Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bugün yaptığı görüşmeyi “usulü görüştüğümüz, müzakerelerin hızlandırılmasına da karar verilen yapıcı bir görüşmeydi” sözüyle değerlendirdi.

Rum radyosu haftada iki kez yapılacak liderler görüşmesinin ilkinin 17 Haziran’da olacağını duyurdu.

Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Akıncı ile “bir engel çıkmazsa haftada iki kez görüşmeye karar verdiklerini” belirten Anastasiadis şöyle devam etti:

“Müzakerelerin hızlandırılmasıyla, daha çok yakınlaşma olacağı ortaya çıkarsa ve bu yönde irade olursa Kıbrıs sorununun yıl içerisinde çözüm ümidi olur. Yeter ki taraflardan her biri ve özellikle başka yönde beklenti yaratan taraf,  istenenin,  uzlaşılmış müzakere zemininden ve çözümden başka bir şey olmadığını anlasın ” dedi.

Anastasiadis, Akıncı ile görüşmelerinin belirli gündemi olacağına dikkat çekerek “Her görüşmenin belli bir gündemi olacak, böylece, arzu edilen yakınlaşmalara varabilmemiz için havada kalan konular yoğun istişare edilecek” ifadesini kullandı.

Yakınlaşmalar, karşılıklı anlayışlar ve anlaşmazlıkların belirlenmesi önerisinin sorulmasına karşılık Anastasiadis, “Yakınlaşmaların bir sütuna girmesine gerek olmadığı ama anlaşmazlıkların not edilmesi konusunda mutabakat sağlandı. Dikkatimizi anlaşmazlıklar üzerinde yoğunlaştıracağız. Her görüşmemizde ayrı bir anlaşmazlık konusunu gündeme alacağız ki görüşmemiz daha yapıcı ve verimli olsun ve en kısa zamanda kapsamlı bir çözüme varıp varamayacağımız ortaya çıksın” dedi.

Anastasiadis’e, bugünkü görüşmede Akıncı’ya İstanbul meselesini açıp açmadığı da soruldu. “Taraflardan hiçbirinin, ana gerekleri –isterseniz var olan olguları deyin-  herhangi bir şekilde şaibeye sokacak veya küçümseyecek herhangi bir sorun yaratmaması gerektiği genel kabulüyle birlikte, bu mesele kapanmış görülmelidir.”