldü. AB ile Türkiye Zirvesi’nde varılan mutabakatı Kıbrıs Rum Kesimi’nin de kabul ettiği belirtildi. AB kaynaklarına göre Türkiye sığınmacıları 2-3 gün içinde geri almaya başlayacak.

Twitter hesabından açıklama yapan Finlandiya Başbakanı Juha Sipila, AB liderlerinin sığınmacı anlaşmasına onay verdiklerini belirtti. Sipila Türkiye ile varılan anlaşmanın 'tatmin edici' olduğunu da ifade etti.

AB - Türkiye anlaşma metninde 9 madde var:

Türkiye'den Yunanistan'a 20 Mart'tan sonra giden mülteciler, Türkiye'ye geri gönderilecek. Geri gönderme işlemi AB yasalarına uyumlu olacak, toplu sınırı dışı yaşanmayacak. Yunan adalarında Türk yetkililer, Türkiye tarafında da Yunan yetkililer süreci gözlemleyecek.

Yunanistan'dan Türkiye'ye gelen her mülteci karşılığında Türkiye'den Yunanistan'a bir mülteci yerleştirilecek. Öncelik, Yunanistan'a yasa dışı yollardan girmeyi denememiş olanlara verilecek. AB ülkelerinin kendi aralarında 22 Temmuz'da anlaştıkları üzere yerleştirme yapılacak.

Türkiye, yasa dışı göçü engellemek için elinden geleni yapacak, komşularla işbirliği halinde olacak.

Yasa dışı göçün azalmasıyla, Avrupa'da 'Gönüllü İnsani Kabul Programı' devreye sokulacak.

Türkiye ile AB arasındaki vize serbestisinin Haziran 2016'ya kadar bitirilmesine çalışılacak. Türkiye'nin Nisan'a kadar gerekli adımları atması halinde Nisan sonunda AB Komisyonu değerlendirmesini açıklayacak. 

Mart sonundan önce Türkiye'nin hızlı katkılarıyla hazırlanacak listeye göre mültecilere yapılacak 3 milyar Euro'luk yardım için harekete geçilecek. Sağlık, eğitim ve altyapı hizmetleri için somut projeler bir hafta içinde hazır edilecek. Sonuç alındığında AB, 2018 sonuna kadar 3 milyon Euro daha sağlayacak.

AB ve Türkiye, Gümrük Birliği'nin geliştirilmesi konusunda devam eden çabaları takdirle karşıladı.

Türkiye'nin Birlik'e katılım süreci için 33. fasılın açılmasına, AB Komisyonu'nun Nisan'da bu yönde teklif vermesine karar verildi. Diğer fasılların da bir an önce açılması için çabalar hızlandırılacak.

AB ve Türkiye, Suriye'nin içinde, bilhassa Türkiye sınırına yakın yerlerde, insani durumun iyileştirilmesi için ortak çaba harcayacak.

fft107_mf7377827.jpeg